Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Iskolakezdési problémák?

Iskolakezdési problémák?

Figyelt kérdés
A kislányom szeptemberben kezdte az iskolát.Alapvetően nem egy szorongó típus,nagyon szereti a társaságot,mindenkivel kedves,jóindulatú,beszédes.Óvodában is nagyon szerették őt,soha nem volt gond vele.Az iskolát izgalommal várta,hamar szerzett barátokat,szeret járni,szereti a tanító nénit,aki nekünk is szimpatikus.Itthon szeretetteljes,nyugodt légkörben neveljük,két testvére van ő a középső gyerek.Amikor az öccse született 4 éves volt,nem volt féltékeny,csak minimálisan voltak esetek.A mamája meghalt,nagyon ragaszkodott hozzá,sajnos látta is őt akkor.Ezen is túlléptünk minden gond nélkül.Tavaly januárban súlyos műtétje volt,2 hónapot töltött ágyhoz kötve,ebből is felépült.De november óta hasfájással küzdünk,amivel jártunk orvosnál,nem találtak semmit,az orvos szerint stressz alapú a dolog.Ma reggel azzal jött át hogy szívdobogása van(tényleg volt meghallgattam)és hogy hányingere van.Nem akart suliba menni.Hozzáteszem tegnap egy felsős fiú fejjel nekilökte az ajtófélfának.Szünetekben nem akar kimenni az udvarra,mert fél(attól hogy elcsúszik)Többször mondja hogy fáj a hasa,gyomra.Sokat beszélgetünk vele.Ami még gyenge pontja a tornaóra.Fél hogy nem teljesít,kinevetik.Nagyon jól tanul,osztályelsők között van.De nem bírja elviselni a kudarcot(pl tesiórán).Akinek volt ilyen,vagy hasonló mi oldotta meg?Tanárnénivel beszélni fogok,meg már beszéltünk is.A tornát az oviban se szerette,2 évig nem volt hajlandó tornázni.Mivel segíthetnék neki?
2013. febr. 1. 14:56
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Tipikus, kisiskolás szorongás, még a neme is stimmel, mert ez főként a lányokra jellemző.

A szorongása egyrészt abból adódik, hogy mivel nem nagyon találkozott még agresszióval egyedül, nem tudja, hogyan kezelje. Az egyedül alatt azt értem, hogy korábban nyilván ti, vagy a gondozónők az oviban megvédték, vagy megvigasztalták volna, de az iskolában ilyen jellegű "szolgáltatás" nincs. Valószínűleg azért nem mer az udvarra sem kimenni, mert nem akar a rohangálós, lökdösödő gyerekek közé keveredni. Egy iskolában, még ha csak alsó tagozatosok is vannak együtt, elég nagyok a méret-, erőnlét-, és viselkedésbeli különbségek. Egy védett, békés családból érkező kislányt, nagyon meg tud ijeszteni, ha véletlenül, vagy szándékosan meglökik, a falhoz paszírozzák, vagy elgáncsolják...

A tesitől való félelme, szintén elég ahhoz, hogy tele legyen szorongással, mert pontosan tudja, hogy a hét milyen napjain lesz, és már előre fél tőle.

Megoldás? Ha van barátja, barátnője az osztályban, esetleg velük meg lehetne beszélni, hogy a szünetekben "lógjanak egy kicsit a nyakán", vigyék magukkal az udvarra. Ebben talán a tanítónéni is tud segíteni, hogy legyen társasága a szünetre, se a folyosón, se az udvaron.

Ha a tesi ekkora frusztrációt okoz neki, én megpróbálnám az órai munka alól felmentetni, és gyógytornára küldetni. Ez egyrészt kímélősebb, másrészt nem az osztálytársai előtt zajlik. A "rendes" órákon segítsen a tanítónéninek az eszközöket hozni, vinni, elpakolni, hogy ne unatkozzon, és ne érezze magát feleslegesnek. Mivel testmozgásra azért szüksége van, én megpróbálnék valami olyan sportot, vagy mozgásformát választani neki, ahol egyénileg érhet el sikereket, és nem akarják okvetlenül versenyeztetni. Hogy erre mi lenne az ideális, azt ti tudjátok, mert az érdeklődésétől, és a körülményeitektől is függ. De lovaglástól, az úszáson, táncon át sok minden elképzelhető. A látásával minden rendben van?

