3,4 éves kislányommal mit kezdjek? Az egész napunk egy rémálom!
a kislányom alapjáraton egy hisztis akaratos nagyszájú kislány (nem azért írom mert most mérges vok rá, hanem mert ezt örökölte).Sajnos nagyon elfajult már kettőnk között a viszony.Szinte nem tudok már hozzá úgy szólni hogy ne veszekedjek, az egésznap kiabálásból áll.Akár tudja hogy ő a hibás akár nem az utolsó akkor is az övé.Ha megbüntetem, akkor is (még sírás közben is visszafelesel)Egyszer sem látom rajta hogy most mágbánna hogy rosszat csinált.Nem tudom mit kezdjek vele.:-(Sajnos erre még olaj a tűzre hogy természetileg igen egyfajták vagyunk (oroszlán jegy)Korai még a jövőn gondolkodni, de már most nagyon félek hogy rossz kapcsolatunk lesz mindig.Pedig annyira próbálok türelmes lenni.És van hogyha magam vok elbőgöm magam mert tudom hogy ez egyikünknek sem jó, de egyszerűen nem jutunk egymással dűlőre.Minden napunk egy rémálom.Az oviban azt mondják hogy ott egy angyal, de sajnos ez nem csak ovi óta tart.Születése óta ilyen természetű.Semmi nem válik be.Akármit mondok mindenre a válasza a nem!!!!!!,,Buta vagy anya, szégyeld magad........stb ilyenekkel vág vissza, megg még sorolhatnám.Sarokba is állt már nem 1x akár 20 percet is végigáll térdel....Fenékre ütés, lehet hogy elítéltek, de a visszamagyarázzása miatt a szájára is vágtam már.Nagyon el vok keseredve.:-(
Nem akarom a gyereket hibáztatni 100%-ban mert tudom az én természetem is ilyen.Nem értem miért csinálja, minde megkap ami akar (többet is)A szobálya tele van mindennel amit csak el lehet képzeni...Veszek neki ilyen foglalkoztató füzetek, leülnék vele csinálni, de 3 percen belül vita miatt abba marad....
Akkor most hogyan továb?????
Az én másfél éves (19 hónapos) oroszlán kislányomnak is hihetetlen energiája van. Mostanában az a "mániája", hogy behozza a szobába az én és a saját cipőjét, jelezve, hogy el akar menni valahova. De akkor is, ha nemrég jöttünk haza. Meg nagyon szereti is a cipőjét hordani. És aztán mérgesen sír (ez a hiszti?), amikor nem az van, amit szeretne. Viszont ez csak pár percig tart.
Mindemellett a kislányom nagyon jó alvó.
Barátnőm kislánya (ő 20-21 hónapos) is egy energiabomba, ők valami csiribiri tornára járnak, ahol a mozgáson van a lényeg. Többet nem tudok róla, de nagyon szeretik.
A négy éves unokaöcséméknél lehetett választani az óvodában a néptánc és a judo között. Ők az utóbbit választotték, és pár hete hetente kétszer úszni is mennek. Ez jó sok mozgás.
Szóval egy ilyen idős gyereknek már sok minden közül választhatsz.
Abból úgy lesz vita, hogy mondom neki válasszon egy feladatot amit csináljunk meg együtt.Pl:kiválaszt egy olyat ahol színeket vagy formákat kell kiválasztani:színezd ki pirossal ami kör...
Elmondom neki mit kell csinálni.Ő elkezdni összevissza firkálni.Ennyi erővel snassz színező is elég.Az lenne a feladatok lényege a színek, formák, vonalvezetés, kimondottan ovisoknak....oviban csinálja, csak itthon nem.
