Verekedős gyerekek az oviban! Mit lehet tenni?
Most kezdjük az óvodát a 3 és fél éves kisfiammal, napok óta tart a beszoktatás. Még szinte egész nap ott vagyok vele, messziről figyelem, és nagyon el vagyok keseredve.
A fiam nagyon közvetlen, könnyen barátkozik. De hiába. Próbál csatlakozni a többiekhez (kialakult társaságokhoz), aminek az eredménye az, hogy kizavarják a faházból, lelökdösik a mászókáról, igyekeznek elzavarni. Ma kétszer is kapott a szeme alá ököllel (!!!) egy fiútól, csak azért, mert hozzáért... Mindkétszer visszaadta, mire odaértem, és mindkét alkalommal a másik fiú fakadt sírva, de őszintén szólva engem ez nem vigasztal. Amikor az óvónőknek szóltam, hogy mi történt, csak egy vállrándítást kaptam válaszul.
Egy másik fiú azzal szórakozott, hogy folyamatosan nekiment az enyémnek motorral, ott is én avatkoztam be, hogy ne essenek egymásnak...
Ez tényleg így megy? Ennyire mindennapos, hogy agyba-főbe ütik egymást a gyerekek az oviban? Nem a fiam testi épségét féltem, meg tudja védeni magát, ha engedem. (Eddig nem engedtem.) Attól viszont rettegek, hogy az eddig viszonylag békés gyerekemből egy verekedőgépet csinál az óvoda.
Hogy lehet ezt kezelni? Ha nem üt vissza, áldozat lesz, akit mindenhonnan el lehet zavarni. Ha visszaüt, akkor viszont rögzül neki az agresszió, mint problémamegoldó módszer. Az óvónők láthatóan csak akkor avatkoznak be, amikor valamelyik már sír, vagy sérül. Akkor most mit lehet tenni?
Ez durva. Én biztos, hogy nem állnék meg az óvoda vezetőségéig. Azért van az óvónő, hogy cselekedjen. Jó, persze nem lehet ott mind a 40 gyereknél folyamatosan, de a 3. verekedésnél már igencsak közreléphetne.
Sajnos az óvodában nagyon sok rosszat tanulnak a gyerekek .. valószínűleg, ha ott marad, ez sem marad el. :/
Egyszer a fiam úgy jött ki a csoportból, hogy össze volt karmolva az arca. Óvónő elnézést kért, csak akkor látták, mikor jöttek fel, a faházban történt, a Botond meg nem mondja el mi történt, csak annyit, hogy anyukájának elmeséli. A folyosón elmondta, melyik kislány volt az. Visszamentem, mondtam az óvónőnek.
Másnap vártam a folyosón és pont ott voltak a kislány szülei, valójában én nem szóltam volna nekik, de az óvónő úgy kiosztotta őket, szó szerint, hogy csak néztem. Mondta a mi ovinkban nem divat a verekedés, nincs káromkodás, lökdösődés, minden kisgyerek kijön egymással. Őket nem érdekli, ha otthon anyukát rugdossa, csipkedi, harapja a gyerek-mert ez anyukára tartozik, de az oviban még egyszer elő ne forduljon. Mert nem szeretnének ilyet. És nem tudom mit csináltak a szülők, de nem fordult elő többet. Úgyhogy nálunk nincs ilyen, sőt most mondták, játékon sem engednek vitázni, egyszerű szabály, amelyik gyerek elsőként akarta, azé. ha nem derül ki, játék megy polcra, veszekedők meg a szőnyegre ücsörögni. Azonnal közbelépnek és azonnal "büntetnek". Ott voltam az ajtóban beszélgettem az óvónővel, kislány panaszkodott, óvó néni a Pisti azt mondta, hogy buta vagyok. Már ment is óvó néni, intézkedett. Nem mondunk ilyet, bocsánatot kellett kérni a másiktól.
