Hova érdemes vinni kivizsgálásra a gyerekem?
Lehetséges, hogy az ég világon semmi gond nincs a kisfiunkkal, csak szeretném, ha szakember megnézné, maximum felesleges kört futunk.
Eddig nem gondoltam, hogy el lenne maradva 21 hónaposan beszéd terén (hisz a fiúkról amúgy is azt mondják, később kezdik), de mások ilyen korú gyerekéről olvasva elbizonytalanodtam. Nem hajlandó kimondani, hogy papa, apa, holott 10 hónaposan utánozta, ha mondtuk neki (hangfelvétel is van róla). Engem sem mond anyának, pedig régen ez is ment. De új szavai elvétve vannak azért.
Az igen/nem válasz sem megy nála, sem fejmozdulattal, sem szóval nem reagál eldöntendő kérdésekre.
Gyakoroljuk vele, semmi. Szeretném, hogy mielőtt bölcsibe kerülne (2 évesen), lássa szakember.
Hova vihetem, ahol belátható időn belül fogadnák is? Államilag ez eleve kilőve, igaz? Magánúton kellene inkább gondolom.
Én nem gondolnám ennyiből, hogy el lenne maradva. Milyen szavakat tud, kb mennyit? Megérti amit mondasz neki? Hogyan kommunikàltok?
Egy 20 hónapos kisfiú anyukája
Megérteni mindent megért. Csak többnyire mutogat.
Akárhogy számolom, 20 szót nem tudnék összeírni, amit használ.
4!
A fiam is mindent megért, de a mai napig nem mondja, hogy "igen", és sem bólintás, sem fejrázás nem volt soha 😀
Két éves múlt, hónapok óta tud tíznél több mondókát/gyerekdalt végig, gyönyörűen beszél összetett mondatokban (bár a ragozás még nem az igazi, és vannak hanghibák is), de ha a azt kérdezem, hogy "Kérsz banánt?", akkor a pozitív válasz is az, hogy "Kérsz!" 🙂
De ez reakcio a kérdésre, ha azt mondja, kérsz. Kérdező azt mondja sehogy nem reagal, sem szóval, sem mozdulattal. Mert ha ez tényleg így van, akkor esetleg érdemes lehet futni egy kört, de amúgy nem feltétlen.
Látom nem érkezett sok releváns válasz... én sem értek hozzá, de a védőnőt kérdezném, meg annyit tudok, hogy hallásvizsgálattal szoktak kezdeni.
4
Szia 22 hónapos kislányom van
Anya,mama és mindenre az igen bologatás van.
Mindent megért és a maga nyelvén elmond/mutogat. Én még nem aggódom mert értelmesnek tünik és a tesója is későn kezdett beszélni.
Nem tudom. Ha pl. innivalóval kínálom, "kérsz innit?" nem jelez, hanem vagy odajön érte, vagy odanyújtom és nyúl érte vagy ellöki. Illetve ha ő kéri, akkor mutogat rá, és mondja: mamma. Az étel és ital is mamma.
Meg ami még zavar, hogy több mindenre mondja ugyanazt.
Pl. most mindenki mama, amit eredetileg csak az én anyámra mondott. A nagyapja mama. Az apja mama. Mintha direkt nem akarna mást mondani.
Az integetéshez is korábban mondta, hogy pápá, most nagyon régóta (sztem úgy 14-15 hónapos kora óta) egyáltalán nem mondja a p hangot semmivel.
A hallásával szerintem nem lehet baja, mindent meghall, felkapja a fejét. A nevére is figyel. Anno vmelyik státusznál a védőnő is tesztelte, hogy halkan szólt hozzá, mikor játszott.
Biztos jó a füle? Nálunk a hangokat hallotta ugyan, de nem értette, mert savós volt a füle. A felgyűlt folyadék tompította neki, épp csak annyira, hogy ne értette rendesen. Igaz ő nagyobb volt, így visszakérdezett sokszor vagy félrehallott és mást mondott. "Sajnos" ennek más tünete nincs, ha savós, nem fáj, nem lázas, "csak" nem érti a beszédet, mert nem teljesen megy el a hallása, hallja hogy beszélnek, de kb mintha víz alatt lenne, nem érti.
Első körben a védőnővel és a gyerekorvossal beszélj, ha valami aggaszt, ha szerintük is gond lehet ők továbbküldenek. A védőnői hallásvizsgálat ezt a fajta savós fülgyulladást nem szűri, külön gép van rá, ami a fülben lévő nyomást is méri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!