Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Van erre megoldás? TV probléma...

Van erre megoldás? TV probléma, elvált szülők

Figyelt kérdés
A gyerekem csak akkor tud elaludni, ha megy közben a TV. Én szeretném erről leszoktatni, mert este nem mennek neki való műsorok, meg egyébként is. Csak nem tudom, hogy van-e annak értelme, hogy amíg nálam van (én vagyok az apa), addig én tiltom, és aztán haza megy, ott meg ugyanúgy csinálhatja. Más rossz szokással is ugyanez a helyzet. Én megértem, hogy egyedül nehéz gyereket nevelni (gondolok itt az anyjára), de ez nem lehet ok arra, hogy minden rossz szokást ráhagyjunk a gyerekre. Én mindig szigorúbb voltam, de nem tudom, hogy most van-e értelme.

2013. jan. 10. 13:04
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

9-es vagyok. De volt, amikor panaszkodott, és volt, amikor nem is jött. (Talán 1x vagy 2x, de ez is inkább az anya hibája volt, mert nem azt mondta, hogy de akkor is mész.. Ő a tipikusan semmiben sem partner anya.) Szerintem ne félj tőle, hogy esetleg nem akar menni, mert ha belemész egy csomó dologba megalkuvásként a saját életedet is megkeseríted hosszú távon. És itt nem a tv-re gondolok. Nem félj! Szépen le kell vele ülni és megbeszélni a dolgokat, elterelni a figyelmét a nem kívánt dolgokról, és utána minden megy normálisan tovább, és bele fog szokni. Csak legyél határozott.

(Azok aki lepontoznak, gondolom életben nem voltak ilyen helyzetben, tehát gőzük sincs mivel jár, ha elválnak a szülők, és a gyerekben mit okoz, ha anyuka így akar kompenzálni, hogy nincsenek szabályok, mindent megenged..stb.)

2013. jan. 11. 08:18
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Én is az első hozzászóló véleményét osztom, és nagyon jónak tartom, hogy nem támogatod az esti tévézést.

Annyit fűznék még hozzá (bár nem látom, hány éves a gyerkőc), hogy olvass neki mesét alvás előtt! Csudajó mesekönyvek vannak, ha nagyobb, akkor már remek regények is, közben együtt is vagytok, vele foglalkozol, és nem hinném, hogy van gyerek, aki ezt ne értékelné.

Másrészt pedig te apaként ugyanolyan fontos példakép vagy a gyerkőc életében, mint az anyja, tarts ki a saját elképzeléseid mellett, szerintem szuper, ha látja a gyerek, hogy van más út is, mint a „berakom a tévé elé a gyereket, mert az könnyebb”. (Bocs, nem akarom leszólni az anyját ezzel!)

2013. jan. 11. 08:23
 13/22 A kérdező kommentje:
Amikor nálam van, minden este olvasok neki mesét, nagyon szereti, de nem alszik el közben :( Pedig némelyik olyan hosszú, hogy csak na! Az a baj, hogy 9-10 óra előtt nem alszik el. Pedig azzal is próbálkoztam már, hogy kihagyjuk a délutáni alvást, de nem segített, és az sem megoldás, mert hát az óvodában is kell délután aludni. Valaki kérdezte, 4 éves a lányom.
2013. jan. 11. 08:34
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nálunk hasonló a helyzet. Az anyja "laza anyának" vallja magát, holott szó sincs lazaságról, ezt lustaságnak hívják.

A párom fiáról lenne szó, aki immáron 7 éves, és neki is meggyűltek a gondjai a mi "szabályainkkal" még pár évvel ezelőtt, és örülnék, ha azt mondhatnám, hogy már teljesen simulékony, de még mindig dacol velünk. Pl az anyjánál minden étkezés a nappaliban történik, és persze a TV muszáj evés közben! Ez csak egy példa volt. Van még sok, sajnos... Mi nálunk úgy jött ki a szitu, hogy nem én vagyok ugyebár a szülő, de én vagyok a szigorúbb, ami igazából következetességet jelenet. Próbálok neki egy igazi családi mintát felállítani (értem ezt normális étkezésen, házikoszton, kevés számítógépezésen stb), hogy érezze, milyen is az, hiszen szétzilálták teljesen, amiről ő tehet a legkevésbé. Nagyon nehéz megküzdeni vele, sokszor még a párommal is, mert ő is egy könnyen beadom a derekam típus... DE(!) mindenesetre a gyermek jönni akar ettől függetlenül hozzánk, aminek én nagyon-nagyon örülök! :)