És elmondhatom a fiam 2 éve jár oda és semmi de semmi rosszat nem tanult. valóban nincs káromkodás, visszabeszélés, agresszivitás. Nálunk ezt nagyon komolyan veszik. Úgyhogy van olyan óvóda, ahol figyelnek ezekre az értékekre, válassz inkább egy olyat. Mert erre semmi szükség, hogy x évesen ezt tanulja a gyerek.
Az a baj, hogy így is csoda, hogy felvették, "helyhiány" van. Ráadásul két barátjával is egy csoportba került, csak ők még nem jönnek a héten...
De ha ez valóban nem mindennapos, akkor meggondolom, hogy keressek másik ovit neki. :(
Utolsó, bocs. Az én gyerekeim nem verekednek, soha nem is verekedtek.
És sem az oviban, sem a játszótéren, ahova járunk, nem találkoztam még verekedős gyerekkel, még veszekedés sincs, pedig szinte egész nap ott vagyunk. Ilyet, hogy ököllel a másik arcába vág, nekimegy kismotorral...Döbbenet. Mondjuk egy cigánytelepen tudom elképzelni, cigánygyerekek körében, de normális, intelligens magyar családok gyerekeinél ez kicsit sem elfogadott és nem hétköznapi dolog.
illetve egy helyen valóban tapasztaltuk, de ott van a gyűjtő, a hm finoman hátrányos helyzetű gyerekek kisegítő intézménye, de ott volt babahinta a környéken.
De egyébként sem a lakókörnyezetünkben, sem az oviban nincs agresszív, verekedős gyerek.
Ez kicsit sem általános. Csak az ilyen szülőknél, akik nevelés helyett, közhelyet puffogtatnak, ugyan már minden gyerek ilyen. Én is elhittem, míg nem voltak gyerekeim, nem kezdtünk játszótérre járni, nem kerültek oviba.
Valóban családi háttér és nevelés.
És én nem vinném a gyerekemet olyan helyre, ahol ilyen a pedagógus is. Nálunk a körzetes ovi, iskola ilyen. Megdöbbentem a feltételezésen is, hogy ilyenbe adom a gyerekem, mert kis falu és ismerem az ott dolgozó óvónőt.
Az elmúlt napokban láttam még pár esetet, tegnap pl. az a fiú, aki ököllel ütötte meg a fiamat azzal a fiúval verekedett össze, aki meg lelökte a motorról. Óvónői reakció: "Mindketten megütöttétek egymást, egy-egy." Se büntetés, se elbeszélgetés, semmi.
Még csak annyit, hogy egyik fiú sem etnikum, sőt, a lökdösődős kisfiút Hunornak hívják, tehát azt hiszem, ez nem ettől függ... A lökdösődősről még csak annyit, hogy a múltkor rászóltam, mire behúzta a nyakát, és felemelte a kezét, látszik, hogy verik otthon. Mindez Budapest kertvárosában, ahol többnyire tanult, rendezett körülményekkel bíró családok élnek...
Ma már otthagytam a fiamat. Nemsokára megyek érte. Bízom benne, hogy minden rendben lesz...
Engem nagyon elszomorit amiket irtal. :( Tudom nem lehet megvedeni mindentol a gyerekeinket de engem iszonyatosan bantana, ha valaki okollel nekimegy a kisfiamnak es azok akikre a gyerekek ra vannak bizva a fuleik botjat sem mozgatjak. Megis hol van a bizalom? Hogy hagyja ott egy anya a gyereket egy olyan helyen ahol okollel nekiesnek egykoru gyerekek? Szerintem nagyon durva.
Kisfiam bolcsis meg, masfel eves de szerencsere nallunk is komolyan veszik az ilyet. Nekem is szoltak, mar ha rosszalkodott a kisfiam (multheten dobalozott), szoltak, hogy buntibe volt stb. Tehat kozbelepnek. Nem bantam egyaltalan mert tudom, hogy valamilyen szinten vigyaznak rajuk. Nagyon sajnallom a kisfiadat. Szeritnem rossz lehetett nezni, ahogy csak baratkozni akar szegeny es cserebe ellokik, megutik. Ez szornyu szerintem. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!