Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » BNO kóddal óvodában dupla...

BNO kóddal óvodában dupla gyereknek számít vagy az csak az SNI kóddal van?

Figyelt kérdés
2013. jan. 3. 17:00
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
SNI kód nincs, csak BNO. Az SNI jelentése: sajátos nevelési igényű. SNI-s gyereknek van BNO kódja.
2013. jan. 3. 17:10
 2/12 A kérdező kommentje:

jajj ne hülyéskedj már, nem SNI-s gyereknek van BNO kódja, van egy BNO kóddal "rendelkező" gyerekem akinek köze nincs az SNI-hez.

vagy ha valakinek mondjuk lisztérzékeny vagy asztmás a gyereke az SNI-s???

enyém megkésett beszédfejlődésű, márciusig van a BNO-kódunk, de az ovit most kezdenénk, ezért érdekelne ha valaki tudna hasznos, valós választ adni!

2013. jan. 3. 17:13
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Első vagyok

Lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, de akkor még egyszer.

SNI kód nincs. Ez egy meghatározás.

BNO kódja valóban lehet sok esetben bárkinek, és ettől tényleg nem SNI-s.

De amint egy BNO kóddal rendelkező gyerek bármilyen "fogyatékosság" miatt szakértői papírral megy nevelési, oktatási intézménybe, ami ki van jelölve a gyerek számára, onnantól kezdve SNI-s lesz.

Ha a gyereked megkésett beszédfejlődés miatt kapott BNO kódot (talán F8010, ha jól emlékszem, de ezt te úgyis tudod a papírról), és óvodába fog menni, akkor az óvodába sajátos nevelési igényű gyereknek fog számítani (SNI), ha! a szakértői bizottság kijelöli számára az adott intézményt (és persze ott vállalják a gyerek fejlesztését). És ebben az esetben 2 főnek számít.

Ha nem viszed a papírt, vagy nincs az óvoda kijelölve, akkor hiába szeretnéd a fejlesztését, nem biztos, hogy megkapja, sőt... Akkor ő ugyanolyan gyereknek számít, mint a többi.

Vagy már nem is áll fenn a megkésett beszédfejlődés? Mert akkor lényegtelen az egész, márciustól nem lesz BNO kódja, nem lesz szüksége fejlesztésre, stb. És akkor nem számít dupla gyereknek.

Csak segíteni és nem akadékoskodni szeretnék:) (logopédus vagyok)

2013. jan. 3. 19:27
 4/12 A kérdező kommentje:

ne haragudj, egész nap intéztem a gyerek dolgait és már kikészültem :S

igen, megkésett beszédfejlődése volt, decemberben befejeztük a fejlesztést mert utolérte a kortársait, de márciusban lesz a kontroll, nincs olyan papírom, hogy "semmi baja".

óvoda felvette, de nem engedik járni a gyerekem, mondván ha van BNO kódja és kapom az emeltet márciusig (ugye akkor 1 évre adták, ezért kapom még), akkor nyilvánvaló, hogy SNI-s, akkor meg "sima" oviba nem járhat, meg duplának is számítana.

ezt ma vágták a képembe mint kifogás, azóta is teljes a döbbenetem.

egyébként van olyan pszichiáter által kiállított papírom, hogy normál óvodába mehet, sőt, kifejezetten ajánlják, de ez sem felel meg nekik.

fellebbezek mert én közben már dolgozom és a gyerek elhelyezését nem tudjuk megoldani márciusig, ezért tettem fel a kérdést.

szóval lényege, hogy már nincs fejlesztés, nincs szükség se rá, de még van rá emelt juttatás akkor egy sima oviban dupla gyereknek számít-e.

de ha jól értem a válaszodból az akkor van ha fejlesztést is kap, ugye?

2013. jan. 3. 19:50
 5/12 anonim ***** válasza:
hány éves most a gyereked ? mivan a szakértöi bizotság levelére ráírva mikor kell felülvizsgálatra vined a gyereket.?
2013. jan. 3. 20:00
 6/12 A kérdező kommentje:
3 múlt, márciusban megyünk kontrollra, de nem szakértői bizottság elé, ott nem jártunk soha, fel sem merült (nem volt akkora gond), csak korais papírjaink vannak
2013. jan. 3. 20:18
 7/12 anonim ***** válasza:

Első vagyok

Azt én is akartam kérdezni, hogy honnan van a papírotok.