2013. jan. 11. 18:04
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
Olvass neki fel, mesélj, meséljetek közösen, akkor is, ha nem 5 éves. Diafilmvetítés estére, napközben olyan programok, amik által fizikálisan is lefárad - kifejezetten zavarni fogja a tévé egy ilyen nap után. Mint szerető szülő egyébként is az a célod, hogy mind közelebbi ls tartalmasabb kapcsolatot építs ki a gyermekeddel, csak nem tudod hogy. Hát most kaptál ehhez egy kis löketet. Nem tőlem, nem az itteni tanácsnokoktól, hanem az anya hülyesége által. Számos más lehetőség van a félelem- és magánymentes elalvásra és te ezekkel a módszerekkel élni fogsz. Olyan az elalvás amilyen a nap volt. Legegyszerűbb a tévével elnyomni, a tévével terelni, de a legüresebbé is tesz (önmagában - márpedig elég sokan önmagában alkalmazzák csak). Adj annyit ennek a gyereknek élményekben, érzelmekben, hogy kiesnek, sivárnak érezze a tv-műsörokat. Hidd el, van az az érzelmi tartalom, ami felülbírálja ezt (ezt a szintet igazán nem nehéz). Majd begyűrűzik az anyja gondolataiba is ez, mikor látja, hogy a gyerekének erre nincs szüksége. Ő fogja hülyén érezni magát. Az is lehet persze, hogy az egója irányítja anyukát - nem ismerem, nem tudom, de gyakori, hogy: - ilyenkor azt érzi, direkte ellene, a személye ellen mész a gyermek áthangolásával, persze erről szó sincs, de ettől még ez lehet a meglátása. Ilyenkor próbál a 'kegyvesztett' fél ellenhangolni, mit sem törődve a gyerekre gyakorolt hatással. Remélem idáig nem juttok el, de ha mégis ennek jeleit tapasztalnád; azt is a gyerekkel kell megoldanod, vele megbeszélni, vele megértetni. Egyszóval nevetni, mutatni az útját. Nyilván az anyja nem fog megváltozni, valószínű pánikban is van, mindenképp magához láncolandó a csemetét, tudva azt, hogy a gyermeki elme mindenkor a kisebb ellenállás irányába mozdul szívesebben - alkalmazza a bevált módszert. Egyik vetülete sem egyszerű, fondorlat, türelem kitartás kell hozzá. Nem megugorhatatlan a feladat. Szép feladatot kaptál.
2013. jan. 12. 01:28
 16/22 anonim ***** válasza:
*nevelni. Persze nevetni, azt is kell, az is jó.:)
2013. jan. 12. 01:30
 17/22 A kérdező kommentje:
Igyekszem napközben lekötni más programokkal, megyünk játszótérre, játszóházba, sétálni, hogy hátha lefárad :) Érdekes, amit utolsó előtti is mond, mert az én párom is még nálam is szigorúbb lenne, ennek ellenére a lányom szereti, és várja haza a munkából, de ha kell neki valami, akkor először engem kér meg :) Köszönöm a biztatást, meglátjuk, mi megteszünk mindent, meglátjuk, mi lesz. De eléggé félek attól, hogy az anyja miként fog reagálni majd...
2013. jan. 14. 08:39
 18/22 anonim ***** válasza:
Veszteshez méltó hozzáállás!:P Úgy érted egyáltalán nem félsz ettől.
2013. jan. 14. 09:23
 19/22 A kérdező kommentje:
Nem olyan egyszerű helyzet ez, mint néhányan gondolnák. Néha azt érzem, hogy az anyja alig várja, hogy ne kelljen hozzám küldeni a gyereket, és amint van rá oka, egyből rá tesz egy lapáttal, múltkor is volt rá példa. Már azt is kitalálta, hogy inkább ne vigyem el, hanem skype-oljunk. Mintha az ugyanaz lenne...
2013. jan. 14. 10:32
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
Ez az anyuka egy tipikus hülyepi csa. Már elnézést. Na jó szakszerűbben, gyermekpszihológia: Sajnos attól függetlenül hogy milyen az anyuka és apuka, a gyerek éeltében az apuka lesz az első számú férfi ideál és anyuka lesz az első számú nő ideál. Az apuká általá közvetített minta tehát attól függetlenül hogy jó vagy rossz lesz az amit később a kislánya a párjában keres, a nő ideált pedig követendő példának tekinti. Szerencsére a ygerekek életében elég hamar belépnek más nő ieálok is, óvonéni, tanítónéni, stb. de nagyon kevés férfi ideállal találkozik. A te feladatod lányos apaként azt közvetíeni h magabiztos önmagával elégedett férfi vagy aki ragaszkodik az elveihez, akkor is ha anyuci nem ért egyet ebben és nem lehet megzsarolni, kényszeríteni stb. Nem kell elérhetetlennek vagy érzelem mentesnek, erősnek mutatkoznod mindig sok apuka azt hiszi ez a férfias (főleg fiús apukák) pedig nem. Fontos az érzelmileg és fizikailag is elérhető apuka. Mondd a lányodnak sokszor h csinos, szép, okos, stb. midnen nap, akkor is ha nevet, avgy forgatja a szemét, a lányoknak az apjuktól való emgerősítés sokkal fontosabb mint az anyjuktól, vagy más nőktől. Ez meg h a TV előtt alszik el agybaj...Véletlenül se hagyd. semmi esetre sem.
2013. jan. 16. 09:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!