Hogyan barátkozhatnék össze egy Autistával?
Az évfolyamtársam, először mindig integettem neki, de ő rám sem nézett. Pár hónap múlva visszaintett, majd hamarisan ki is mondta, hogy szia. És tegnap, ahogy mentem be az osztálytermembe, ebédelès után, ő ott ült a folyosón, várta az apukáját, én észre sem vettem hogy ott van, és akkor mit hallok: Szia Réka.
Csak ámultam! :D
így :)
az autisták is barátkoznak, csak lassabban és vannak dolgok amik neked természetesek, nekik meg egyszerűen nem mennek ezért nehéz, mert sértésnek veheted míg neki fogalma nincs róla.
jól körbeírtam de remélem érted :)
nagyon sok szeretet van bennük, én azt mondom, hogy megéri mert te is tanulhatsz tőle sok dolgot de nehéz egy barátságot fenntartani, tehát első lépésként fogadd el, hogy ő kicsit másabb :)
Tudni kellene, hogy mennyire típusos autista, hol áll a spektrumon, mivel nincs két egyforma auti! Többféle tipikus viselkedés is létezik, ezek egy személynél is váltakozhatnak.
Itt van például egy hasznos blog:
Szerintem nyugodtan próbálj meg beszélgetést kezdeményezni, lehet, hogy ő passzív viselkedésű, aki igényli a társaságot, de nem tud kezdeményezni. Ha viszont nincs kedve, fogadd el, azt is, ha esetleg durván elutasít (ne vedd magadra, ne sértődj meg rajta). Lehet, hogy másik nap már nyitottabb lesz. Kérdezgesd arról, hogy mi érdekli, sok autistának van speciális érdeklődési területe, amiről nagyon szívesen beszél (bár ez inkább monológ). Nagyon dicséretes, hogy próbálkozol, hidd el, ha egy autistával megtanulsz bánni, az legalább olyan hasznos, mintha egy idegen nyelvet tanulnál meg! Én rengeteget tanultam az autista gyermekemtől, amit az élet minden területén hasznosítani tudok. Ami a legfontosabb, hogy ő nem tud a te fejeddel gondolkodni, tehát neked kell helyette is kitalálni, hogy vajon milyen információkkal NEM rendelkezik. Tehát ha szeretnél vele beszélgetni, akkor az a legegyszerűbb, ha ezt egyértelműen közlöd vele. Tehát odamész, és közlöd, hogy szeretnél vele beszélgetni! :) Ne használj kétértelmű kifejezéseket, képletes beszédet, nagyon egyértelműen fogalmazz. Vedd figyelembe, hogy ő a metakommunikációt nem érti, sőt, a széles gesztusok meg is ijeszthetik, bizalmatlanságot válthatnak ki. Ne várd el, hogy a szemedbe nézzen beszélgetés közben, mert sok autista erre képtelen. Ne érintsd meg, ez sok autit zavar. Legyenek a közléseid egyértelműek, és ha valami nem világos számodra, akkor kérdezd meg tőle, egyértelmű kérdés formájában! Sok sikert, és örülnék, ha beszámolnál róla, hogy haladsz! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!