Iskolakezdési problémák?
Tipikus, kisiskolás szorongás, még a neme is stimmel, mert ez főként a lányokra jellemző.
A szorongása egyrészt abból adódik, hogy mivel nem nagyon találkozott még agresszióval egyedül, nem tudja, hogyan kezelje. Az egyedül alatt azt értem, hogy korábban nyilván ti, vagy a gondozónők az oviban megvédték, vagy megvigasztalták volna, de az iskolában ilyen jellegű "szolgáltatás" nincs. Valószínűleg azért nem mer az udvarra sem kimenni, mert nem akar a rohangálós, lökdösödő gyerekek közé keveredni. Egy iskolában, még ha csak alsó tagozatosok is vannak együtt, elég nagyok a méret-, erőnlét-, és viselkedésbeli különbségek. Egy védett, békés családból érkező kislányt, nagyon meg tud ijeszteni, ha véletlenül, vagy szándékosan meglökik, a falhoz paszírozzák, vagy elgáncsolják...
A tesitől való félelme, szintén elég ahhoz, hogy tele legyen szorongással, mert pontosan tudja, hogy a hét milyen napjain lesz, és már előre fél tőle.
Megoldás? Ha van barátja, barátnője az osztályban, esetleg velük meg lehetne beszélni, hogy a szünetekben "lógjanak egy kicsit a nyakán", vigyék magukkal az udvarra. Ebben talán a tanítónéni is tud segíteni, hogy legyen társasága a szünetre, se a folyosón, se az udvaron.
Ha a tesi ekkora frusztrációt okoz neki, én megpróbálnám az órai munka alól felmentetni, és gyógytornára küldetni. Ez egyrészt kímélősebb, másrészt nem az osztálytársai előtt zajlik. A "rendes" órákon segítsen a tanítónéninek az eszközöket hozni, vinni, elpakolni, hogy ne unatkozzon, és ne érezze magát feleslegesnek. Mivel testmozgásra azért szüksége van, én megpróbálnék valami olyan sportot, vagy mozgásformát választani neki, ahol egyénileg érhet el sikereket, és nem akarják okvetlenül versenyeztetni. Hogy erre mi lenne az ideális, azt ti tudjátok, mert az érdeklődésétől, és a körülményeitektől is függ. De lovaglástól, az úszáson, táncon át sok minden elképzelhető. A látásával minden rendben van?
A kérdező kommentje:
Szerintem minden normális gyereket megvisel, ha el kell szakadnia otthonról, ez nem azt jelenti, hogy magához láncolta őket a szülő. Vannak gyerekek, akik érzékenyebben reagálnak arra, ha egy óvó, biztonságos családból kerülnek olyan közösségbe, ahol egy kicsit védtelennek, kiszolgáltatottnak érzik magukat. Ez nem ritka, hiszen ahogy írod a kislányod osztályában is vannak hasonlóan "félős" gyerekek. Az iskolakezdési szorongás pedig nagyon gyakori, legfeljebb más tüneteket produkál, vagy nem foglalkoznak vele a szülők.
A felmentés gyakorlati menetét nem tudom, de a készségtárgyak (ének, rajz, testnevelés) alóli felmentésnek van egy jogilag szabályozott kerete. Így csak azt írom meg, hogy én mit tennék. Ha a gyerek nem "globálisan" a tesitől fél, hanem bizonyos feladatoktól, amiről tudja, hogy gyengén fog benne produkálni, akkor először a tanítónénivel beszélnék. Megkérném, hogy ÁTMENETILEG hagyja ki ezekből a gyereket, és elmondanám a kérésem okát is. Ha ez nem megoldható, vagy nem szünteti meg a problémát, akkor a gyerekorvos, vagy pszichológus segítségét kérném, és az ő véleményük alapján kérném a felmentést. Az nagyon jó, hogy a kislányod úszni, lovagolni szeret, és lehetőség van arra is, hogy az órai foglalkozás helyett, gyógytornát írjanak elő számára a felmentés idejére.
Ne keseredj el, ezek a gondok általában rendeződnek, ahogy a gyerek nő. Megtanulja majd az iskolai körülményeket saját maga kezelni, plusz minden évben jönnek kisebbek, tehát szó szerint is "kinövi" az ismeretlen és idegen helyzetektől való félelmét. A mostani szorongását azért kell komolyan venni, és átsegíteni rajta, mert tényleges betegségeket produkálhat önvédelemből.
Ha orvosilag nem indokolt, ne mentesd föl tornából, viszont beszélj a tanítónővel, és azzal is aki a tesit tartja! Ők tudnak a legtöbbet segíteni ezekben a problémákban biztatással, sok dicsérettel, odafigyeléssel.
Az is az ő dolguk, hogy egymás tiszteletére neveljék a gyerekeket, ne kinevessék az ügyetlenebb társukat, hanem segítsék, és vegyék észre, hogy mindenkinek vannak erős és gyenge oldalai is.
Ha nem oldódik a gyerek szorongása, feltétlen forduljatok pszichológushoz. mivel sok helyen várólista van, legjobb volna most bejelentkezni, és ha addigra rendeződnek a dolgok, egy konzultáció után lezárhatjátok az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!