Tanácsot kérnénk. Mit lehetne tenni egy 4 éves gyerekkel aki szófogadatlan, rossz és szemtelen?
Már büntetés is volt (nincs tv. , nincs kinder tojás). Volt fenekes igazítás, de nem segít semmi. Elbeszélgettünk vele szépen elmagyaráztuk a dolgokat, de nincs eredmény. Kissé elvagyunk keseredve. Van valaki aki ugyan ebben a cipőben jár? Vagy járt és sikerült megoldania.
És csúnyán beszél(mi itthon nem beszélünk csúnyán),azt mondja az oviban hallotta a Lili barátnőjétől...
Rossz gyerek nem létezik. Csak olyan, aki rosszul viselkedik. Kisgyerekkorban a rosszalkodásnak szinte mindig áll valami a hátterében. Ha ez a viselkedés "csak azért is" jellegű, akkor általában a figyelemfelkeltés a célja.
Mennyit foglalkoztok naponta a gyerekkel? Úgy értem, mennyi az az idő, amit úgy tölt el a család, hogy a tévé, a számítógép kikapcsolva, és mindenki egymásra figyel? Nem csak egymás mellett, de valóban egymással törődve?
A másik dolog, ami még fontos: mit lát, hall a kicsi a tévében? Ha ugyanis a tévé, mint "háttérzaj" is jelen van a mindennapokban, akkor nem kell sok idő hozzá, hogy több oldalas trágársággyűjtemény ragadjon a gyerekre. (Ehhez már nem kell, hogy este legyen, sajnos már délután is nagyon könnyen bele lehet futni ilyesmibe.)
A kisgyerekek azt is hamar megérzik, ha a családban otthon valami probléma van. Ha feszültség van a szülők között, vagy ha anyagi problémák vannak, az mind-mind lecsapódik a gyereken is.
Ha a gyerkőc viselkedése rövid idő alatt változott meg ennyire negatív irányban, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mi állhat a háttérben.
Köszi a gyors hozzászólást!
Sajnos nem hirtelen lett ilyen,fokozatosan,de most már lassan kezelhetetlenné válik.
Nincs semmilyen konfliktus,legalább is előtte.
Mi nem szoktunk veszekedni sem,bár én elég ideges típus vagyok.
Az ovi óta rosszabbodott a helyzet.
Nevelési tanácsadóban kérjetek időpontot pszichológiai tanácsadásra. Az egész család fontos, hogy részt vegyen benne, több alkalmas lesz. Vn olyan, hogy nehéz temperamentumú gyerek, de az esetek döntő többségében a családi háttérhelyzet tisztázása és rendezése szükséges egy ilyen korú gyermeknél. A gyermek egyfajta "tünethordozó".
Ha együttműködtök, akkor van esély javulásra, sőt! Neten viszont nem megoldható a probléma.
Mi lenne, ha büntetés helyett inkább a jó viselkedést jutalmaznátok? És itt nem ajándékra, hanem dicséretre, közös játékra gondolok.
A beszélgetés, magyarázat jó módszer, de csak hosszabb távon hozza meg az eredményt. Szerintem ezen az úton kellene továbbhaladnotok. Ne légy türelmetlen, és ne támassz vele szemben túlzott elvárásokat. Foglald le értelmes tevékenységekkel, amit veled/veletek közösen végezhet, amikor otthon vagytok, hogy ne azon kelljen törnie a fejét, milyen rosszalkodással hívhatná fel magára a figyelmeteket.
Szia!
Nálunk is hasonló a helyzet, 4,5 éves fiam szófogadatlan, néha mintha direkt idegesíteni akarna, van, hogy azt érzem, hogy reménytelen eset.
Én is gondolkodtam rajta, hogy nevelési tanácsadóba viszem, mert már az én idegeim is kezdik felmondani a szolgálatot.
Viszont nemrég észrevettem, hogy nagyon féltékeny a 14 hónapos öccsére, így minden hétvégén, amikor a férjem nem dolgozik, szervezek a nagy fiammal külön programot, ahova csak mi ketten megyünk.Ezeket nagyon élvezi, olyankor nincs is semmi bajom vele, ennivalóan aranyos, de amit hazaérünk átváltozik kisördöggé.
Észrevettem például, hogy ha nagyszülők vagy a tesómék nálunk vannak, akkor megbolondul, nem engedi, hogy beszélgessünk, mindenkitől azt várja, hogy vele társasjátékozzanak, ha nem, akkor tombol, hisztizik, rosszalkodik.
Ha nincs nálunk senki, akkor jobban kezelhető, elfogadja, hogy rossz volt ezért büntetésben van, igaz szokott emiatt sírni, de általában ilyenkor lenyugszik.De ha a család nálunk van, nem lehet bírni vele, bezárom a szobájába, hogy onnan nem jöhet ki, amiért rosszul viselkedik, akkor tombol, legutóbb a kilincset is lerángatta az ajtóról.
És szintén csúnyán beszél, sajnos nem csak itthon, hanem az oviban is.Pedig minden nap megígéri, hogy átváltozik jó kisfiúvá...
Sajnos én sem tudom, mi lenne a megoldás, talán az idő?!
Akkor válik ilyenné egy gyerek ha nem foglalkoznak vele eleget. Ez gyakori ha sokat dolgoznak a szülők. Na meg ha nem nevelik rendesen. Nem csak büntetni kell a rosszat, hanem jutalmazni is a jót. És semmiképp sem szabad összekeverni a kettőt. Tehát mondjuk ha egy gyerek hisztizik a boltban akkor nem babusgatni kell meg csokit venni neki hogy csendbe maradjon már végre, mert a jó dolog az jutalom lehet csak... majd miután elhallgatott és befejezte a hisztit akkor kaphat valamit, addig meg ordítson magában, senki ne foglalkozzon vele.
A csúnya beszédet összeszedi az oviban, ez igaz, az óvónéninek kéne szólni, hogy figyeljen oda jobban a gyerekekre.
Üss a kölökre!
Üss a kölökre!
Üss a kölökre!
A lapátnyéllel
jó nagyot!
Sózz oda! Ohó!
Üss a kölökre!
Üss a kölökre!
Üss a rohadt kölökre!
A lapátnyéllel
jó nagyot sózz oda, ohó!
Mit tehetsz még?
Mit tehetsz még?
Azonkívül hogy lekensz egy
nagy pofont,
mit tehetsz még?
Mit tehetsz még?
Mit tehetsz még?
Azonkívül hogy lakást nem
adhatsz neki,
mit tehetsz még?
Ez a nevelés!
Ez a korszerű!
Hasítsál szíjat a hátából!
A gyermekben úgyis csak
egy öröm van:
amikor megcsinálod.
(Beatrice)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!