Az óvoda sajnos csak kifogást keres, nem számítana két főnek a gyereked, és mivel nem tanulási szakértői bizottságtól van a papírotok (vagy beszédvizsgálóból), semmi esetre sem számít sajátos nevelési igényűnek. Fejlesztést nekik nem kell ezek szerint biztosítaniuk, azt meg sajnos nem tudom, hogy az emelt családi miatt törvény szerint visszautasíthatnak-e (szerintem nem).

Így utólag azt tudom csak mondani, hogy kár volt megemlíteni a BNO kódot, meg a megkésett b.fejlődést, de most már mindegy.

Helyhiányra sajnos hivatkozhatnak év közben, de azért mindenképpen írj fellebbezést. Csatold hozzá a pszichológus javaslatát. Ha lehet, akkor a logopédus, akihez jártatok, szintén írjon pár sort arról, hogy a gyerek beszédfejlődése életkorának megfelelő, további fejlesztést nem igényel.

Elhiszem, hogy kiakadtál, ilyen indokkal visszautasítani elég hülye dolog. Csak egy ovi van a környéken? Ha van más is, érdemes legalább körbetelefonálni, érdeklődni.

2013. jan. 3. 20:28
 8/12 anonim ***** válasza:

Én ezt így most nem értem. Jártatok a tanulási képességvizsgálónál?

A sajátos nevelési igényt ott mondják ki, hiába van BNO-kódotok, és ott mondják meg azt is, hogy integráltan v. speciális intézményben helyezhető el, ill. kijelölik az intézményt.

Hogy értsd: nekem van egy SNI-s gyermekem. Kapott egy BNO-kódot szakorvostól. Azzal a szakvéleménnyel elmentünk a tanulási képességvizsgálóhoz, kimondták, hogy SNI, és kijelölték a jelenlegi oviját (azt, ahova korábban is járt). Így az ovi kapja utána az emelt normatívát. Amúgy hiába számít duplán-triplán (az én lányom spec. triplán számít a létszámban), ha nem tudják megoldani. Tehát mivel menet közben derült ki 4-5 gyerekről is, hogy sni-s emiatt nem fognak senkit kirakni a csoportból, tehát az csak egy álom, hogy emiatt kisebb létszámú csoportba kerülne. Azon múlik egyébként, hogy az ovi alapító okiratában benne van-e az adott SNI, mert ha nincs, akkor nem kapnak utána emelt normatívát, nem tudnak biztosítani fejlesztéseket sem, akkor valóban jobb egy speciális intézmény. Nálunk viszont elég sokféle benne van és tudnak fejlesztést is biztosítani, de attól még 27 fős a csoport, amiből azt hiszem, 5 SNI-s (autizmus, hiperaktivitás, szelektív mutizmus - van ott minden!)

2013. jan. 4. 18:55
 9/12 metaxxa válasza:

A témához annyira nem tudok hozzászólni, csupán a fogalmakat tisztázni. BNO-kódja akárkinek lehet, még a teljesen egészségesnek is. pl U9990 Sine morbo (Nincs betegség)

[link]

A BNO ugyanis a Betegségek nemzetközi osztályozása. Amikor bemész a dokihoz, akkor ő felállítja a diagnózist, akkor ezekből választja ki, hogy te melyikbe tartozol.

A másik az FNO kód

[link]

amely a funkcióképesség, fogyatékosság és egészség nemzetközi osztályozása.

Kérj egy független szakértői véleményt és ha az oké, akkor menj az óvoda fenntartójához, tudod mindig a fejétől bűzlik a hal...

2013. jan. 4. 20:43
 10/12 anonim ***** válasza:
7/9 ,8/9 ,igazatok van ,fiaim mindketten snis ők a beszédvizsgálotol kapták a papirt. emelt családi potléktol senki nem számit dupla gyereknek.
2013. jan. 5. 10:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!