Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit tehet az unokatesóm, ha...

Mit tehet az unokatesóm, ha 14 éves lánya ku. válkodik?

Figyelt kérdés

Unokanővérem 14 éves lányára nem lehet hatni semmilyen eszközzel. Lusta, nem tanul, iskola helyett csavarog, kb 1 éve pedig összevissza szexel mindenkivel aki az útjába kerül. Ezt onnan lehet tudni, hogy naplót ír, amit az anyja megtalált és beleolvasott, azóta teljesen kivan, mert a kiscsaj gyomorforgató stílusban írja le kivel mit csinált. Egyébként is teljesen felnőttnek hiszi magát, anyját is és mindenki mást leolt magasról. Nincs perspektívája, úgy gondolja majd leszül v.kinek x gyereket, lehetőleg pénzes pasinak, addig meg az anyja kötelessége tartani. A neveléséről csak annyit, hogy apja 1 éves korában lelépett, nem is fizet utána és be sem lehet hajtani rajta, mert sosem dolgozott, mindig nők tartották el. (úgy látszik ez örökletes)

Az unokanővérem egyedül nevelte albérletben és mivel eü-i dolgozó, rengeteg időt töltött a munkahelyén, sokat hajtott, hogy meg tudjanak élni, sajnos emiatt kevés ideje maradt ugyan a gyerekre, de amúgy egy nagyon jó lelkű, szeretettel teli ember, tehát nem szeretethiánytól lett ilyen a gyerek, az tuti. De már szinte írtózik a gyerektől, és hát v.hol megértem, mert tényleg elég fura az a kislány, mintha nem volna teljesen 100-as.Semmivel nem lehet rá hatni, nincs lelkiismerete, teljesen gátlástalan, lop, csal, hazudik, otthon mindent tönkretesz,ha számon kérik, csak röhög. Mit lehet tenni ilyen setben. A pszichoógus nem vált be. Gyerekotthon?

2012. júl. 10. 07:50
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
81%

szerintem kicsit egyoldalúan van vázolva a probléma. és hevesen. szívesen meghallgatnám a kislány véleményét is.

egyetértek az előttem szólóval, szeretet- és figyelemhiány, APAHIÁNY!!! ez nem tűnik föl senkinek? egy apa nélkül (ráadásul leutált apa-tudatban) felnőtt lánynak, aki erre érzékeny, mindig totál deviáns a fiúkhoz való viszonyulása, pontosan 2 véglet lehetséges! nekem van lány ismerősöm, aki kb. ilyen körülmények között nőtt föl, és meg se próbált a fiúkhoz közeledni.

kicsit elszaladt a ló a lánnyal, de nem lehet ezért őt hibáztatni.

anyukája nem tudom, mi mindent tesz meg azért, h lányát "megszelídítse", de bizonyára nem mindent. szerintem alapvető változtatásokra lenne szükség, magatartás, beszédmodor, stílus, hozzáfordulás jellege az anyuka részéről. az is lehet, h anyuka kicsit tartás nélkül, hogy mondjam, megalázkodóan viselkedik a lányával, ez sem jó!

konkrét válaszhoz ismerni kellene a szóban forgó egyéneket. pszichológus miért nem vált be?

a gyerekotthonról inkább nem írok semmit (előttem leírták).

2012. júl. 10. 09:55
 12/23 A kérdező kommentje:

Azért nem vált be, mert egyrészt unta a beszélgetést a gyerekkel, amit a lány is észrevett, másrészt a kislány közölte a pszichológussal, hogy ne avatkozzon idegenként az ő dolgába és nem is akar vele tovább beszélgetni.

Erre kötelezni meg nem lehet. A mediátornál történt látogatás "eredményét" pedig már leírtam korábban

2012. júl. 10. 11:17
 13/23 A kérdező kommentje:

Amúgy már többektől hallottam, hogy a pszichológus csak azoknál jelent megoldást, akik még nem szorultak rá, amint problémád van és felkeresed, csalódás. Egy dologhoz értenek, kiforgatni a szavaidat, meg közhelyekkel dobálózni,

de érdembeli segítséget ne várj tőlük.

