Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Miért nem hiszik el sokan,...

Miért nem hiszik el sokan, hogy hiperaktív, dysgraphiás (írászavar), dyslexyás (olvasászavar), dyscalculiás (számolászavar) gyerekek tényleg léteznek?

Figyelt kérdés
Annyiszor hallom, hogy nincs hiperaktív gyerek, csak a szülő nem törődik vele. Vagy csak eleven, kíváncsi stb. Engem ez azért zsvar, mert nemrég vetődött fel gyermekemnél, hogy hiperaktív. Én most szembesültem azzal, hogy ez bizony probléma, s ráadásul a társadalom is nagyon érdekesen reagál erre. Mi csak azoknak mondtuk meg akik nagyon jól ismernek minket és a gyereket mert a tágabb környezet, nem biztos, hogy megértené. Ugyanez van a dysgraphiás (írászavar), dyslexyás (olvasászavar), dyscalculiás(számolászavar) gyermekekkel és szüleikkel is. Nagyobb gyermekem osztályába jár egy dysgraphiás kislány neki csak az írás nem megy, azon kívül nagyon jó tanuló. Ezenkívül ott vannak még a hipermotilis gyermekek akiket gyakran egy kalap alá vesznek a hiperaktív gyerekekkel. Ti mit tudtok ezekről? Azon szülők válaszaira is kíváncsi vagyok, akiknek gyermekük "benne" van. Tapasztalatok?
2009. aug. 24. 10:29
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy az ország más pontjain így van ,de ezek szerint ez a déli fele ebben is különbözik. Én a tapasztalataimat írom le és csak remélni tudom, hogy ez máshol nem így van. Nálunk délután a gyerekek járnak a nev. tan-ba, délelőtt pedig a kritikus iskolákba , a gyógypedagógusok járnak ki egyéni és csoportos fejlesztésre, úgyhogy valóban van olyan ,hogy egy gyógypedagógusnak 500 gyerek van egy évben. Plusz a többségük otthon magánúton is fejleszt. De ismétlem ez az én tapasztalatom, és az a jó ha máshol nem így van, hanem normálisan el van osztva.
2009. szept. 6. 10:56
 32/43 A kérdező kommentje:
Egyébként nekem nincs rossz véleményem a nevelési tanácsadóról. Lelki ismeretes, jó szakemberek dolgoznak ott. Nálunk nagyon sok olyan gyerkőc van akiknek azért is vannak tanulási nehézségeik, mert komoly otthoni probléma (esetleg elhanyxagoltság) áll a háttérben. A többi gyereket már csak csoportfoglalkozásba tudták berakni, mert erre van keret, idő, lehetőség. Ha pénzünk volna, én maszek mennék a gyermekemmel, mert valljuk be, hogy ma sajnos a legjobbat akkor kapjuk, ha fizetünk érte. Mivel nem tehetjük meg ezért marad a rendelőintézet. Először féltem tőle. Ám meglepődtem, mert végighallgattakl, megnézték a gyerkőcöt és nem egyből gyógyszert írtak. Eddig jó. Ha hóvégén visszamegyünk, és lesz valami új, majd megírom.
2009. szept. 7. 11:55
 33/43 anonim válasza:
100%

Tényleg jó téma!4 éve kezdődött a kálváriánk,amikor beiratkoztunk az óvodába.Az én kicsi fiam meglátta a balkon ajtón keresztül a kinn játszó ovisokat,és az igazgató néni kérdéseit figyelmen kívül hagyva megindult feléjük.Mondanom se kell egyből hiperaktív lett a gyerek és vigyem nevtanba.gyerekpszihológushoz.

Így lett papíros gyerek. Ez a bélyeg végigkísért az ovodában,most kezdtük az iskolát és még mindíg itt tartunk ...ha rosszalkodik akkor hiperaktív,ha nem ül a fenekén ...hiperaktív...stb. Remélem ezt az oldalt a"HOZZÁNEMÉRTŐ"pedagógusok és óvónők is látogatják,és magukba szállnak egy cseppet.

2009. szept. 14. 20:13
 34/43 A kérdező kommentje:
Igen én is ettől a bélyegtől félek. Kisfiam épp most került a leghátsó padba. Piszkálták egymást a mellette ülő kisfiúval. A kisfiú ovistársa volt, ezért is ültek egymás mellé. Sajnos én sejtettem, hogy baj lesz, mert ha azzal a kisfiúval (nevezzük Pistikének) és szüleivel volt közös programunk, akkor gyakran Pistike piszkálta a fiam. Na most a suliba úgy nézett ki a dolog, hogy Pistike kikapkodta a ceruzát a kisfiam kezéből és eldobta. Kisfiam ezt vissza akarta adni, de a tanítónéni akkor fordult meg. Na akkor most azért ültette hátra, mert hiperaktív és zavarja a társát, vagy azért, mert a Pistike még nem szokta meg az iskolát és még sírva jár és nem akarta, hogy azt érezze büntetik. Persze az én hiperaktívamat lehet büntetni. Kisfiam kicsit orrol is, mert ő jó akar lenni, de a tanítónéni nem hiszi el. Azt gondolom, itt kezdődnek a problémák. Beszélni kell róla...
2009. szept. 14. 21:33
 35/43 anonim ***** válasza:
100%