Az én öt éves lányom rák jegyű, és ugyanilyen, úgy három éves kora óta. Az idegeim már rongyosak!!! Mára már nincs semmi türelmem. Vitatkozik, felesel, és még mindig legtöbbször zsigerből rávágja mindenre hogy nem. Egy fél éve már azt hittem vége a dackorszaknak, aztán egy óvónő ismerősöm megnyugtatott, hogy ne izguljak, öt évesen jön a következő. :DD Jött is, kb két hónap múlva ahogy a nagy kiborulások elmaradtak. Most már nem hisztizik ugyan, csak most meg olyan mint a kamaszok, szándékosan akar felidegesíteni. Tisztában van a szabályokkal, tudja mit lehet és mit nem, és direkt, csak azért csinál olyat amire tudja hogy haragszom, hogy felidegesítsen. Mikor fog ez már elmúlni?!! Ha ennek vége, akkor meg majd jön a kis, majd a nagykamaszkor, én addigra már háromszor a vigyorgóban fogok kikötni. Nálunk is van egy 11 hós az öt éves mellett, ő is most kezdi az akaratát kinyilvánítani, és apa meg este hétig dolgozik. Néha már délután kettőkor az esti altatásról ábrándozom :D
Kitartás, sok, sok, sok türelem, aztán nagyjából, úgy cirka 20 év múlva már biztosan túl lesztek rajta, velem együtt :))
Köszi utolsó!Mi az a húsz év?
Én néha reggel 8-kor várom már az esti fekvést.
Most kicsit megfogtam, mert az összes játékát kipakoltam a garázsba, címszóval hogy eladom.3 napig elvolt.Most követeli a játékokat.Meg ő jó kislány......stb Jó ha ezt 5 évesen újra kezdjük.Lehet addig abba sem hagyjuk.:_)
15-ös vagyok :)
Hát akkor nálad is az az egyik baj, hogy a gyerek okos. :D Tudja, hogy nem fogod eladni a játékokat...és mikor erre rájött, már nem lehet rá ezzel hatni. Az enyém is túl okos, ami most így ebben a helyzetben baj, nem lehet átverni, mert azonnal vágja mi a helyzet...de a jó hír az, hogy ez felnőttként az előnyére fog válni :)
Nyáron jobb lesz, ki lehet menni, programozni, játszóterezni, olyankor az enyémmel sincs gond, csak ha már több napja rossz idő van, és itthon vagyunk, na akkor lesz kissé kezelhetetlen. :D
Nekem még csak egy másfél éves gyerekem van. De én is szoktam ábrándozni arról, hogy na, milyen jó lesz, ha végre lefektetem. A nappali alvásra pedig nemcsak neki, hanem NEKEM is nagy szükségem van. Abban a korban van, hogy mindent kinyit, kipakol, felmászik, lemászik, megkóstol...Kíváncsisága óriási, ereje egyre nő, félelemérzete semmi. Egész nap a nyomában kell járnom. Nagyon fárasztó tud lenni.
De azt olyan szomorú volt olvasnom, hogy valaki arra vágyik, hogy elrepüljön az a 20 év...
Nem kéne, hogy szenvedéssel teljen az életünk, ha lehet rajta változtatni. És egy ilyen kicsi gyereken igen is lehet változtatni. Viszont egy húszévesen már nem. Ha addig nem sikerül megnevelni, akkor már annyi idősen lehetetlen.
Épp a minap olvastam itt egy anyuka kérdését a 18 éves lányával kapcsolatban. Hogy semmilyen mértékben nem hallgat rá a lánya, és már egy ideje elég rossz is a kapcsolatuk. Senki nem tudott neki épkézláb tanácsot adni, szinte reménytelen a helyzet.
Én a részemről nem csak fel akarom nevelni a lányomat, aztán ha felnő, menjen, amerre lát, hanem azt szeretném, ha mi mindig jóban lennénk egymással.
Azt sem hiszem, hogy egy gyerek azért rosszalkodik, vagy azért nem lehet kordában tartani, mert túl okos. Talán akkor épp erre lehetne hatni.
Most hétvégén néztem több részt is a Szuperdada című sorozatból. Ezért is vagyok most olyan optimista.
Szoktad őt kérdezni arról, hogy mit miért csinál? Miért rosszalkodik? Tudja-e, hogy ezt vagy azt nem szabad és miért nem? Hogy alkalomadtán szomorú leszel, mert így viselkedik? stb.
Persze nem biztos, hogy mindezekre használható választ is fog adni, hiszen még nem olyan nagy - de nem lehet, hogy esetleg az a baj, hogy mindig Te akarsz irányítani?
Próbáld az ő szemszögéből is nézni a dolgokat és jobban firtatni, hogy vajon mi lehet a motivációja. Hátha valami fontosabbat is közölni akar ezzel, nem csak úgy brahiból csinálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!