2012. júl. 10. 11:21
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Nevelni kellett volna, "csak" ennyi. Nem most kellene elkezdeni! Ki lehet rakni otthonról, persze. Aztán probléma megoldva, mi? Nem hiszem, hogy nem lehet korlátozni. Érdekes, a legtöbb 14 évest lehet! Ha nem így lenne, mindegyik így élne, mint ez a lány. Nem tudom elképzelni, hogy otthon vagyok, azt mondom, hogy nem mehet el, és mégis elmegy. Ilyen nincs. Aki szülőként ennyire nem képes, az tényleg ne legyen szülő! Ha pedig annyira aggódsz érte, hogy itt is kérdést teszel fel, miért nem mész át segíteni, ha az anyja nincs otthon? Felügyelet kell, szabályok és kemény kéz. Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell. Ha ezen az úton marad, akkor 1-2 év és teljesen vége... ha még nincs egyáltalán.
2012. júl. 10. 11:39
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

11-es vagyok. van "drasztikus" módszer is, ha a lány TÉNYLEG ennyire durván kezelhetetlen, és nem csak haragból túlzol. egy kívülálló személy, akár Anya barátja, v rokon, aki odaköltözik hozzájuk, akár 2 hétre is, és kicsit beleavatkozik a családi életbe. de nemcsak úgy, h keménykedni próbál a lánnyal, hanem kedves is vele, megpróbálja elnyerni, ha a bizalmát nem is, azt, h normálisan beszélgetni lehessen vele.

ha a lánynak azért van mélyen valahol igazságérzete (sztem van, még fiatal), egy kívülálló harmadik véleménye hatással lehet rá. de ehhez ott kell lakni, és megélni a legapróbb, legbutább mindennapi helyzeteket is.

ÉÉÉÉS ha a lánynak van igaza valamiben, igazat kell neki adni!!! (nem ér, h mert ált. deviáns, sosem lehet igaza, mindig csak szemrehányást kap!)

pszichológusról: nem föltétlenül csalódás, hidd el. nem a megfelelő embernél jártatok. sajnos a psz. drága mulatság, ha jót akarsz, ki kell fizetni. akár 10e is lehet egy alkalom. de én befizetném, ha kell, kajapénzből is. NEM IGAZ, h a kislány túljár a psz. eszén! ezt azért te sem hiszed el, ugye?

2012. júl. 10. 13:50
 16/23 anonim ***** válasza:
77%
fuu. ez egy elég durva helyzet, DE. az én anyukám is eü.-s 12- 48 órákat dolgozik egyben. igaz, nekem nem váltak el a szüleim, de apukám olyan, h kb. letojja a fejünket. akármit csinálunk lényegtelen, csak őt hagyjuk békén, még a legalapvetőbb szülői kötelességeit sem látja el, vagy ha igen , 2 hetes unszolással és paffogással, hogy tennie is kell értünk valamit. ő szintén e.üs-s tehát ugyanez a helyzet, mint anyukámnál.sokat dolgoznak, ezért nem jut idő ránk. de képes vagyok felfogni, hogy ez a mi érdekünk, és meló után bizony kissé fáradt és kiidegel az ember, nem is piszkálom őket. valószínüleg ez a csaj nagyon rossz társaságba keveredett.. át kéne iratni másik iskolába. ja, és ha én olyant csinálnék, amit ez a lány, engem már rég kidobtak volna otthonról, ilyen nálunk nincs. vagy ha mégsem, olyan verést kaptam volna érte, hogy nem teszem zsebre. szerintem ennek a lánynak legfőképp egy "pár" atyai pofon hiányzik. szerintem ebben az esetben már hülyeség azt mondani, hogy nem szép dolog beleolvasni a lány naplójába, mert akkor az anyja mit tudna róla? semmit. mert dolgozik. én az anyja helyében megfognám a naplót, megkérdezném tőle, hogy mégis mi ez? két pofon kíséretében. bezárnám a szobájába, nem nézhet tvt, számítógép, net telefont nem kaphatja meg, minimum 2 hétig. lehet, hogy durvának tűnik amit mondok, de itt nem pszihomókus kell.. úgysem fog nekik semmit mondani. én se mondanék nekik az ő helyében semmit. itt szigor kell, és iránymutatás! ha megvan a bünti, lehet vele beszélgetni. 2 hét haverok nélkül az ilyen lánynak olyan, mintha enni nem adnának neki. ilyenkor jobban meg tudnak beszélni mindent.egy harmadik fél is hatásos lehet. :) 17/L
2012. júl. 10. 17:51
 17/23 alaszka ***** válasza:
100%
Azért úgy gondolom, hogy nem ilyen az átlag 14 éves lány.Van egy közeli ellenpéldám, nővérem két gyereket nevelt fel egyedül (pótapa nélkül), a férje egy léhűtő link alak, akit kirakott, amikor a gyerekek kicsik voltak. Egyik fiú, másik lány, mindkettő tanul rendesen, a fiú 20 éves már, a lány 14, ő is szépen tanul, még barátja sem volt, nem késik otthonról, nem lop és nem hazudik...és még szűz. Pedig iszonyú csinos kiscsaj, 17 legalább kinéz. A nővérem évek óta két munkahelyen dolgozik, ők is sokat voltak egyedül, nagymama sincs a közelben. Szóval, én biztosan szobafogságra ítélném a gyereket, mert ez nem állapot, és többet beszélgetnék vele, ha tőlem lopna?? akkor biztosan nem úszná meg szárazon...két kicsi lányom van, de remélem ennél kevesebbel megússzuk a kamaszkort majd. Egy apai kézre szükség lenne ilyenkor nagyon...
2012. júl. 11. 11:38
 18/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, külön köszönöm a 17 éves lánynak aki a gyerek perspektívájából írta meg érett fiatalhoz méltó véleményét, bizony bölcsebbnek tűnt néhány jóval idősebb hozzászólóénál, akik azonnal mindig a szülőt teszik felelőssé. Régóta olvasom ezt az oldalt és bizony van egy elveszett réteg a mai tizenévesek korosztályában, akikre nagyon is jellemző az a fajta viselkedés és látásmód amit az unokatesómis képvisel. DE!

