Hogyan kezeljem a hiszti illetve dührohamokat?
Még csak most múlt egy éves, de nagyon nehezen bírok vele. Első gyerek, azt sem tudom hogy ez normális-e. Hogy ha nem az van amit ő szeretne akkor sikít, földhöz vágja magát, vagy engem/saját magát ütögeti. Most egy hete aludni sem akar ez is nagy harc mire el tudom altatni. Korábban néha engedtem neki hogy nézze a tv-t hogyha takarítottam, de most már 0 képernyő van, amitől jobb is lett a helyzet mert azelőtt ennyire sem tudtam kontrolálni a viselkedését.
Mi a jó taktika hisztinél? Mondjuk ha üzletben vagyunk és nem kaphat meg valamit akkor ott hogy kezeljem? Nyilván megpróbálhatom neki elmagyarázni miért nem jó ez, de még nem érti meg.

Nagyon ajánlom Bojti Andrea agressziókezelés kurzusát, pont most indult január végén. 8 videót töltött fel eddig a kisgyermekkori agresszióról, dühkezelésről. Csak klubtagok léphetnek be a zárt csoportba, havonta 6 ezer körüli a díj (le lehet nyilván mondani), de lehet kérdezni is, és ő válaszol az egyéni esetekre. Nekünk nagyon hasznos volt, egyrészt jó látni, hogy más is jár hasonló cipőben, másrészt megnyugtató, hogy amiket tapasztalok, jórészt életkori sajátosság, és segít átkeretezni a gondolataimat a dologról, meg persze a saját gyerekkoromból hozott rossz mintákat.
Itt tudsz regisztrálni, ha érdekel.

Csak azt tudom mondani, hogy ez ilyen. Ki kell bírni pár év.
De amit tehetsz és sokat segít: lemozgatod minden nap, ha esik, ha fúj ki kell vinni a levegőre, tapasztalatom szerint ha nem jutunk ki még rosszabb és erősebb a hiszti.
Próbáld megelőzni a hiszti helyzeteket.
Az, hogy boltban is csinálja, étteremben, hát igen... ezeket a gyerekeket utálja ki ilyenkor a fél világ- és még téged is le fognak nézni ne izgulj, hogy milyen anya vagy. Szóval kitartást!
Unokatesóm gyereke 2.5 éves koráig nem dacolt, a mienk 1 évesen kezdte. Mi voltunk a sz@rszülők, ők meg a tökéletesek. Ahha... szóval készülj fel ezekre is.

Már el is kezdtem olvasni egy könyvet ilyen témában. Őszintén azt hittem később kezdődik majd ez az időszak, mindenki azt mondja az ovisok ilyen hisztisek, aztán az enyém még épphogy 1 éves és olyan mint egy méregzsák.
Persze azt már most is megkapom a szüleimtől hogy nincs megnevelve a gyerek és elkényeztetem…

Az a helyzet, hogy ez életkori sajátosság. Persze, csak vannak fokozatok. Egy édesanya érzi, ha a dolog már túlment egy bizonyos határon.
Nekem 2 gyerekem van, mindkettő adhd-s. A lányomat simán bírtam, nem véletlenül vállaltunk másodikat. Van akinek még ő is sok, anyámmal nem lehetett ott hagyni egy órára sem, az iskolában is megkaptuk a magunként.
Aztán a fiam hozzá képest egy ördögfióka volt.
Gondolom, hogy olvastál a következetes nevelésről, ki kell tartani mellette, de egyébként nem minden áron. Sok szülő hatalmi harcot csinál a dologból. Apróbb dolgokban nyugodtan engedhetsz, de ami fontos, abban ne.
A bolti hisztiknél meg az a titok, hogy ne vegyél tudomást a külvilágról. Ilyenkor mindenki bámul, megjegyzéseket tesz, stb. Közben meg mit tehetne a szülő? Nem veheted meg neki az egész boltot, csak hogy ne rendezzen jelenetet. Én egyébként ha tehettem, nélkülük mentem vásárolni. Vagy ha mindenképpen vinned kell, akkor vidd, amikor kialudta magát, és lehetőleg kisebb boltba, a nagy szupermarket túl sok nekik.
Az esti alvásnál lehet, hogy nem hiszti, hanem fél egyedül, vagy ilyesmi. Nálunk a férjem a lányommal aludt, én a fiammal. Voltak elveim, aztán lettek gyerekeim. Az alvás mindenkinek fontos, ha csak veled alszik, hát aludjatok úgy.
Egyébként meg hiába magyarázod neki, hogy amit akar, miért képtelenség, persze nem fogja megérteni, ilyenkor el kell terelni a figyelmét. Meg ha tudod, hogy kb. mitől fog kiakadni, akkor el kell kerülni ezeket a helyzeteket.
Tudom, hogy ez sokat nem segített, jó nagy általánosságokat mondtam. De mi jártunk évekig pszichológushoz, ők sem tudnak ám többet, nagyjából ugyanezeket mondták.
Fontos, hogy legyen énidőd, vonj be segítséget, akár pénzért is, szerintem bőven megtérül, az anyukának is ki kell kapcsolódni néha.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!