Kinek van igaza?

Figyelt kérdés

Kisfiam most lesz nagycsoportos és van egy kislány a csoportjukban aki teljes figyelmet igényel. (A kislány kiscsoportos volt, mert vegyes a csoport)

Okos kislány, de ha nem vele foglalkoznak az óvónők vagy a dajkák, akkor agresszív lesz, kiabál, tépi a haját, sikít, bántja a többi gyereket, pl dobál, kapar, csíp. Nem érti meg, hogy ott a játékok nem az ő játékai, vagy nem alkalmazkodik a napirendhez vagy a szabályokhoz.

2 óvónőből egy állandóan csak vele kell, hogy foglalkozzon (pl ölben van) ami a többi gyerekre nézve elég igazságtalan.

Több gyerek is panaszkodott itthon (köztük az enyém is), hogy bántja őket. A kialakult lincshangulat miatt (meg szerintem hivatalból is) az óvónők a tanév végén javasolták, hogy a gyereket vigyék el vizsgálatokra a szülei, mert ez így nem mehet tovább. Ha kell fejlesztés akkor kezdjék el, ha kell neki speciális ovi, akkor vigyék oda.

Bíztunk benne, hogy történik valami, de ma a kislány anyukája nagy hangon mondta az oviban, hogy a múlt héten voltak vizsgálatokon (magánban) és a gyereknél mindent rendben talált a gyógypedagógus és a pszichológus is és ahogy ő sejtette, a lányával minden rendben van, biztos a többi gyerek vagy az óvónő nem úgy áll hozzá és arra reagál így a gyerek.

Létezik olyan, hogy a gyerek egy szituációban (pl a felmérés alatt) nem úgy viselkedik ahogy a mindennapokban?

Ha igen, akkor miért ad ki szakember szakvéleményt így látatlanban? Mit lehet most tenni? Sajnálom a gyereket, a rendszer áldozata, de láttam én is pár dühkitörését amikor mentem a fiamért. 2 percet nem lehet beszélni az óvónővel, a saját gyerekemről, mert akkor a kislány nekiáll csinálni a műsort vagy legalább valamit hozzánk vág. Le a kalappal az óvónő előtt, mert látjuk hogy tehetetlen de ez így nem mehet tovabb. A saját gyerekemért nekem kell kiállni... azért az utolsó évének nem azzal kellene telnie, hogy babausgatnak egy beilleszkedni képtelen kiscsoportos gyereket míg 15 másikkal meg már iskola-előkészitőzni kellene.

2023. júl. 18. 20:37
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%

Engem a probléma gyökere (is) érdekelne, mert úgy talán megoldást is könnyebb lenne találni. Ezek jutnak eszembe:

1. a vegyes csoport nem mindenkinek való, a kisebb gyerekek (főleg, ha előtte nem jártak bölcsibe - persze nem tudom, itt ez-e a helyzet) jobban igénylik a pedagógus figyelmét, testi kontaktust, stb. Két óvónő sajnos nem feltétlenül elég. Mindig így viselkedett a kislány?

2. Otthon mi a helyzet? Nem válnak a szülők? Nem jön a kistesó? Nem költöztek mostanában? Történt bármi más olyasmi, ami miatt a kislány több figyelmet igényel, nem érzi magát biztonságban?

2023. júl. 19. 06:20
 22/28 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem alapvetően elvetendő ennél a gyerkőcnél a vegyes csoport, pláne ha ő kvázi a legkisebb. A leírás alapján nekem egyértelműen úgy tűnik, hogy düh és indulatkezelési gondjai vannak ennek a kislánynak, azt kellene kideríteni, hogy mitől, avagy simán lehet, hogy egyszerűen csak nem lett megtanítva még arra, hogy hogyan tudja ezt a feszkót kezelni.

A szülő nem biztos, hogy átérzi a helyzet súlyosságát, hisz ő nem látja ezekben a szituációkban, csak elmondásból tudja, hogy a gyereke terrorizál. Lehet, hogy otthon egy tünci-münci matrica, anyától megkapja, amire szüksége van és kész. Az is lehet, hogy még nem érett meg a közösségre. Ez van. Van ilyen és mindig lesz is ilyen.