Hál' Istennek vannak a normálisak is. És velük nem feltétlen van többet törődve. Szerintem ez az egész jó rész genetika. Ha a gyerek "normális" géneket szed össze, ha nem is különösen van vele foglalkozva akkor is ember lesz. (Saját példámon okulva, az én anyám is egyedül nevelt fel, 2 műszakban dolgozott, mikor du-os volt, azon a héten nem is találkoztam vele, mivel én ugye de suliba voltam, mégis tudtam a dolgom, jól tanultam, persze voltak kis hülyeségeim, de nem kallódtam el, és tudtam hol a határ)

Szóval, ha egy gyerek genetikailag "selejt" akkor viszont a szülő vért izzadhat, akkor se lesz belőle semmi, csak egyre nagyobb probléma. Nem lehet mindent a nevelésre fogni, persze finomítani lehet, de csodát tenni nem.

2012. júl. 11. 13:05
 19/23 anonim ***** válasza:
74%

én meg a gének általi determináltságban nem hiszek :-) ha megtanultam volna, most idézhetném, öbb tanulmány és felmérés is készült épp erről, h sem a rasszok, sem az egyéb öröklött gének nem hordoznak magukban eleve elrendelt viselkedésmintákat!!! ezt ismétlem, nem én mondom, hanem genetikusok és fejlődéspszichológusok.

ami genetikailag örökölhető, és a viselkedésben nyilvánul meg, az csak és kizárólag a temperamentum. vagyis az, h heves v nyugodt vérmérsékletű az illető ember. minden más nevelés és tanulás (környezeti hatás!) eredménye.

nem lehúzni akarom az unokanővéred, nem biztos, h közvetlenül hibás ebben. valaki írta a rossz társaságot... lehet, vagy elég csak egy rossz barát, aki pl. idősebb, és jól kitanítja az anyja ellen. meg hát ismétlem: elszaladt a ló a kislánnyal! egyik hülyesége vitte a másikig, aztán szépen megtapasztalta, h semmi baja nem származik - semmiből. és rájött, h az anyját a kisujja köré tekerheti. ez gyakorlatilag ennyi. elején kellett volna lépni egy hatalmasat (az anyukájának).

ezért kitartok amellett, h a most már lelkiek felől lehet csak megközelíteni a problémát.

11-15-ös voltam.

2012. júl. 11. 18:55
 20/23 anonim ***** válasza:
90%
Sajnos ebben a korban nehéz akármit is lépni,mert aki lépni tudna annak elveszett a tekintélye.Akkor kellett volna leállítani amikor az első nem odavaló szót kiejtette a száján,vagy az első olyan viselkedést produkálta.Lehet hogy ez már nagyon régen volt,még kicsi volt a lány,anyuka pedig nem érezte annak a súlyát hogy ez valaminek a kezdete.Az hogy az anyuka sokat dolgozik nem mentség,sokan mások is vannak így.Mivel nem ismerjük a teljes történetet nem lehet tudni hol siklott el a dolog.De az biztos hogy a kettőjük kapcsolata elromlott valahol,valamiért.A kamaszkor egyébként is nagyon nehéz,ott is kellenek a határok.Sajnos amit leírtál elszomorító,nem tudom mi billenthetné vissza a rendes kerékvágásba a lányt.Mivel hiába beszélgetne vele el az anyuka ő nem tud rá hatni.
2012. júl. 12. 08:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!