Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit lehetne unokaöcsémmel...

Mit lehetne unokaöcsémmel csinálni?

Figyelt kérdés

A kissrác 6 éves, de borzasztóan eszik. Ez alatt azt értem, hogy amit megeszik, meg tudom számolni a két kezemen: rántott hús, sült krumpli, rizs (néha), húsleves, palacsinta, lángos, kakaós tészta, tejbegríz. Ezenkívül pedig rengeteg sz*rt esik: nuggets, dinó husi (ezek ilyen előre elkészített, fagyasztott cuccok), knorr ropogós. Ennyi, ezt eszi csak meg. Ja, meg a sós kiflit. Amit még szeret, mind semmitmondó ételek: pattogatott kukorica, csokis parány, kinder pingui, alma.

A többi kajára, legyen az főzelék, más fajta leves, hús vagy akármi, azt mondja, hogy "fújj", "utálom", "büdös"... múltkor az étkezőasztalra pakoltam a többieknek készített egybesült csirkét, mire először nem értve miért, de jelentette: "rosszul vagyok, fáj a hasam, én most nem eszek". Aztán kiderült, az volt a baja, hogy látta a megsült csirkét és inkább rosszullétet jelentett.

Múlthéten pedig az oviban megkóstolt valamelyik levest, talán zöldséget, amit visszahányt és ebédre csak üres tésztát evett.

Én már többször mondtam sógornőmnek, hogy ennek marhára nem lesz jó vége, hogy szinte mindig ilyeneket eszik, de főként nuggets-et, dino "husit" (érthetitek, hogy miért írok idézőjelbe a husit), kiflit stb.

Ő azt mondta, hogy majd megtanul enni. De már kiskora óta, 1-2-3 éves kora óta is így eszik és akkor is azt mondta, hogy majd az oviban megtanul, vagy majd 5-6 éves korára. Marhára nem jött össze. De nem is törekszik rá, hogy normálisan egyen a gyerek. Sőt még örül neki, ha mondjuk a nuggets-ből 2 helyett 5-öt eszik meg.

Őszintén, én nagyon aggódom az unokaöcsémért, hogy a szervezete szenvedi meg, hogy ennyi sz*rt és ennyire egyoldalúan eszik.

Szerintetek mivel lehetne elérni, hogy jól, normálisan, változatosan egyen? Tudom, hogy hosszú folyamat és azt is, hogy nem én vagyok az anyukája és nem az én feladatom lenne ez. Csak hát mégis...

Köszi a tippeket!

Egyébként járt már valaki hasonló cipőben? Változott a kisgyerek étkezési szokása vagy hogyan lett rászoktatva a rendes táplálkozásra?

Köszi

#kisgyerek #rossz #egyoldalú evés
2013. jan. 15. 13:35
 1/10 anonim ***** válasza:

én azt tapsztalatam,hogy az ilyenn nuggetsz és társai függővé tesznek bizonyos mértékben,gyerekként én is sokat ettem azt,és mást meg sem tudtam enni

tesóm meg csak a kirántott húst eszi meg,koleszterin és egyéb problémái vannak

2013. jan. 15. 13:38
 2/10 anonim ***** válasza:

Gratulálok a szüleinek, mert gondolom nem a hat éves gyerek ment be a boltba, sz@r kajákat venni. Már az elején sem kellett volna ezeket megvenni, hiába hisztizik. Normál kereteken belül persze ehet ilyeneket, de ha otthon nincsenek ilyen kaják, plusz azt látja, hogy a szülei is értelmes ételeket esznek, akkor nincs ez. Kizárólag a szülők hibája szerintem, és kérdezném, hogy őket zavarja-e?

Egyébként ha nálunk ilyen lenne, akkor azért utána néznék, milyen pszichés "ráhatással" lehet ezen változtatni, megkérdeznék egy ehhez értő embert. Biztos nem egyszerű a változtatás, de érdemes lenne szerintem. Lehet, hogy nálunk is lesz ilyen, mert a fiam még csak 1 éves, de semmi olyat nem adok neki ami egészségtelen, se enni, se inni.

2013. jan. 15. 13:55
 3/10 anonim ***** válasza:

Én valamilyen szintem megértem az anyukát. Egy rossz evő, étvágytalan kisgyereknél örül a szülő, hogy egyáltalán eszik valamit a gyerek.

Nem írtad, milyen a kisfiú testalkata, sovány-e nagyon, vagy átlagos a súlya.

Az étvágytat lehet vitaminokkal fokozni, vagy vassal, de ezt a gyerekorvossal kellene megbeszélni.

Az meg megint csak egy jel, hogy megkóstolt az oviban mást, és kihányta, vagyis valóban undorodik más ennivalóktól és nem arról van szó, hogy kényeskedik, vagy finnyás. Ilyen estben nem úgy lennél te is, hogy inkább adod naki a megszokott ennivalókat, csak egyen jóízűen?

Én azokat próbálnám variálni, amiket leírtál. Több gyümölcsöt, zöldséget becsempészni a husi, krumpli vagy akár a dinó mellé.

2013. jan. 15. 17:54
 4/10 A kérdező kommentje:

Utolsó: A kisfiú testalkata sovány és a súlya sem éri el a korabeliek súlyát.