2013. febr. 1. 15:28
 2/7 anonim ***** válasza:
bocs: "legyen társasága a szünetre, se a folyosón, se az udvaron ne maradjon egyedül.
2013. febr. 1. 15:32
 3/7 anonim ***** válasza:
Húúúú a tesi... Én is gyűlöltem, még mindig rossz emlékkel gondolok rá vissza... Mindig könyörögtem anyáméknak mentessenek fel valami indokkal, de végig kellett tornásznom a 8 általánost és a gimiben is az első 2 évet... Utána szerencsére már intéztek Nekem egy papírt, hogy gerincferdülésem van, így az utolsó 3 évet megúsztam (nulladikos is voltam, nem buktam)... Szerintem mentesd fel, sokak szerint hülyeség, DE NEM... teljesen felesleges az iskolai tesióra, iskolabéli rossz élményeim 80%-a minimum a tesi öltözőhöz köthető... A gyerekek gonoszak, télleg ki fogják nevetni és meg fogják alázni (főleg a fiúk, ha közös az oktatás)... Szüksége van erre, lesz haszna ebből a későbbiekben? UGYAN, DEHOGY!... Sokak szerint hű de fontos a tesi, me mozgás meg ilyendolgok, ebbe valamennyi igazság nyilván van... DE sokkal több negatív dolog van benne, mint pozitív, SZERINTEM MENTESD FEL!
2013. febr. 1. 17:40
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat.A kislánynak sajnos egészségi problémája is van,ami miatt nem tud úgy futni,és némely gyakorlatok(sorváltó verseny)nem úgy mennek.Ezektől nagyon fél,már a tanító nénit is kérdezi mindig hogy ugye nem lesz?Ha hazajön pedig mondja hogy jaj de jó nem volt.Nem is tudtam hogy fel lehet mentetni.És mi ennek a menete?Mert az ortopéd orvosunkat kérdeztük sulikezdés előtt,azt mondta mehet a rendes tesi,neki meg nagyon jó a tornázik,mozog,a betegsége miatt.Délutánonként járunk gyógyúszásra,azt imádja,nyáron lovagolni is járunk.Sajnos a barátnője sem akar kimenni a szünetben.vannak így vagy hárman.Nehéz dolog ez,mert az élet nem úgy működik hogy elszaladunk a problémák elől,elbújunk,stb.Én sem tudom mivel tennék jót.Kezdem azt hinni hogy én rontottam el valamit.A nagylányommal tavaly voltak hasonló gondok mikor koliba került.Nehéz nekik az elszakadás?Pedig nem láncoltam magamhoz őket,azt szeretném ha mindenhol önállóak lennének,feltalálnák magukat.A nagynál megszűntek a dolgok miután átbeszéltük,de a kicsi még nem tudja kifejezni magát úgy.
2013. febr. 2. 07:23
 5/7 anonim ***** válasza:

A kérdező kommentje:

Szerintem minden normális gyereket megvisel, ha el kell szakadnia otthonról, ez nem azt jelenti, hogy magához láncolta őket a szülő. Vannak gyerekek, akik érzékenyebben reagálnak arra, ha egy óvó, biztonságos családból kerülnek olyan közösségbe, ahol egy kicsit védtelennek, kiszolgáltatottnak érzik magukat. Ez nem ritka, hiszen ahogy írod a kislányod osztályában is vannak hasonlóan "félős" gyerekek. Az iskolakezdési szorongás pedig nagyon gyakori, legfeljebb más tüneteket produkál, vagy nem foglalkoznak vele a szülők.

A felmentés gyakorlati menetét nem tudom, de a készségtárgyak (ének, rajz, testnevelés) alóli felmentésnek van egy jogilag szabályozott kerete. Így csak azt írom meg, hogy én mit tennék. Ha a gyerek nem "globálisan" a tesitől fél, hanem bizonyos feladatoktól, amiről tudja, hogy gyengén fog benne produkálni, akkor először a tanítónénivel beszélnék. Megkérném, hogy ÁTMENETILEG hagyja ki ezekből a gyereket, és elmondanám a kérésem okát is. Ha ez nem megoldható, vagy nem szünteti meg a problémát, akkor a gyerekorvos, vagy pszichológus segítségét kérném, és az ő véleményük alapján kérném a felmentést. Az nagyon jó, hogy a kislányod úszni, lovagolni szeret, és lehetőség van arra is, hogy az órai foglalkozás helyett, gyógytornát írjanak elő számára a felmentés idejére.

Ne keseredj el, ezek a gondok általában rendeződnek, ahogy a gyerek nő. Megtanulja majd az iskolai körülményeket saját maga kezelni, plusz minden évben jönnek kisebbek, tehát szó szerint is "kinövi" az ismeretlen és idegen helyzetektől való félelmét. A mostani szorongását azért kell komolyan venni, és átsegíteni rajta, mert tényleges betegségeket produkálhat önvédelemből.

2013. febr. 2. 10:44
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszodat.Igen komolyan veszem a problémát,mert tudom hogy ezek később testi tüneteket is okozhatnak,és mert tudom hogy rossz ez neki.A tanárnénivel beszéltem már erről,ő is észrevette tesin a szorongását,de jövő héten újra beszélek vele.Remélem kinövi,de sajnos nem biztos.A nagylányomnál is voltak hasonló problémák,ott is a beszélgetés segített.A doktornéni is ezt mondta,remélem tényleg nincs testi baja.
2013. febr. 2. 10:52
 7/7 anonim ***** válasza:

Ha orvosilag nem indokolt, ne mentesd föl tornából, viszont beszélj a tanítónővel, és azzal is aki a tesit tartja! Ők tudnak a legtöbbet segíteni ezekben a problémákban biztatással, sok dicsérettel, odafigyeléssel.

Az is az ő dolguk, hogy egymás tiszteletére neveljék a gyerekeket, ne kinevessék az ügyetlenebb társukat, hanem segítsék, és vegyék észre, hogy mindenkinek vannak erős és gyenge oldalai is.

Ha nem oldódik a gyerek szorongása, feltétlen forduljatok pszichológushoz. mivel sok helyen várólista van, legjobb volna most bejelentkezni, és ha addigra rendeződnek a dolgok, egy konzultáció után lezárhatjátok az egészet.

2013. febr. 2. 17:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!