Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » 5 éves fiú bekakilásának oka...

5 éves fiú bekakilásának oka mi lehet?

Figyelt kérdés

Nem állandó probléma, de rendszeresen visszatérő.

1. étkezés

2. wc-től való idegenkedés

3. vmelyik családtag felé jelzés

Mindegyik elképzelhető, de hogyan kell megállapítani, hogy melyik az igazi ok?

2012. aug. 14. 04:22
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem arról van szó, hogy visszatartja, és mikor már nem bírja, akkor becsusszan?

Ha igen, nálunk is ez van, a pszichológusok szerint az anyával való kapcsolatban keresendő a megoldás, ami remek, csak ettől még jobban frusztrálja az embert az ügy. :) Az én gyerekemnél azt „rontottuk el” egyébként szerintem, hogy mikor szobatiszta lett, hirtelen akartuk, hogy a kakálást is a vécébe intézze. Amíg pelenkába csinálta, semmilyen gondja nem volt ezzel, viszont attól fogva visszatartotta, és nagyon hosszú ideig tartott csak odáig eljutni, hogy ne vegye támadásnak, ha elküldöm vécére, mikor már két napja nem kakált.

Azt nyilván látjátok, hogy visszatartja-e sokáig, ha igen, akkor nem az étkezéssel van a gond, hanem valamiért nem akar elmenni vécére. Hogy ez egy rossz élménytől van-e (pl. fájt neki egyszer), vagy dacból csinálja, annak eldöntése nem egyszerű, de azért egy 5 évessel már lehet erről dumálni.

2012. aug. 14. 12:28
 2/5 A kérdező kommentje:

Ritkán van széklete az egyszer biztos, tehát lehet akár visszatartás is. De lehet, hogy mégsem, mert egyrészt kevesebbet eszik, mint egy kismadár (tehát lehet, hogy azért ritka, mert nincs minek távoznia). Másrészt pedig, amikor már több napja nincs széklet akkor szokott kapni aszalt szilvát, lenmagot, Levolac-ot néha még glicerinkúpot is, de ezek még sosem indították be nála a folyamatokat...

Rossz tapasztalata van dögivel. Volt, amikor már sírt, annyira fájt neki a kakilás. Volt olyan is, amikor építkeztünk, hogy hónapokig nem volt a lakásban wc, csak kinnt az udvaron (és télen fagyban az nem volt egy leányálom)...

Az anyával való kapcsolat. Ez is lehet persze. Emlékszem még 3 évesen, amikor elkezdte csak akkor kakilt be, ha én voltam vele. Ha más családtag vagy bébiszitter, akkor nem. Akkor én is úgy voltam vele, hogy azért csinálja, hogy engem büntessen, amiért közösségbe adtam és nem vele vagyok a nap 24 órájában.

De mostanra már csinálja ezt másik családtaggal és az óvodában is.

2012. aug. 14. 12:48
 3/5 anonim ***** válasza:

de télen miért nem kapott bilit a szobába addig,mig építkeztetek?

valószínűleg addig addig tartja mig már nem bírja,a rossz emlékek miatt(fájdalmas kakilás)

lehet dokival meg kellene nézetni,lehet szervi baj és nem direkt csinálja

2012. aug. 15. 19:52
 4/5 anonim ***** válasza:
Próbálj vele reggelente, éhgyomorra, langyos kamillateát itatni. Az kicsit beindíthatja a gyomrát. Egyébként elképzelhető a 3. pont. A fiam csinálta ezt, bár ritkán, ha gondja volt az oviban, vagy velünk.
2012. aug. 16. 21:42
 5/5 babaa83 válasza:
Ha az első két gond a probléma, akkor van bevált tippem neked! Szerintem próbálkozz a 100%os narancslével reggel éhgyomorra... lazitja a székletet. Nálunk is volt hasonló gond (fájdalmas emlékek miatt nem akart ráülni a bilire, inkább visszatartotta...attól meg persze még jobban beszorult)tehát elsődlegesen lazitsd a székletet (az se baj, ha az elsőnél kicsit hig lesz, legalább tuti nem fog fájni neki). A narancslé nálunk bevállt, és még egészséges is, ráadásul folyamatosan adhatod. :-) Tehát ha ez meg van és már könnyen csúszik aminek kell, úgy ültesd a wc-re hogy nyugodt legyen...ne érzze kötelességnek stb. , hagy vigye be a kedvenc játékát, kicsit beszélgess vele esetleg... Ha rájött, hogy ez már nem fáj, bizhatsz benne, hogy elmúlik a probléma. Nálunk bejött, bár mi akkor még biliztünk... Ja és örülj neki, ha sikerült, vele együtt!!!!!
2012. szept. 1. 13:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!