Próbáltuk már azt, hogy belecsempészünk még több zöldséget az aktuális ételéhez. De azt egyből észreveszi és az emberhez vágja, vagy kiszórja az asztalra... Már akkor sem eszi meg a rántott húst, ha mondjuk a korábban sült rántott húsról az olajban leváló sötétebbre sült papírmorzsa rajta van... vagy ha kilyukad a panír és látja a húst stb.

De a vitaminokat felvetem. Bár attól, nem fog még több fajta ételt megkóstolni és megkedvelni.

Én azokat próbálnám variálni, amiket leírtál. Több gyümölcsöt, zöldséget becsempészni a husi, krumpli vagy akár a dinó mellé.

2013. jan. 15. 20:54
 5/10 anonim ***** válasza:
Itt valami pszichés dolog lehet a háttérben szerintem, érdemes egy gyerekpszichológussal, dietetikussal beszélni, főleg, ha soványka, nehogy a gyomra kikészüljön. Én írtam feljebb, hogy hozzáértő kell, most pláne, ha szinte alultáplált a gyerek. Nem tudom, hogy tanul, de az agyi kapacitására, energiaszintjére is hatással van. Vigyétek dokihoz azt mondom.
2013. jan. 15. 21:46
 6/10 anonim ***** válasza:

A nagyobbik fiam válogat rettenetesen.Ezzel a sírba visz, mert én mindenevő vagyok, mindent szeretek. Rendesen főzök, bolti kész kajákat nem veszek. Kicsi kora óta ilyen. Eleinte magamban kerestem a hibát, de amióta a kisebbik fiam elkezdte a rendes ételeket enni, rájöttem, hogy nem én tehetek róla, mert ő viszont mindent imád (főzeléket, leveseket).

Annyit értem el a nagyobbnál, hogy ha azt merte mondani a főztömre, hogy "fúj", jelenetet rendeztem, s elküldtem az asztaltól, és estig nem kapott enni. Hamar leszokott a minősíthetetlen viselkedésről. Amúgy megélne szendvicsen és gyümölcsön. Mivel soha nem kapott mű ételeket, nem tudja mi az, s a nasi számára a gyümölcs. Talán ez a szerencséje. :/ De nem tudom, mi lenne a megoldás arra, hogy ne válogasson, sajnos a férjem is válogatós. :(

2013. jan. 16. 12:58
 7/10 anonim ***** válasza:

Igen, vannak alapból kisétkű, meg válogatósabb gyerekek. Az unokaöcsédnél már ez túlzás azért. Nyilván az anyuka félelmei, meg az ő makacssága vezettek idáig. Az előzővel teljesen egyet értek: az ételt nem becsméreljük. Ha viszont illedelmesen visszautasítja azt elfogadom. Választani viszont az asztalon levőből lehet és nincs más. A szeretetet máshol kell megkapnia és elfogadnia: jó lenne, ha az anyukája tudna vele sokat kettesben játszani.

Az evés körül ne legyen nagy felhajtás, kínálgatás sopánkodás, mert az csak ront rajta.

Ajánlom Christa Meves : Lelkisérült gyermekeinkért című könyvéből az étkezési nehézségek fejezetet ( Agapé kiadó 2001)

2013. jan. 19. 17:52
 8/10 anonim ***** válasza:

Kíváncsi lennék, hogy aki azt írja, hogy gratulál a szüleinek látott-e olyat, hogy egy gyerek öklendezik bizonyos ételektől vagy rosszul van tőlük?

Sajnos én 26 évesen nem tudok hagymát enni mert sajnos öklendezek tőle. És rengeteg étel van amit nem eszek meg.

Kérdésem a kérdezőhöz:

Apuka hol van???

Gondolom fura kérdés egy ilyen témánál, de elmagyarázom.

Én akkor lettem finnyás amikor azt hallottam apukámtól, hogy nem szeret engem. :(

Azokat az ételeket nem eszem meg amiket apukám szeret.

A mai napig él bennem a kép, hogy zsíros kenyeret eszik hagymával és paprikával. Egyiket sem tudom megenni, mert hányok tőle. A rossz élmény előtt ezeket a dolgokat megettem. (pszichológus segített az okot feltárni)

Tehát nem mindig anyukába és az asztalon kell keresni a problémát.

2013. jan. 21. 12:51
 9/10 anonim válasza:
Ez tuti a szülei hibája én sose ettem ekkora mértékben szarokat mert anyám csak ritkán vett.
2013. jan. 24. 18:41
 10/10 anonim ***** válasza:

Egészen egyszerűen: el van kényeztetve.

Már az is mutatja, hogy az ételt az emberhez vágja.

Úgy lekevernék neki egyet, hogy megtanulná ....

Nem bizonyos ételtől van rosszul, a "dinó" húst is meg tudja enni.

Az alma nagyon is jó étel! ne nézd le!

Én nem ettem húst, hányingerem volt tőle. Ha napköziben belém tömték, akkor este kihánytam. De ez csak a hússal volt. Felnőtt koromig nem tudtam enni.

De ez a kölök szimplán csak válogat.

Nálam nem kapna semmit, amíg a normális, megehető kaját (pl. főzelék) nem enné meg.

meglátnátok, milyen hamar "megváltoznának" az étkezési szokásai ...

(a liberálisak mindjárt megköveznek)

2013. ápr. 12. 21:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!