Volt már valaki gyerek pszichológusnál azzal a problémával, hogy a gyerek nem akar kakálni, visszatartja? Véleményekre lennél kíváncsi mennyire volt eredményes.3-4 éves gyerekre gondolok.
Mi, pontosabban én jártam a Nevelésiben egy ismerős pszichológusnál. Én tudtam a lányom székletvisszatartásának kifejtő okait, csak kezelni nem tudtuk a helyzetet. Nagyon kiborító volt, mikor akár 1,5-2(!!) hétig is visszatartotta és már az egész napunkat uralta ez a probléma. Szerencsére a pszichológussal történt beszélgetésünk után egész hamar megoldódott a probléma. Akkor tájt a kislányom olyan 3 éves lehetett, most 4,5 és még néha előfordul, hogy nem akar ráülni a WC-re, de most már meg lehet őt győzni vagy ő magától fél egy napra az első inger érzéstől ráül.
Biztatni szeretnélek, hogy ez nálatok is csak egy időszak és el fog múlni! :) A legfontosabb, hogy türelmesek legyetek vele, ne érezzen a vállán nyomást emiatt vagy megfelelni akarást. Nálunk az első lépcsőfok az volt, hogy kapott egy szép új bilit (nem kell több tízezres tételre gondolni, a legolcsóbbat vettem, a lényeg, hogy új legyen és hogy az övé lesz.) Elmondtam neki, hogy ezentúl ha szeretne ebbe kakilhat. Szerepjátékoztunk is a plüsseivel, babáival. Hagytam, hogy ő vezesse a szálakat én csak terelgettem. Ez azért fontos, hogy újra és újra átélhesse és feldolgozhassa a segítségeddel, hogy később éles szituációban majd emlékezzen rá és könnyebben meg tudjon küzdeni vele.És egy sikeres kakilás után se maradjon el a dicséret! Érezni fogjátok, mikor tartotok ott, hogy már nem kell külön kiemelni, hogy mennyire ügyes volt, de eleinte fontos neki a megerősítés.
A másik amivel lehet segíteni, ha kitalálsz egy mesét ami róla szól, de más nevet adsz neki a mesében, vagy egy állatka szereplővel helyettesíted. A mesében pedig elmondhatod hogy milyen ügyes megküzdött és hogy mióta a WC-be kakil mindenki boldog, neki sem fáj a hasa, nem fáradt, ehet csokit, ihat kakaót.
Aztán rá lehet segíteni egy kicsit természetes úton. Mi lenmagot adtunk neki reggelente a joghurtjában.
És a legfontosabb, hogy meg kell találni az aranyközéputat. Azt nem szabad, hogy minden a kakiról szóljon, de ugyanakkor foglalkozni is kell vele. Nehéz, e biztos menni fog! :)
Kicsit összevissza vagyok, bocsi! e közben jutnak eszembe a pszich. tanácsai. Ha szeretne veled bent lennia WCben akkor enged meg neki, ha meg akarja nézni lehúzás előtt azt is engedd neki. Minél természetesebben állsz/álltok Ti a témához, ő is annál könnyeben veszi majd ezt az akadályt.
Azt se hagyd, hogy ezzel bárki is szekálja, mint pl. ekkora fiúnak/lánynak már nem szabadna, stb.! :-/
Remélem, tudtam segíteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!