Akinek még 3 évesen sem beszélt a gyereke, az észrevett egyéb dolgokat is, amiben a gyermek "más" volt?
Szia!
Az enyém most 3 és fél,és még most sem beszél...
De mivel másfél éve jár fejlesztésre,igy már nincs lemaradva,"csak"a szobatisztasággal.
Annak, hogy miért nem beszél egy gyerek számos oka lehet, és ezek egy része egyéb tüneteket is okoz. Ha értelmi sérült, autista, siket vagy erősen nagyothalló a baba,késni fog a beszéd, de más problémák is lesznek. Ha súlyos központi idegrendszeri eredetű mozgászavara van, ez is járhat beszédproblémával, hiszen a beszéd is az artikulációs izmok összehangolt mozgását igényli.
Viszont létezik megkésett beszédfejlődés és gyermekkori diszfázia is, amikor a magatartás esetleges eltérései inkább a beszédprobléma következményének tekinthetők. Frusztrált, hisztis lehet az a gyerek, aki nem tudja kifejezni magát illetve nem érti a környezetét. Ez a probléma valamilyen szinten minden kommunikációban akadályozott gyereknél megjelenik, akinek azért volna igénye rá, hogy megértesse magát a környezetével és viszont.
A fiam februárban volt 3 éves. Az első gyerekemhez képest mindig is nagyon nehéz eset volt, de a környezetem szerint én reagálom túl, és ez még belefér. (pl 2,5 éves koráig minden éjjel órákat fent volt, 1 éves koráig képtelen voltam napirendre szoktatni.)
3 éves korától teljesen szobatiszta. Egy kicsit megkésett a mozgásfejlődése, de még állítólag a normális határokon belül. 1,5 évesen kezdett el járni.
3 hónapja csinálunk tsmt-t, profin bukfencezik előlre-hátra, amin én meg voltam lepve, hogy egy ekkora gyerek ezt így meg tudja tanulni. Viszont páros lábbal nem tud ugrálni, és sajnos nem szédül, nem zavarja, ha fejjel lefelé lógatjuk.
A beszédben az ovi óta elég sokat fejlődött, most már nagyjából elmondja, hogy mit szeretne, csak én ne kérdezzek semmit.
A beszédfejlesztő központból kb. 10 perc után kidobtak, hogy nem logopédiai probléma. A nevelési tanácsadóban viszont azt mondta a pszichológusnő, hogy mégiscsak az. 1,5 órát kérdezgette, játszott vele, azt mondta minden más készsége rendben van, de fogalma sincs, hogy mit mondunk neki.
Sajnos aki Pesten él, el sem tudja képzelni, hogy egyes helyeken az ember örül, hogy van egyáltalán ovi. Nemhogy még speciális. Nálunk is egy ovi van, örülök, hogy felvették. Ott van logopédus, foglalkozik is vele, de nem vagyunk megelégedve. Szeptembertől meglátjuk mi lesz, de lehet, hogy nekünk is magán logopédust kell fogadni.
Az előzőhöz hozzáfűzném, hogy az én fiam is rendkívül hisztis, akaratos. Még a psczichológus, gyógytornász is azt mondta, hogy azért, mert elrontottuk, megszokta, hogy hisztivel mindent elér. Hát, a nagy fenét, ha hisztizik, a férjem legtöbbször beteszi a fürdőkádba lehiggadni, szóval nem nagyon éri meg neki. Még annyit mondott a pszichológusnő, hogy nagyon öntörvényű, és nehezen kezelhető. Ezért én is gondoltam már autizmusra is, de mindenhol azt mondták, hogy az kizárt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!