Mit tudok tenni a drog függő gyermekemmel?
A fiam 20 éves és sajnos egy iszonyú rossz társaságba keveredett. Egyedül nevelem de sosem lehetett semmire sem panasza mert ami kellett neki egy színvonalas élethez azt mind megteremtettem.
Gyakorlatilag mivel már jócskán elmúlt 18 ezért semmilyen állami segítséget (családsegítő) nem vehetek igénybe. A saját fiamat pedig nem tudom feljelenteni.
Egyszerűen tanácstalan és elkeseredett vagyok.
Remek eszű, jó képű gyerek, van egy csinos, okos barátnője aki már szintén tehetetlenül áll a dolog előtt.Tehát semmi panasza nem lehet az életére.
A kérdésem olyan emberekhez szól akik hasonló helyzetben vannak, vagy akik tudják hogy mit lehet ilyen esetben.
Köszönöm előre is az értékes hozzászólásokat!
Sajnos ez csak úgy megy, ha ő is akarja.
Először is állj mellé. Azt kell, hogy érezze, hogy mellette állsz. Nem anyagilag, hanem érzelmileg. Nem vádaskodni akarok, de a "színvonalas élet"-ben benne van az is, hogy volt rá időd, hogy néha beszélgess vele?
Másrészt te magad menj el egy drogambulanciára, és kérdezd meg tőlük, hogy mit tegyél. Biztosan sok segítséget, tanácsot fognak adni.
Tudni kell, hogy nem mindegy, mit fogyaszt és hogyan.
Nagyon kedvesek és segítőek a válaszok.Hálás vagyok értük!
Tud róla a fiam, hogy tisztában vagyok vele hogy él ilyen szerekkel. Hiszen Ő maga tudata velünk. Mikor bekerült a középiskolába még egy ideig jött mesélt hogy mi történt segítséget kért a leckéjében aztán elmaradozott ez a dolog. Kimaradt éjszakánként, és kétes emberekkel barátkozott. Fogalmam sincs mi történt? Néha elsírja magát és azt kéri ne haragudjak rá. A segítségemet kéri, de annyira tehetetlen vagyok. Már kétszer voltam a háziorvosnál azt mondta vitessem el el vonóra de a fiam azt mondja nem megy el önszántából. Itt vagyok egy magam két állásban dolgozom jól esne ha Ő is besegítene de még tanulni sem akar. Egész nap itthon húzza a lóbőrt. Nem tudom már mit tegyek. Egyre inkább azt érzem, hogy nagyon kevés a erőm van már.
Drogok amit használ gyakorlatilag minden kivéve heroin.
Fű (azt rendszeresen) meg ezek a porok, bogyók. Ezt nem kívánom senki, hogy tisztában a dolgokkal és nem tudok hova fordulni. Már az erről szóló törvény könyvet is kívülről fújom és a drogok hatásait stb.
Amúgy nézettem vele ilyen drogról szóló filmeket, egész napra bezártam és azokat kellett nézni. Viszont nála minden csoda egy hétig tart utána minden visszaáll!
Nem keseregni szeretnék, de biztos vagyok benne, hogy vannak hasonló helyzetben lévő emberek és hátha ha egy kicsit is de előrébb tudok jutni.
Nagyon sajnalom, hogy tehetetlen vagy, nekem az ocsem jelenleg is drogos,mindig is az volt, 14 evesen mar heroinfuggo.Gondolhatod miket eltunk at...a szuleim normalis dolgozo emberek,jo korulmenyek kozott eltunk,a masik ocsem meg en akkor meg tanultunk ,a csaladi hatter megvolt. De a rossz tarsasag mindent visz. 14 evesen fiatalkoruak bortonebe kerult,ahol leszokott,majd hazakerult. 20 evesen visszaesett,mindent megprobaltunk vele,bevittuk az elvonora is,de par nap utan osszetort mindent,hogy engedjek ki,nem birta...pedig le akart szokni. Kitalaltam,hogy koltozzunk el,ki kell szakitani a kornyezetebol,mas nincs.Eladtuk a hazunkat es uj helyre mentunk. Es sikerult! Egy idore... Most 29 eves, de csinal mindent,ami van ,sot mar arulja is... Sajnos nagyon nehez dolog ez!!!!!! Es segitseget ne varj,mert nem lesz. Az elvono is sajat dontes,ha akar kijon. Nalunk csak a kornyezetvaltozas valt be.
kitartast kivanok!!!!!!!!!!!mert az kell!
Szia Kedves Szülő!
Én még nem éltem át azt, amit Te, így ilyen értelemben nem tudok tanácsot adni.
