Miért csinálja ezt? Újra bekakil, pedig szobatiszta 1,5 éve?
Szia! Szerintem is a lelki okokra kéne gyanakodni. Nekem a fiam küzdött évekig székletvisszatartással (attól kezdve, hogy szobatiszta lett), így eléggé körüljártam a témát. Tudom, milyen elkeserítő/bosszantó/frusztráló stb. ez a kérdés, aki nem küzdött vele soha, nem tudja átérezni.
A legfontosabb, hogy próbáljatok megnyugodni, és ne szidjátok le ezért! Ha úgy is látszik, hogy nem érdekli, ez nem igaz, hidd el, őt is zavarja, és minél jobban azt látja, hogy haragszotok rá ezért, annál rosszabb lesz a helyzet sajnos.
Én első körben a helyetekben azt csinálnám, hogy ha már ilyen jól körvonalazódott, hogy esténként, a játékidőben kakil be, hogy betennék egy bilit a szobájába, és megkérném, ha kakilnia kell, használja.
Lehet, hogy nem jön be, és megértem, hogy szeretnétek, ha a vécébe intézné, de: nekem úgy tűnik, az esti „nyugi” az, amikor sikerül magából kiadnia a dolgokat, valószínűleg nap közben szorong (igazad lehet, simán az ovikezdés is okozhatja), ilyenkor egyedül van, „elengedi” magát.
És a bilivel megadjátok neki az esélyt, hogy nyugiban végezze az ügyet, ha sikerülne neki belealkotni, meg lehet dicsérni, hidd el, ő is megkönnyebbülne.
Azon se parázzatok, hogy így mostantól „örökké” bilibe fogja intézni! Nyilván nem így lesz, ahogy enyhül rajta a nyomás, nap közben is menni fog neki, és vissza fog állni a rend.
Adjatok neki ezzel egy kis időt!
Tudom, hogy van gyerek, aki az első perctől boldogan jár oviba, vagy úgy tűnik, hogy boldog tőle, másokat megvisel kicsit. Nekem a fiam dadogni kezdett + tikkelni, rémisztő volt, nagyon aggódtunk rajta, de azzal kapcsolatban is igazuk volt azoknak, akik türelemre intettek – mert pár hónap alatt elmúlt nála minden.
(A 2. vagyok megint)
Meséld majd el, bevált-e!
Azért próbálok minden ilyen szituban valami köztes megoldást találni, mert a legrosszabb eredménye ezeknek az eseteknek, hogy egyáltalán nem kakil a gyerek, és abból tényleg nagy baj lehet. A cél, hogy valamiképpen a kaka is kikerüljön, de közben a szülők idegei is épek maradjanak. :)
hát nem vagy semmi, hallod. megértem, hogy frusztrál a dolog, de 1) az eszedbe se jut, hogy orvoshoz menj vele? 1 hónap alatt EGYSZER SE? 2) ahogy az se, hogy az óvónénit megkérdezd, van-e egyéb gáz a gyerekkel? miközben annyira egyértelmű, hogy lelki okai vannak a dolognak. ha egy szobatiszta gyerek megint elkezd bekakilni/bepisilni, az azt jelenti, hogy szorong, vagy fél. nem is beszélve arról, hogy ő maga vallotta be nektek, hogy baja van. kérjetek segítséget az óvónőtől.
(ahhoz meg csak gratulálni tudok, hogy a gyerekkel takaríttatod össze a végterméket. ennél megalázóbb dolog a világon nincs. egy 3,5 éves gyerek nem azért csinál be, hogy téged bosszantson!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!