Kedves Anyukák! Van itt közöttetek olyan akinek aspergeres lánya van? Mik a tünetei? Ha már kamaszkorba lépett, hogyan viselte a serdülőkorral járó változásokat?
Nekem Aspergeres a lányom, de még csak 6 éves.
Nagyon sok tünete van, hosszú lenne felsorolni, de próbálom röviden összefoglalni: egészen kicsi kora óta repetitív mozgások (repkedés, ugrálás, szájtátás, körbe-körbe járkálás), a mindennapi életben "értelmetlen" rituálékhoz ragaszkodik, érzékszervi túlérzékenység (ízekre, szagokra, hangokra), ebből kifolyólag extrém válogatósság, rugalmatlan viselkedés (ha valamit a fejébe vesz, ahhoz görcsösen ragaszkodik, néha dührohamot kap, agresszívvá válik, ha valami nem az elképzeléseinek megfelelően történik), szociális problémák (nem mindig érti, hogy mit is akarnak tőle a kortársai, emiatt időnként agresszív), következetlenség a kapcsolataiban (néha vadidegenekkel feltűnően közvetlen, pl. megsimogat idegen embereket), figyelme közösségben nagyon szétszórt, mozgásában fejletlen, szemkontaktust alig tart; emellett extrém magas IQ, kiváló memória, átlagon felüli szókincs és kifejezőképesség.
A kamaszkorra azt mondták a szakemberek, hogy nagyon nehéz lesz, mert ilyenkor már igénylik az aspik is a kortárs közösséget, szeretnének beilleszkedni, de nincsenek meg hozzá az eszközeik. Mostanában adnak ki (talán már meg is jelent) egy könyvet, ami pont kamasz és fiatal felnőtt aspiknak/aspikról szól. Egyébként vannak olyan klubok és tréningek, ahol segítséget nyújtanak számukra a szociális problémák leküzdésében.
A következő kérdésem az lenne, hogy hová íratnátok iskolába őt/Őket?
Köszönöm, hogy megosztottad velem amit írtál, mert én is érintett vagyok és ez a probléma sajnos lányokat még kevésbé érint mint a fiúkat.
Igen, lányoknál jóval ritkább. Én normál általános iskolába íratom, aminek az alapító okiratában szerepel az autizmus. Olyan tanító nénit kerestünk, akiről az a hír járja, hogy nagyon jól kezeli a másságot és jól tudja integrálni az sni-s gyerekeket a közösségbe. Az iskola is nyitott erre, és jár más Aspergeres gyerek is ide, szóval van tapasztalatuk. (Az oviban is nagyon jól működik most már az integráció, eleinte, amíg nem tudtuk, mi a gond, sok konfliktus volt, de most már sokkal jobb!).
Néztem alapítványi iskolát is, a kis osztálylétszám miatt, de az a meglátásom, hogy az aspi lányomat visszahúzná, mind tanulási teljesítményben, mind viselkedésben. (Nem lenne jó, ha mondjuk súlyos hiperaktív gyerekek között "tanulná" a viselkedés szabályait, és azt sem szeretném, hogy a későbbi továbbtanulási lehetőségei romlanának a gyenge követelmény miatt - mivel ugye az aspik amúgy zsenik, akiket én ismerek felnőtt aspikat, mind egyetemre járnak vagy doktori képzésre, vagy már elvégezték.)
Szia!
Nekem 14 éves asspergeres lányom van.
Tényleg nehéz a kamaszodás,az összes változásával. Most épp nagyon fiú akarna lenni,utálja hogy nőiesedik. rettenetesen nagy rock rajongó lett,koncertekre menne,de nincsenek hozzá barátai,akikkel mehetne,így nekem kell elkísérni,de nem is akar másokkal lenni.
A dührohamok durvábbak lettek,a kényszerek viszont maradtak :-(
Ja,és utálja az összes embert,kivéve a rocksztárokat :-)
így nála az ölelgetés,egymás mellett ülés szóba sem jöhet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!