Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Unokám 8 éves, elsős. év...

Unokám 8 éves, elsős. év közben iskolát váltott, nem tud olvasni és számolni. Márciustól használjuk a Játékház 1 kötetét, de nem elég jó a javulás. A tanárnő évismétlést javasol. Hová kell vinnem, hogy kivizsgálják mi a baj?

Figyelt kérdés
Sajnos a szülők külön váltan élnek.Sokat veszekedtek,az anyával többször költözködtek.most a másik nagymamánál laknak,távol tőlem.Hogyan tudnék segíteni?

2012. máj. 22. 18:29
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Én is a nevelési tanácsadót javaslom először mindenképpen.

Viszont nem vagyok abban biztos, hogy a gyereknek ugyanabban az iskolában kellene évet ismételnie. Nem tudom, merre laknak, de pl. a mi környékünkön több olyan általános iskola is van már, amelyben oda tudnak figyelni a gyerekek sajátos tempójára, nem siettetik az írás-olvasás tanulását sem, egyáltalán, sokkal „gyerekközpontúbbak”, mint egy „sima” általános iskola.

Érdemes lenne talán utánanézni ennek, mert szerintem nagyon nem jó, ha egy gyerek már elsőben megbélyegezettnek érzi magát, hogy évet ismétel, látja, hogy az osztálytársai már másodikba mennek, ő pedig nem mehet.

Persze nyilván a gyerek ismerete nélkül nem lehet véleményt mondani, de azt tudni kell, hogy tanulási nehézségeket a zavaros családi körülmények könnyen előidézhetnek. Nemrég olvastam olyan esetet, hogy egy kisgyereknek azért nem ment a számolás, mert nagyon sok veszteséget élt át már, és ha azt mondták neki pl., hogy „vegyél el 5-ből 2-t”, leblokkolt – egész egyszerűen az „elvétel” a „kivonás” számára bénító szavak voltak.

Ezt csak azért írtam, mert azt gondolom, nagyon fontos megtalálni az okokat, mert könnyen lehet, hogy egy megértő, oldottabb környezet szárnyakat ad neki.

2012. máj. 25. 11:28
 12/21 TKI Ibolya ***** válasza:
Tapasztalatból mondom,hogy a sok gyakorlás nem biztos hogy jó. Ha nincs a megfelelő alap akkor nem használ sokat ,csak ideig óráig. Nézze meg szak ember az a legfontosabb.Nekünk például addig nem is volt "szabad" gyakorolni amíg a tornával nem értünk el megfelelő szintet. És lás csodát azóta minden megy!
2012. máj. 25. 21:17
 13/21 A kérdező kommentje:
köszi,a 11es hozzászólónak.sajnos egy kis faluban laknak,ahol a busz is alig jár,de az iskola nagyon jó.nem aggódom nagyon az évismétlés miatt,csak az a baj,hogy magassága miatt nagyon ki fog "lógni" közöttük.de ez legyen a legkisebb baj.most várjuk a második vizsgálatra az időpontot.lehet ezt sűrgetni?nagyon lassú a rendszer.
2012. máj. 27. 16:26
 14/21 A kérdező kommentje:
sajnos az anya keveset tud vele foglalkozni,mert dolgozik és a munkahelye 60km-re van a falutól.helyben nincs lehetőség.a nagymama/51 éves/foglalkozik vele /becsületesen/mindennap 2-3 órát.javulás csak csekély mértékben észlelhető.nem tudta teljesíteni az első osztályos szintet.lehet,hogy jót tenne neki egy másik iskola,de vajon jó lenne-e megint egy költözés/hozzám/ és ez vajon milyen lelki gondokat okozna nála?
2012. máj. 27. 16:34
 15/21 A kérdező kommentje:
Ibolyának nagyon köszönöm a válaszait,sokat jelent nekem,hogy más is megosztja velem gondolatait.nagyon hasznosnak tartom amit ír.már van egy szakvéleményünk.semmi gyakorlati tanácsot persze nem kaptunk,sőt nagyon lassú az ügy haladása.én meg innen távolból "okoskodom2,HOGY VAJON MIT TUDNÉK ÉN TENNI?imádom ezt a lányt és megőrülök a tehetetlenségtől.októberig szinte napi kapcsolatban voltunk,azóta 2-3 hetente látom hétvégén,ha elhozza a fiam/ő külföldön dolgozik/.talán az lenne a megoldás,hogy magamhoz vegyem?hiszen én egy megyeszékhelyen lakom így több lehetőség lenne a fejlesztésre.?.mit gondoltok erről???
2012. máj. 27. 16:43
 16/21 anonim ***** válasza:
(ebbe biztos az anyukának is lenne beleszólása)
2012. máj. 29. 15:03
 17/21 TKI Ibolya ***** válasza:
Szerintem semmi esetre sem jó megoldás anyától elvenni a kislányt.Ez lenne csak az igazi trauma szegénykének.Se anya,se a barátok,új iskola,újra beilleszkedés.Elég az neki,hogy tudja(mert tudja, érzi a gyere),hogy nincs valami rendben vele!
2012. máj. 30. 09:30
 18/21 TKI Ibolya ***** válasza:
Mi van a szakvéleményben?
2012. máj. 30. 09:31
 19/21 A kérdező kommentje:
most kérték be a papírokat az iskolába/születési záró,koragondozás,.../logopédiai sz.vélemény stb.Én sem akarom elválasztani a gyereket az anyjától,jó viszonyban vagyunk,/lányomként szeretem/,de lehet,hogy jobb lenne hét közben ha nálunk lakna a gyerek/az anya is ebben a városban dolgozik,így naponta találkozhatna vele/a szakvéleményben az áll,hogy szétszórt a figyelme,a szavakat hibásan írja és szóroncsokat, betüket felcserél.de majd lemásoltatom ,és pontosabban megírom,Te /bocs,hogy tegezlek/szakember vagy ebben?/Ibolya?/tudunk csak ketten is levelet váltani,nem nagyon értek a géphez,csak alap szinten.köszönöm,hogy időt szakítassz gondjaimra és tanácsokkal látszel/és mindenkinek aki válaszol nekem/
2012. máj. 31. 10:22
 20/21 anonim ***** válasza:
miért nem akkor ment iskolába amikor kellett?? 6 évesen kellett volna.
2012. jún. 7. 12:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!