Segitenétek? Nevelési tanácsadó vagy rossz ovónő? Többi lent!
Szia! Én is óvónő vagyok, és nem szeretnék látatlanban állást foglalni, ezt előre leszögezném.
Nekem az a tapasztalatom (sok oviban voltam gyes-es helyen mielőtt véglegeset találtam, ill. nem is vagyok már olyan fiatal), hogy a gyerekek szinte minden óvónőt szeretnek, bármilyen is legyen.
Volt pár kolléganőm akiket a felnőttek ki nem állhattak, sarokba állították a gyereket meg ilyesmi, és a gyerekek mégis imádták őket, csüngtek rajtuk (is).
A kiabálás is egy érdekes dolog, én is szoktam kiabálni amikor már nagyon mérges vagyok, de megvan az oka. Van hogy muszáj, mert nem tudsz hirtelen odanyúlni, és muszáj hangosan szólni mielőtt baj lesz.
Viszont volt egy olyan kolléganőm is, aki egy igazi falusi asszony volt, és ő szó szerint mindig ordibált. Akkor is, ha csak beszélt, mondjuk megköszönt valamit. Időbe telt míg rájöttünk hogy neki ez a normális beszéderőssége. A gyerekeket nem zavarta, csak minket.:) De megszoktuk.
Aztán olyan is volt, amikor egy kiabálós óvónőt szidtak a "gyerekeim" nekem. Erre én mondtam, hogy de drágáim, hát én is szoktam néha kiabálni... Mire ők: -Igen, de mi akkor is tudjuk hogy szeretsz!
Alig bírtam visszanyelni a könnyeimet!
Szumma -szummárum, ne hagyd szó nélkül. Először neki jelezd, vagy a közvetlen kolléganőjének, akit megkérhetsz hogy szóljon neki. Ha ez nem segít, akkor jelezheted a vezető óvónőnek.
Ezt annyira a pedagógusok nyilván nem szeretik, viszont ilyenkor még előzékenyebbek a gyerekkel, nem pedig "rászállnak".
Lehet hogy tényleg nem szimpatikus, ilyen is van, és olyan is hogy nem óvónőnek való. Szerencsére az ilyen eset ritka.
Átkérheted a gyerkőcöd másik csoportba is, azt gondolom hogy ez is megoldható kell hogy legyen, és végeredményben az ilyenkor a lényeg, hogy a csemete jól érezze magát az oviban.
De előtte mindenképp próbálj meg beszélni az óvónénivel, és biztasd erre a szülőtársaidat is.
Az is lehet hogy észreveszi magát ha benne van a hiba.
Sok sikert, és mielőbbi megoldást kívánok nektek!
Szia! Utolsó válaszoló vagyok. Mindenképp jogos ha többen vagytok így vele, és mint mondtam, lépni kell.
Viszont -szerintem- úgy lenne korrekt, ha először az óvónőtöknek jeleznétek, vagy legalább a több elégedetlenkedő szülő közül pár bátrabb.
Nálunk legalábbis az a szokás -mármint nem a mi óvodánkban, hanem a városban- hogy ha valakinek gondja van, akkor először az érintettnek jelzi.
De gondolj csak bele az iskolai büntetési rendszerbe:
-osztályfőnöki / szaktanári figyelmeztető
-igazgaztói
Szóval ott is először "helyben" szólnak. De ahogy érzitek, ha azt gondoljátok csak akkor lesz megoldás ha a szülőin kerül elő a téma, akkor hajrá.
Én először szólnék neki, és esetleg ott mondanám is, hogy szeretném ha a szülőin is beszélgetnénk majd erről, mert több gyereket és szülőt érint a dolog.
Az étkezést valóban kihagytam.
Ezt én csúnya dolognak tartom, emiatt mindenképp szólni kell, és ennek valóban a szülőin -is- a helye. Én mindig mindenből szedek icipici kóstolót, abból is, amit nem kérnek. Általában egy idő után megkóstolják, és kérnek repetát. Ha mégsem, akkor nem ér köret pl. a húshoz, így nyugodtan meg lehet enni a húst magában, de ilyenkor adunk mindig kenyeret, vagy valamit.
Nálunk reggelinél is több alternatíva van természetesen.
De ha otthon reggelizik, nem lesz nagy baj ha csak csipeget az ebédből; esetleg kérdezzetek rá hogy nem lehet-e máshogyan megoldani az étkezést, hogy máshonnan jöjjön az ebéd. Éttermek, suli, idősek otthona, stb; nem tudom milyen lehetőségek vannak.
De erőltetni nem szabad, annál szemetebb dolog nincs; őt sem tömi meg senki azzal, amit nem kér.
És ehhez minden szülőnek és gyereknek joga van, hogy biztosítsák a normális étkezési feltételeket, vagyis annyit és abból egyen amennyit akar.
De ha picit is normálisak, megengedik hogy minden nap vigyél be egy éthordóban külön ebédet ha más megoldás nincs, mert ha egy falatot sem eszik, akkor leesik a vércukra, és annak előbb utóbb következményei lesznek. Beszélj esetleg a gyerekorvosoddal. Sok sikert a továbbikban.
Bocsi, de Te milyen uzsonnát tudnál elképzelni akkor?
Szerintem ezek teljesen normális dolgok amiket felsoroltál.
Nem vagyok egy maradi típus, de nem örülnék ha csak egy kis joghurtot, vagy egy rudit kapnának összesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!