Ez az utolsó szerintem nem hiperkativitás/nem hiperaktivitás probléma, hanem tanárnéni hülyesége. Elsős a gyerek és a 45 perces órán nem egyenes háttal ül, kiguvadt szemmel, intelligens arccal, tanárnénit figyelve, és hátsó sorba kell ültetni!? Hát ez baromság! Ráadásul szeptemberben. Egyik szintén pszichológus ismerősömtől tudom, hogy október, november környékén százával jelennek meg a szegény 6-7 éves iskolát most kezdő gyerekek, azzal az üzenettel a tanárnénitől, hogy hiperaktív a gyerek. Könyörgöm, egy óvodás aki most került az iskolába 3 hónap alatt nem fog hátratett kézzel ülni majd egy órát ( véleményem szerint még gimiben sem kell neki, de ez már csak saját meglátás). Ez a bizonyos ismerősöm már ott tart, hogy tavaly bement egy-két iskola tanítójához és elmagyarázta neki, hogy lélektanilag, fiziológiásan természetellenes szegény gyerekeknek az amit kér tőlük. Nem sajátos nevelési igény, normális életkori sajátosság.

Hát ezek után kérdem én, hogy mégis mit is várunk? Egy most 50 éves tanítónak fogalma nincs arról, hogy mi is az amiről beszélünk.

A gyps-pszicho voltam.

Ui.: Természetesen tisztelet a kivételnek, mert van nem egy példaértékű tanító ismerősöm is.

2009. szept. 14. 22:20
 36/43 A kérdező kommentje:
Ma a tanítóéni jelezte, hogy csemetém nem tud nyugton ülni, izeg-mozog. Bár hozzátette, hogy szerinte nem biztos, hogy hiperaktivitástól van. Egyre bizonytalanabb vagyok.
2009. szept. 15. 16:55
 37/43 anonim ***** válasza:
74%

Szia, Én gyógypedagógus és tanítónő is vagyok!

Tanultuk, hogy hipperaktív gyerek nincs, csak valahogy nevén kell nevezni a tünetet!

Vannak igenis olyan gyerekek, akik több odafigyelést igényelnek,mert szeretnek a középpontban lenni-persze ezt jó értelemben mondom-és jól is van ez így!Azzal,hogy többet izeg-mozog,vonja magára a figyelmet!

Azt hangsúlyozom, nem azt értem alatta, hogy a szülő nem törödik vele eleget,hanem ő még annál is több figyelmet igényel!

Az ilyen gyerekeknek kell a sok mozgás,mindig motiváltak legyenek!

Valamint nem hülyék, sőt, nagyon is okosak!

Jó ötlet a falmászás,javaslom!

Amiatt meg ne aggódj, hogy mit fog szólni a pedagógus!Egy jó tanító néni az ilyen helyzetekre is felkészült!

Minden jót!

2009. szept. 21. 17:04
 38/43 anonim ***** válasza:
72%
Ne haragudj ,de nem értek egyet. Én gyógypedagógus-pszichológus vagyok és mi meg pont azt tanultuk, hogy igenis fiziológiás változások is vannak a hiperaktív gyerekekben. Tehát van hiperaktivitás, vannak fimota gyerekek. Van a szeretethiányos gyerek is, de az azért teljesen más, eltérő a hiperaktivitástól. A legtöbb hiperaktív gyereket, főleg a későbbiekben a kamaszkorban , rettenetesen zavarják a saját tünetei. Éppen ezért kétlem, hogy direkt csinálnák.
2009. szept. 21. 19:35
 39/43 A kérdező kommentje:
Föl van dobva a labda. Gyerekem a suliban unalmas perceiben ficereg, mocorog. Aztán olyan is van, hogy nagyon aktívan részt vesz az órán, úgymond pörög aztán vagy elfárad, vagy nem tudom, de kikapcsol és se kép se hang. Itthon reggelenként van ez a se kép se hang. Elé teszem a reggelit, szólok, hogy egyen. Már-már az arcába mondom, bár látom, hogy nincs képben azért bizakodom. Kis idő múlva szólok, hogy egyen már, de ő csodálkozik, hogy én még nem is adtam neki enni. Látszik rajta, hogy tényleg nem emlékszik... E-mellett ott van a nagy mozgás igény és ficergés, mocorgás.
2009. szept. 22. 13:00
 40/43 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Az én lánykám 18 éves.6 éves korában a Könyvhéten találtam egy könyvet,ami mintha csak róla szólt volna.Én addig nem hallottam még ilyen dolgokról,viszont a figyelmével baj volt,na és a viselkedése!Képzelj el egy szőke kék szemű gyönyörű kislányt,aki,ha kinyitja a száját a kamaszok rosszul lesznek.

Szóval ő nem mehetett iskolába,mert a nevelési tanácsadóban üldögélő hölgy így gondolta.4 órát vártunk s vizsgálatra!!!!!!Azt mondta éretlen,én meg elfogadtam.Aztán jött ez a könyv.Vadaskert,László Zsuzsa.Ez a hölgy sokat segített.Mi egy vidéki nagyvárosban lakunk,ahol NINCS SZAKEMBER!!!!!!!

Borzasztó,amit végig kellett csinálnunk.Persze Dyslexiás is,figyelemzavaros is.

DE,van remény.18 éves harmadikos egy középiskolában.Évet még soha nem ismételt!Nagyon jó a reál tárgyakból,én pedig teljesen berekedtem,mert most fejeztem be az Aranyembert!Az idén még a Bűn és bűnhődés is kötelező.Na ez a büntetés.

Még csak annyit,hogy rengeteg volt osztálytársa bukott,vagy nem jár iskolába.Nekem az jut,hogy mindig tanuljak vele,ez néha nagyon fárasztó!

2009. szept. 22. 21:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!