Csak olyanon gondolkodtam, hogy ha meg tudnád kérdezni tőle józan állapotában, hogy mi volt valaha az álma, mit szeretett volna csinálni, elérni régen, még a drogok előtt, ami emiatt elmaradt. És most nem materiális dologra gondolok. Hanem pl. zenélni, vagy utazni valahova, vagy egy apa jellegű férfit, akivel beszélgetni tudna, vagy a saját apukáját, vagy esetleg azt, hogy veled egyszer-egyszer elmenjen egy étterembe vacsorázni, vagy bármi. És megpróbálni azt most rendszeresíteni. Hogy visszahozzatok egy picit abból a régi énjéből.
Meg valaha olyat is hallottam, hogy lefényképezni őt magát, amikor drogos állapotban van és megmutatni józan állapotban neki. Ez mondjuk akkor rossz, ha eleve valamiféle bűntudat, önbecsülés-hiány miatt kezdte el a drogozást.
Emellett meg lehet, hogy ha elmondod neki, hogy Te így is szereted és kitartasz mellette és hogy igenis el kell menni elvonóra. Bár én az elvonót (amennyire el tudom képzelni), nem tartom annyira hatékonynak önmagában hosszútávon, hogy ha nem tudjátok meg a lelki hátterét annak, hogy miért kezdett el drogozni.
Nem tudom mennyire hiszel alternatív gyógyászatban, de ilyenkor azt hiszem mindent kipróbál az ember. Pl. **. Én erről gondolom azt, hogy segíthet.
S ha egy kicsit átlépett a nehezén (így legyen!), akkor kell neki találni egy rendszeres tevékenységet, amivel úgy érzi, hogy alkot.
És bármi van, Te ne veszítsd el az önbecsülésed, nyilván mindent a legjobb tudásod szerint csináltál, még ha ide is jutottatok. De tisztán kell látni, hogy kinek mi volt a szerepe ebben az egészben.
Sok kitartást és szeretetet kívánok!
** A védjegy jogtulajdonosa nem járult hozzá a szó használatához.
Kedves 07.50-es, en az elozo valaszolo vagyok. Ilyen esetben az almok ujra keresese,meg az elmenni vacsizni,meg gyogyitsunk pranaval nem segit....tobb drogfuggo ismerosom is van,probaltam leszoktatni oket is,meg a testveremet is,de altalaban a valasz arra ,hogy miert csinaljak az,hogy unatkoznak. mindegyiknek megvan a maga altal krealt tortenete miert is kezdte,pl. szulok valasa. De nem is akarjak abbahagyni es itt ez a lenyeg. Neha-neha eloadjak,hogy mindent bannak es soha tobbet,de ez nem komoly. Pl.az ismeroseimnel mar nem tarsasag fuggo a dolog,mert egyedul is csinaljak. Elobb-utobb elvesztik a szemelyiseguket es mar nem tudjak iranyitani az eletuket. Elindulnak lefele a lejton...ekkor jon a megszerzesehez szukseges penz eloteremtese. A jobb,ha dolgozik,de a penzet arra kolti,a rosszabb,ha nem es lopasbol szerzi meg. ismerni kene a gyerek szemelyiseget, hogy mennyire lehet ra hatni,de szerintem semennyire. Vagy igenis azt mondani,hogy vagy osszeszeded a cuccod es mehetsz a drogos haverjaidhoz vagy szepen elindulunk az elvonora. Muszaj drasztikus modszer, a hegyi beszed nem segit! Azt amit mondanal azt ok is tudjak es nem erdekli oket.Tul vagyok egy par ilyenen. Kerdes mennyire nagyon fuggo...minden nap csinalja vagy alkalmankent, mi az amit szokott tobbnyire...
Sajnos en nem tudok pozitiv peldaval szolgalni, mert 4 ember van a kornyezetemben ,aki tenyleg fuggo es nem sikerult segitenem nekik vagy csak egy idore tettek le.
A fiad mibol csinalja egyebkent? mert irtad,hogy nem dolgozik.
Köszönöm a válaszokat!
A kérdésem kilövése óta volt egy mélypont azóta pedig úgy tűnik a dolgok az én "javamra" történek.Ezt hagyj fejtsem ki, hogy ne legyen félreérhető.
Tehát a fiam kedd és szerda este egyszerűen eltűnt nem találtam sehol.A telefonját nem vette fel, nem jött haza.Csütörtök (tegnap) reggel bementem a szobájába és az ágyában találtam. Akkor úgy döntöttem rá se fogok nézni, és hozzá se fogok szólni.Ma amikor hazajöttem a munkából ki volt takarítva minden csillogott villogott minden. Leült mellém átölelt és azt mondta nagyon sajnálja ami történt, és letette a szent esküt, hogy Ő bizony megfog változni. Azt is mondta el akar menni el vonóra...
Annyira szépen hangzik de fogalmam sincs mi hozta ezt ki belőle és hogyan tudnám megtartani benne ezt hogy így lelkesedjen?
Ez való igaz, hogy sosem volt egy férfi kép az életében. Édesapja nyolc éves korában elhagyott minket nagypapája pedig 10 éves meghalt.Talán ez az oka, hogy mi nők nem tudtuk kontrollálni az Ő kamasz korát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!