Érdemes hordani kivizsgálásra? Hallottatok ilyen gyerekről?
Kisfiam 3,5 éves, és tulajdonképpen minden rendben van vele. Szobatiszta, kedves, ragaszkodó, az oviba be tudott illeszkedni. Elmondja, hogy mit szeretne. De ha kérdezek, akkor nem válaszol. Nem érti a kérdést, vagy nem tudja összerakni a választ nem tudom. Mintha valami affáziája lenne.
Pl. kérdezem, hogy hogy hívnak, azt mondja, hogy igen, vagy nem.
Ha megkérdezem a nővérét, hogy hívnak, és ő megmondja a nevét, akkor már ő is tudja, hogy ja, ez volt a kérdés, és megmondja a nevét. A kérdésekre általában az a válasz, hogy elismétli a kérdést.
Olvasgattam mindenfélét már a neten beszédfejlődési zavarról, de ilyet nem találtam.
Mert azt ő viszont elmondja, hogy kérek tejet, pisilni kell, fáj a hasam, stb. Ami neki kell, azt tudja, csak társalogni nem lehet vele. Vagy ez még belefér a normálisba?
Az óvónők nem mondanak semmit, igazából csodálkoztak, hogy mi a bajom a gyerekkel. Bár ők nem akarnak vele beszélgetni, egyelőre megelégedtek azzal, hogy csinálta, amit kértek tőle.
Én bárkinek mondom, hogy aggódom mindenki kiakad, hogy mi a bajom. Mert milyen aranyos, kedves, szép gyerek. Mondom, hogy nem beszél, na, ez sem igaz, mert simán elmondja, hogy mire van szüksége. De ez nekem akkor is furcsa.
A védőnő is csak annyit mondott, hogy kicsit el van maradva a beszédben, de nem vészes. Ha aggódom vigyem kivizsgáltatni.
Az én fiam csak néha csinálja, nem következetesen, hogy ha kérdezek vagy kérek valamit csak néz kifejezéstelenül és akármit csinálok, nem válaszol, meg se rezzen.
Nem értem, mintha félne, dehát csak azt kérdezem, kér-e barackot. Soha nem kellett félnie, hogy rosszat válaszol, de pont úgy néz ki, mintha meg lenne félemlítve. Az utolsó esetnél leguggoltam hozzá és kértem, mondja el, mi a baja, de gondolom látta, hogy ki vagyok borulva, mert átölelte a nyakamat és zokogott.
Persze, nem hiszi el senki, mert amúgy olyan dumája van és a logikusan gondolkodik, ha valamit nem akar megcsinálni, nem hisztizik, hanem kimagyarázza.
Én is gondolkodtam, hogy elvigyem-e szakemberhez, de így, a te gondodhoz képest nem is olyan nagy a problémám.
Ne haragudj, hogy nem tudtam segíteni, csak eddig mindenki lehurrogott, gondoltam, kipanaszkodom magam itt :)
van ilyen betegség, mármint van egy betegség aminek ez a tünete ennyi idősen. na meg majd iskolás korban jön elő még pár dolog...
most nem tudom, nem is érek rá, de este megkeresem neked, fiamnál is felmerült ez, végül egy teszttel amit pszichológus csinált, kiderült, hogy érti a beszédet, így kihúztuk (a beszédértés miatt van ez-mármint nem nálatok, hanem annál a betegségnél aminek ezek a tünetei)
Kisfiamnak is volt ilyen "korszaka". Nem értette a kérdést, nem válaszolt. Sokszor ő is visszaismételte, mintha úgy gondolta volna, ez a feladat.
Ekkor már ő is szépen elmondta, mit kér, mit szeretne, mit lát.
Szép lassan viszont ez is kialakult. Ahogy fejlődött a beszédértése, egyre inkább válaszolt.
Ami még érdekes volt, hogy ő például kérdést feltenni is későn tudott. Jó ideig semmit nem tudott megkérdezni, pedig már egész jól beszélt.
Mi voltunk kivizsgáláson, de viselkedésbeli gondok is voltak. (Akaratosság, dührohamok, figyelmét nehéz volt irányítani.)
Szerintem a kisfiadnál ez csak egy állomás a beszédfejlődésben, nem marad így. Vizsgálatra viszont elviheted, ha nagyon nyugtalanít a dolog, nem kell félni tőle.
5. vagyok.
szóval diszfázia amit írtam, olvass utána és ha úgy látod, hogy megegyeznek a tünetek, akkor logopédushoz vidd egyenesen, ő tudja megvizsgálni és esetleg kezelni is. jó hír ennél, hogy hamar orvosolható :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!