Kedves anyukák Segítehetek? Negyon sok kérdést látok itt és téves válaszokat . én autistákkal foglakozom és azért mert egy gyerek még 3 évesen is mondjuk izgalmában repked enm autista!
ha fél egy gyerektől sem autista, ha utánozza a többieket nem az, hiszen utánzás útján tanulnak ez ilyen korú gyerekek. A repkedés örömben egyébként idegrendszeri éretlenségre utal ami a tsmt tornával helyre hozható
szóval nyugi akinek ezeket csinálja a csemetéje!!!
áááá ez az új dili h Aspergeres vagy autista a gyerek ....
régebben hiperaktív volt minden gyerek ....
de jó h van aki tényleg ért hozzá és válaszol is a kérdésekre
sok sikert :-)
szuper, hogy kiírtad a kérdést, ki is használnám! :)
írhatok neked este egy privát üzenetet a fiamról?
pont keresgéltem a neten, hátha tudna valaki segíteni autizmus gyanúval kapcsolatban!
Szerintem nem "új dili" autistának titulálni a gyereket (az Aspergeres is autista), ugyanis ez egy FOGYATÉKOSSÁG, és nem hiszem, hogy bármelyikünk is ezt "akarná" a gyerekének.
DE! Az tény, hogy szakemberek (?) vajmi keveset tudnak erről. Ha beleolvasgatsz fórumokba (kicsit hosszadalmas, pl. Hoxán- "Autizmus, naná, hogy esőember" fórumba, akkor rájössz, hogy miről beszélek.
Az én gyerekem is megkapta 3 évesen a perv.fejl. zavar dignózist, negyed óra után (!!!). Jó, hogy kétségbe van esve ilyenkor az ember, holott igen, lehet idegrendszeri éretlenség is, mint ahogy a kérdező is írja. És úgy tűnik, hála az égnek, hogy ez a valószínűbb!
És a legdurvább: ha legközelebb úgy megyek a pszichiáterhez, hogy "ártatlanul, mit sem tudva" ennek a tüneteit adom elő neki, akkor megint más diganózist fogunk kapni. Sajnos (vagy nem), ezt így tapasztalom!
Az ADHD meg külön sztori.. Csak az unásig ismert mondatot tudom ismételni: aki még nem látott ilyen gyereket, annak fogalma sincs az egészről. Persze vannak anyukák, akik a neveletlen gyereküket hívják hiperaktívnak, és emiatt senki sem toleráns a valódi adhd-sokkal. Mert azt hiszik, hogy a szülő hibája. A szülő meg borzalmasan érzi magát, mert ő nem hibás, viszont mindenki őt hibáztatja. Ez sajnos szörnyű..És ettől sem neki, sem a gyereknek nem lesz jobb!
nekem az a legnagyobb bajom ezzel h maguk az anyukák azok aki "felállítják a diagnózist" pár olyan "tünet" alapján amit itt ott olvastak a neten
természetesen már ha tényleg beteg a gyerek
de h szegény gyereket ide oda hurcolni mert a doki nem azt mondja amit hallani akarnak.....
azért mer pl az a gyerek nem úgy fejlődik mint ahogy a nagykönyvben megvan írva az még nem ok mindenféle dolgot ráhúzzanak a gyerekre
tessék már rájönni h minden gyerek egyedi máshogy fejlődik, ki lassabban ki gyorsabban, a babák nem olvassák még a szakkönyveket, fogalmuk sincsen h "kellene" csinálniuk (még szerencse) :-DDDD
Én mégis azt mondom, hogy jobb gyanakodni, és idejében felismerni a problémát, ugyanis a korai fejlesztés aranyat ér!!! Az elmulasztott idő pedig pótolhatatlan.
Mi sem itt tartanánk, ha a védőnő nem legyintett volna mindig az aggodalmaimra. Az úgy egyszerűbb volt neki. 2. gyerekem már 1 éves, de soha, semmilyen tanácsot nem kértem tőle, tök fölöslges. Csak a neten tudok informálódni, és szerencsére vannak itt segítőkész anyukák!! :)
Kedves Kérdező!
3 éves repkedő gyerekemre a fejlesztő azt mondta, hogy idegrendszeri éretlenség, majd kinövi, csak TSMT tornázzunk. Hát nem nőtte ki...
Ma diagnosztizált Asperger-szindrómás autista.
Persze a repkedés önmagában semmi, de ez az ELSŐ tünet lehet, amire igenis oda kell figyelni, mert engem bizony évekig hamis illúziókba ringattak a szakemberek, hogy "majd kinövi". Hordtam én ezerféle fejlesztésre, kész anyagi csőd volt, holott, ha már korábban kiderül, mi a helyzet, évek óta kaphattam volna GYES-t és emelt családi pótlékot, ami kifutotta volna a plusz fejlesztéseket, pszichológust, egyebeket.
Valaki írta előttem, hogy nagyon minimális a tudás autizmus ügyben, ezt én is tapasztaltam. Egy budapesti gyermek pszichiátria főorvosa mondta nekem, hogy NE hozzá járjak a gyerekemmel, mert ő nem szakértője a témának, vigyem egyenesen a Vadaskertbe, mert ott értenek hozzá. A nevelési tanácsadó szakemberei, a szakértő bizottság szakemberei is egyöntetűen elismerték, hogy ők bizony nagyon keveset tudnak a témáról.
A Korai Fejlesztő fel sem merült nálunk, mivel mindenki annyira mondogatta, hogy biztosan nem autista, hiszen olyan szépen beszél... persze, verbálisan messze megelőzi a korát, ez is az Asperger-szindróma egyik tünete.
Mindezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy legalább olyan hibás hozzáállás azt kijelenteni, hogy "nincs azzal a gyerekkel semmi gond, majd kinövi", mint azt, hogy ha repked, akkor biztosan Aspergeres. Én mindig felhívom a figyelmet arra, hogy igenis LEHET az autizmus tünete a repkedés, aztán hosszasan szoktam privátban levelezni az érintett szülőkkel arról, hogy milyen tünetekre érdemes még odafigyelni, és mikortól lehet egyértelműen diagnosztizálni (no és hogy hova forduljanak, ha diagnózist szeretnének).
Azzal egyetértek, hogy 3 évesen még nagyjából semmit nem lehet tudni, de én egyetlen olyan gyerekről sem hallottam még, aki tényleg kinőtte a repkedést... (persze lehet, hogy van, de én nem hallottam róla).
Szia!
Szeretném megkérdezni tőled, hogy 3.5 éves korban milyen tünetei, felhívó jelei vannak az enyhén értelmi fogyatékosságnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!