Unokám 8 éves, elsős. év közben iskolát váltott, nem tud olvasni és számolni. Márciustól használjuk a Játékház 1 kötetét, de nem elég jó a javulás. A tanárnő évismétlést javasol. Hová kell vinnem, hogy kivizsgálják mi a baj?
Első körben el kellene vinni egy Tanulási képességeket vizsgáló szakemberhez. Ez minden kerületben van,ha jól tudom, ők állapítják meg azt is, ha problémás az oviban a gyerek, hogy mehet e iskolába. Ott kap egy IQ értéket a vizsgálat alapján, és ez alapján lehet besorolni a normál, vagy a tanulásban akadályozott osztályba.
Ha nem ez a gond, akkor pszichológushoz kellene vinni.
Ezt így kívülállóként nagyon nehéz megmondani, kedves Nagymama, jobban ismeri a gyermeket, talán jobban látja, hogy a sok trauma miatt nem tud tanulni, vagy valóban van valami értelmi visszamaradottság.
Javasolhatja az anyukának ezeket a lépéseket, mást nem tud csinálni, mert nem Ön a gyámja.
A 4. válaszoló által leírtakat pontosítanám:
Nevelési Tanácsadó van minden kerületben, ill. városban. Lehet kérni az ő vizsgálatukat és segítségüket is, akár külön fejlesztést is kaphat, ha indokolt. Ott meg tudják vizsgálni, hogy a tanulási nehézséget mi okozhatja: részképességzavar, vagy esetleg pszichés vagy akár mindkettő. Ha pszichológus is nézi, talán csinál IQ tesztet, de önmagában az IQ nem sokat jelent. A nevelési tanácsadó nem irányíthat másik iskolába! Ha indokoltnak látják, ill. a tanítónő úgy ítéli meg, lehet kérni a Tanulási Képességet Vizsgáló és Rehab. Bizottság vizsgálatát, ebben az esetben kaphat SNI (sajátos nevelési igényű) diagnózis. Az iskola ebben az esetben emelt normatívát igényelhet a gyerek után, és helyben kap külön fejlesztést, ill a későbbiekben felmentést pl. az írásbeli számonkérés alól, ha az megy nagyon gyengén.
Ha a tanítónő évismétlést javasol, akkor szerintem inkább ismételjen, mint hogy még nagyobb lemaradása legyen a későbbiekben.
(A szülő is kérheti a Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottság vizsgálatát, Bp-en megvan, hogy melyik kerület hová tartozik, egyébként meg azt hiszem minden megyeszékhelyen van.)
Teljesen egyetértek az 5. válaszolóval.
Én a kicsivel mentem a nevtanba, a tanárnővel megegyeztünk, bár nagy probléma nem volt, de a gyerek hullámzó teljesítménye miatt érdemes volt megcsináltatni a vizsgálatot. Kiderült, hogy a gyerek nem buta (kérdésekre lassan, vagy rossz választ adott), hanem beszédértési problémái vannak. Kaptuk papírt, hogy a mittoménmilyen törvény alapján pozitív diszkriminációt kell alkalmazni, elsősorban írásban kell számon kérni és az iskola köteles fejleszteni. Azóta nagyon sokat fejlődött.
Első körben tehát a nevtant kell megkeresni, ők majd tesznek javaslatot fejlesztésre, esetleges évismétlésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!