Az ovi tud tenni lépéseket, ha elfajulna a dolog.

2023. júl. 19. 08:33
 23/28 A kérdező kommentje:

19. Úgy tudom majd oda is viszik, de oda hónapokat kell várni. Ha az én gyerekekkel lenne ilyesmi és azt mondanák amikor kerek időpontot, hogy 8 hónapot kell várni, akkor lehet én is elvinném magán úton (ahová kapok 1 hónapon belül időpontot) és ha ott javasolnak valamilyen fejlesztést, akkor azt elkezdeném vele fizetősön is, hiszen ez a gyerekem érdeke. Aztán persze elvinném a szakszolgalatra is ha kapok időpontot, de addig is legalább kapja a fejlesztést (igaz, pénzért). (pl tsmt)

Na meg akkor meg lehet lebegtetni egy szakvéleményt meg a köv.tanev előtt, a többi szülőnek meg az intézménynek, hogy a gyerekkel minden okés.

2023. júl. 19. 10:00
 24/28 A kérdező kommentje:
20. itt biztos nem lehet. A kolléganőm fia fél évre rá kapott.
2023. júl. 19. 10:02
 25/28 anonim ***** válasza:
100%

24, nem a szülőnek kell időpontot foglalnia.

Ha az intézmény adja be a vizsgálati kérelmet, akkor tértivevényes levélben jön a "behívó".

Az időpontokat pedig fontosság szerint osztják be.

Rendkívüli felülvizsgálat előnyt élvez.

2023. júl. 19. 10:06
 26/28 A kérdező kommentje:

Na, ma beszéltem az anyukával és egyelőre nem hivatalból küldte el őket az óvodabol csak javasoltak pár szakembert, akikhez el lehet menni a kislánnyal és majd akkor küldik el ha betölti a 4 éves kort (az majd most lesz tél elején). Fogalmam sincs miért így van... nem mertem ennél jobban belemenni a dologba, főleg mert még mindig uott tart az anyuka, hogy az óvónő nem végzi jól a dolgát.

Valaki írta, hogy nem mindenkinek jó a vegyes csoport. Nos itt onkormanyzati oviban csak az van. Eleve összesen 6 óvoda van abból 1 magán és nincs olyan, ami nem vegyes. Egy van ahol van mini csoport (2.5 évesekkek) az majdnem sima csoportos, de azért ott is van elvétve egy egy kicsi vagy nagyobb a csoportokban.

Egyébként szerintem sem jo, de hát ha nincs más, akkor nincs.

A kislánynak van egy nagyobb testvére aki általános iskolas. Szülei nem válnak, kicsit olyan nagyhangú az anyuka de normális. Apukát nem nagyon ismerem. Fogalmam sincs mikor, hova költöztek és azt sem tudom volt-e bölcsis a gyerek, de ha tippelnem kellene, akkor volt, mert az anyja az egyik kisboltban dolgozik és én láttam akkoriban is dolgozni mar, amikor még nem velünk járt a gyerek az oviba.

2023. júl. 19. 22:08
 27/28 anonim ***** válasza:

Nálunk is volt ilyen gyerek. Csak ő már nagycsoportos volt, plusz egy évet is maradt az oviban.

Nem tudtak semmit kezdeni az óvónők, volt, hogy nekik is nekiment, vagy a dajkának. Mindenki ki volt készülve. A gyerekek is.

Anyuka homokba dugta a fejét, pedig többször jelezték neki nemcsak az óvónők, szülők is, teljesen normálisan. Utolsó hónapban megsértődött, inkább nem hozta a gyereket, ballagásra sem.

Szeptemberben kezdi a sulit. Az oviban mindenki fellélegzett, a leendő tanító és osztályt sajnálom. Meg persze a kisgyereket is, kaphatna segítséget, de az anyja miatt nem fog.

Ja, ő is volt vizsgálaton, ahol azt mondták minden rendben. Kijönni nem jött senki megnézni hogyan viselkedik csoportban, mert nincs rá kapacitás...

2023. júl. 20. 12:52
 28/28 A kérdező kommentje:
Ez nagyon nem hangzik jól 27es.
2023. júl. 20. 21:59
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!