Tényleg akkora bűn, ha a szófogadatlan gyerekemet indokolt esetben fenéken csapom, megtekerem a fülét, vagy kicsit nyakon ütöm? Hangsùlyozom, nem durván csak hogy észhez térjen.
"Nem bűn. Az pedig csak mese, hogy ettől a gyerek agresszív lesz. Régen nem csak a fenekére csaptak a gyereknek, de jól el is verték, mégsem lettek az emberek agresszívak, verekedősek.
Még azok közül sem mind, akiket okkal-ok nélkül állandóan vertek. "
Igaz, igaz. Én pl. mazochista lettem. Némi pszichoterápiával simán kezelhető az a kis személyiségzavar, amitől már évek óta szenvedek...
a saját példámmal igazolom, hogy attól, h néha elcsattant pár pofon, vagy anyum a popómra ütött, még nem lettem agresszív vadállat. sőt, inkább kerülöm a konfliktust, max verbálisan rendezem le az illetőt.
nálunk az osztályban anno pont az volt a legverekedősebb gyerek, akit az anyja ungyuli-bungyuli módszerekkel nevelt, és sztem még csak rá sem szólt semmiért.
akkor és ott persze lehet, h fáj a gyereknek a testi fenyítés, de felnőtt korában, mikor már kicsit jobban átlátja a világ működését; rájön, h igenis nagyon jogosan kapta azt a pofont. én legtöbbször akkor kaptam, ha szemtelen voltam, vagy nagyon elvetettem a sulykot. ha véletlenül összetörtem egy bögrét, azért még nem vertek laposra. a jól irányzott makarenkói pofonoknak igenis van létjogosultsága.
Ha a gyerek megütése jogos, persze "indokolt esetben", akkor a rendőr miért nem kólinthatja fejbe a zebrán 90-nel száguldozót? Nem durván, csak hogy észhez térjen.
Fájdalommal idomítani lehet, nevelni nem. A verésnek pedig nem a majomszeretet, a mindent megengedés az ellentéte.
Az igazi nevelés, amikor figyelsz a gyerekre, a valódi igényeire, ha problémája van, annak megpróbálod megkeresni az okát és segíteni rajta, nagyon idő és energia igényes. Ha pedig "rossz", akkor bizony bajban van, hiszen ő is mosolygó szülőket szeretne látni, akik elégedettek vele és büszkék rá. Persze lehet, hogy már rég föladta a reményt, elhitte, hogy őt nem szeretik, hogy ő semmire se való.... Akkor meg minek erőlködjön?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!