Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Miért csinálja ezt? Újra...

Miért csinálja ezt? Újra bekakil, pedig szobatiszta 1,5 éve?

Figyelt kérdés
Kislányom 3,5 éves. Kb egy hónapja ha kakilnia kell nem szól hanem elbújik, eltűnik és csak azt veszem észre hogy nagy a csönd és addigra már a bugyiban van a dolog. Általában esténként kakil olyan8-9óra fele. Akkor már bent szokott lenni a szobájában tv-t néz vagy játszik. és tv-z vagy játszás közben kakil be. Nem is szól hogy kell neki. Előtte egész nap szoktunk rohanni a wc-re mert látom rajta hogy kell neki kakilni, de visszatartja. Volt hogy ültünk vagy 10 percet a wc-n nem kakilt bele, de mikor bement a szobájába és magára maradt, egyből bekakilt. Ha megkérdezem miért nem szóltál akkor az a válasz, hogy nem tudtam szólni. volt már hogy leszidtuk, hogy nem foglalkoztunk a dologgal, most azt csináltam hogy neki kellett feltakarítani, hátha ő is undorítónak találja és hátha a wc-be kakil legközelebb. De sajnos nem. ugyanúgy bekakilt.Apja megkérdezte tőle hogy bántja e valami akkor azt mondta hogy igen, de azt hogy mi bántja nem mondja el. Lelki problémái lehetnek? Az ovódát dolgozza fel így? Menjek vele esetleg szakemberhez. Egyébként szorulásra hajlamos, gondolom azért is mert sokat tartogatja. Nem érti meg hogy sokkal rosszabb ha nem kakil, és tartogatja. Mit csináljak vele? Már szinte nincs is olyan hogy a wc-be kakilna mndig a bugyiba megy. kb egy hónapja tart ez. Szerintetek mit tegyek?
2012. nov. 12. 12:30
 1/5 anonim ***** válasza:
vidd el a gyerekorvoshoz, ő majd elirányít titeket a megfeleő helyre. Vmi miatt szoronghat, de már túl régóta húzódik. nálunk is volt ilyen, de csak 3 napig. Hasmenése volt egyik nap az oviban, ott kidörgölték a popóját, nagyon fájt neki, majd napokig nem mert kakilni. Aztán htévégén jött a kúp, látszott, h nagyon kell neki, de tartogatta, majd mikor hagytuk, mert semmiféleképp nem akart vécére ülni, elvonult, majd a bőgés tudtuk, h megtörtént a dolgo a gatyába. Majd pár nap múlva uez megismétlődött, de nem az egész ment a gatyába. A második adagnál már szólt, h vécéznie kell, és nagyon nagyon megdícsértük. Azóta újra minden rendben, már nem fél a vécétől. De a ti esetetek más, az egy hónap nagyon hosszú idő, nem tudom mit lehetne tenni, mindenféleképp kérj tanácsotr a gyerekorvostól!
2012. nov. 12. 12:41
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Szerintem is a lelki okokra kéne gyanakodni. Nekem a fiam küzdött évekig székletvisszatartással (attól kezdve, hogy szobatiszta lett), így eléggé körüljártam a témát. Tudom, milyen elkeserítő/bosszantó/frusztráló stb. ez a kérdés, aki nem küzdött vele soha, nem tudja átérezni.

A legfontosabb, hogy próbáljatok megnyugodni, és ne szidjátok le ezért! Ha úgy is látszik, hogy nem érdekli, ez nem igaz, hidd el, őt is zavarja, és minél jobban azt látja, hogy haragszotok rá ezért, annál rosszabb lesz a helyzet sajnos.

Én első körben a helyetekben azt csinálnám, hogy ha már ilyen jól körvonalazódott, hogy esténként, a játékidőben kakil be, hogy betennék egy bilit a szobájába, és megkérném, ha kakilnia kell, használja.

Lehet, hogy nem jön be, és megértem, hogy szeretnétek, ha a vécébe intézné, de: nekem úgy tűnik, az esti „nyugi” az, amikor sikerül magából kiadnia a dolgokat, valószínűleg nap közben szorong (igazad lehet, simán az ovikezdés is okozhatja), ilyenkor egyedül van, „elengedi” magát.

És a bilivel megadjátok neki az esélyt, hogy nyugiban végezze az ügyet, ha sikerülne neki belealkotni, meg lehet dicsérni, hidd el, ő is megkönnyebbülne.

Azon se parázzatok, hogy így mostantól „örökké” bilibe fogja intézni! Nyilván nem így lesz, ahogy enyhül rajta a nyomás, nap közben is menni fog neki, és vissza fog állni a rend.

Adjatok neki ezzel egy kis időt!

Tudom, hogy van gyerek, aki az első perctől boldogan jár oviba, vagy úgy tűnik, hogy boldog tőle, másokat megvisel kicsit. Nekem a fiam dadogni kezdett + tikkelni, rémisztő volt, nagyon aggódtunk rajta, de azzal kapcsolatban is igazuk volt azoknak, akik türelemre intettek – mert pár hónap alatt elmúlt nála minden.

2012. nov. 12. 16:41
 3/5 A kérdező kommentje:
Kedves második válaszoló nagyon jó ötletet adtál. Köszönöm szépen a válaszod, ki is próbáljuk ezt a bilizős dolgot. Remélem sikerül. Most mondtam neki ha nem kakil be hanem a wc-be kakil kap valami ajándékot. Ennek az lett az eredménye hogy nem is kakilt. Ma megyek azért az óvónénivel is beszélni erről, mert nagyon jó szakembernek tartom és kíváncsi vagyok a véleményére. de ezt a bilis dolgot feltétlen kipróbálom. Köszi :D
2012. nov. 13. 08:50
 4/5 anonim ***** válasza:

(A 2. vagyok megint)

Meséld majd el, bevált-e!

Azért próbálok minden ilyen szituban valami köztes megoldást találni, mert a legrosszabb eredménye ezeknek az eseteknek, hogy egyáltalán nem kakil a gyerek, és abból tényleg nagy baj lehet. A cél, hogy valamiképpen a kaka is kikerüljön, de közben a szülők idegei is épek maradjanak. :)

2012. nov. 13. 12:32
 5/5 anonim ***** válasza:
24%

hát nem vagy semmi, hallod. megértem, hogy frusztrál a dolog, de 1) az eszedbe se jut, hogy orvoshoz menj vele? 1 hónap alatt EGYSZER SE? 2) ahogy az se, hogy az óvónénit megkérdezd, van-e egyéb gáz a gyerekkel? miközben annyira egyértelmű, hogy lelki okai vannak a dolognak. ha egy szobatiszta gyerek megint elkezd bekakilni/bepisilni, az azt jelenti, hogy szorong, vagy fél. nem is beszélve arról, hogy ő maga vallotta be nektek, hogy baja van. kérjetek segítséget az óvónőtől.

(ahhoz meg csak gratulálni tudok, hogy a gyerekkel takaríttatod össze a végterméket. ennél megalázóbb dolog a világon nincs. egy 3,5 éves gyerek nem azért csinál be, hogy téged bosszantson!)

2012. nov. 21. 14:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!