Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Van még akinek a gyereke nem...

Van még akinek a gyereke nem érti amit mondanak neki?

Figyelt kérdés

Tegnap lett 1,5 éves a kisfiam. Nagyon ügyes, minden rendben fejlődött, 11 hónaposan már önállóan járt stb egyik mozgás fázis sem maradt ki nála.

Viszont észrevettem, hogy nem érti amit mondok neki. Egyáltalán. Nem is érdekli. Rám néz a szemembe, ő mondja nekem a halandzsát folyékonyan arcmimikával mintha tényleg egy külön nyelven beszélne. De ha én mondok neki valamit, csak néz rám vagy egyszerűen elmegy és nem érdekli. Ha mutatni szeretnék neki valamit, akkor a kezemet nézi és nem azt amit mutatni akarok. Ma is pl mutattam fel, hogy lámpa és fel is néztem, erre elkezdett szakadni a nevetéstől, hogy én fel-le fordítom a fejem 😅

A hallásával semmi gond mert a nevére hallgat (ha akar) meg pokoli rossz alvó, arra is felkel ha ráülök az ágyra és nyikorog.

Utánozni utánoz de csak ilyen hülyeségeket. Ha szavakat kellene azt nem. Nem is mond semmi értelmeset sem.

Viszont a határokat feszegeti, direkt csapkodja a szekrényajtót és folyamatosan nézi az arcomat hogy mit szólok hozzá. Ha leszidom, szándékosan csak csinálja tovább.. Elviszem onnan, visszamegy.. Szóval nem egyszerű eset.

Január 5-ére van időpontunk vizsgálatra korai fejlesztőbe. Csak kíváncsi vagyok, hogy volt-e másnál is ilyen és mit mondtak rá :)

2022. dec. 17. 14:01
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Hidd el az öntörvényű gyerek nem azt jelenti, hogy beteg max később nagyobb energiát fog kívánni a nevelése.
2022. dec. 17. 14:54
 12/21 anonim ***** válasza:
83%

2éves a lányom, beszédértési zavarral küzdöttünk mi is

TSMT kezdése után rohamosan javult, kb 1,5éves kora óta folyékonyan beszél

Előtte is láttuk rajta az akaratot, de ha nem érti amit mondok neki, nem is tud megtanulni beszélni

Egy hallás vizsgálat mindenképp megérős, mert hiába tűnik úgy hogy hall, nem biztos hogy teljesen jó is a hallása

Ha ezen túl vagytok egy TSMT felmérés és kezelés is jó lehet

2022. dec. 17. 15:16
 13/21 anonim ***** válasza:
74%

Legelőször fejlődésneurológus lássa. Orvos. Majd utána láthatja fejlesztő is.

A tsmt-t úgyis a fejlődésneurológus írja ki. Mi is jártunk 1 évig. A kórházban ingyenes a tsmt. A mai világban már ez is számít sajnos.

2022. dec. 17. 15:49
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Ennyi idősen a fiam sem értette az utasításokat, csak pár szava volt, azok is csak hangutánzó szavak. Voltunk a szakszolgálaton, ott mindent rendben találtak nála, azt mondták, teljesen rendben van. Azért ajánlottak TSMT tornát. Pár hónapja csináljuk, nem tudom, hogy annak köszönhető-e, de sokat fejlődött, többet beszél és sok mindent megért. A nagyobbik gyerekem már 1 évesen sok szót tudott (mondjuk ő lány), de másfél évesen még ő sem értette az utasításokat, de inkább csak nem érdekelte, nagyon makacs a mai napig. Okos, amit akar megcsinált, amit nem, nem. Sokaknak irreális elvárásaik vannak már az 1 éves gyerektől is, arról nem is beszélve, hogy nem egyformák, nem fejlődnek egyformán, nem szabad hasonlítgatni őket.
2022. dec. 17. 15:55
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

A beszéd nem para, a többi inkább.

Ennyi idősen a lányom se beszélt, most 2,5 éves és le sem lehet lőni. De ő mindent értett ennyi idősen, figyelt ránk, mutogatott, bólogatott, odanézett ahová mi mutattunk, stb. Jól teszed, hogy elviszed szakemberhez, szerintem azért van egy kis alapja az aggodalmadnak.

2022. dec. 17. 18:30
 16/21 anonim ***** válasza:

Biztos, hogy valamilyen szintű beszédkésés fennáll a gyereknél, ilyen korban minimum 3-6 szó elvárt. Mivel gagyog a saját nyelvén, ezért valószínűleg nem motoros szinten van probléma.

Viszont a beszédértés nagyon le van maradva. Ha csak a nevét ismeri meg, akkor kb 6-8 hónapos csecsemőnek megfelelő a beszédértése.

Az is aggasztó, hogy ezzel együtt a mutatást sem érti.

Mintha játék már elkezdődött nála?

2022. dec. 19. 13:08
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon jól teszed, hogy nem hagyod annyiban a dolgot. Egyáltalán nem csak három éves kor után deríthető ki, ha probléma van.

Megpróbálhatsz napirendkártyákat készíteni az ismétlődő napi eseményekhez, és mielőtt valamibe kezdtek megmutatni neki, hogy "most ezt fogjuk csinálni". Valójában ilyen pici gyereknek nem is kártyák kellenének, hanem tárgyak, ami az adott dologhoz kapcsolható. Pl. öltözés: valami ruhadarab (mindig ugyanaz), vásárlás: kis szatyor, játszótér: homokozólapát, jön a nagymama: szemüveg, evés: kanál, stb. Ezek a dolgok nem a gyerek játékai, tartsd őket külön, csak arra szolgálnak, hogy megértse, hogy éppen mit fogtok csinálni.

Idővel (ha ne adj' isten hosszabban nem indul be a beszéde), már ő is használhatja őket, ha kérni akar valamit. Később aztán át lehet térni képekre, aztán egyszerű rajzokra is, de remélhetőleg arra nem kerül sor, mert beszélni fog a kisgyerek. De ha mégse, ezekkel a kommunikációt támogató eszközökkel sok felesleges szenvedés és cirkusz elkerülhető, mikor a gyerek azért hisztizik, mert nem értjük meg, mit akar, illetve kiborítja, hogy őt csak rángatják ide-oda a világban, és a szülőképtelen elmagyarázni neki, hogy a vásárlás után játszótérre is el fognak menni. Vagy esetleg ma elmarad a megszokott játszóterezés, mert pl. orvoshoz kell menni helyette.

Ezek az eszközök nem késleltetik a beszédet, sőt, inkább segítik, mert megindítják a kommunikációt.A gyerek megérti, hogy közölhet dolgokat, és ezzel valami hatást ér el a felnőttnél. Ezt a legtöbb gyerek persze magától is tudja, de a nem beszélők között van, aki már ezen a szinten elakad.

Ha pedig mindez a hókuszpókusz fölöslegesnek bizonyul, mert a gyerek egy hónap múlva vidáman csacsog, akkor se vesztettetek semmit, nem lesz baja tőle, hogy pár hétig extra "kommunkációs támogatásban" részesült.

2023. jan. 19. 15:30
 18/21 anonim ***** válasza:

"Egyáltalán nem csak három éves kor után deríthető ki, ha probléma van."

Bizony, hogy nem!

Ráadásul,ha baj van, a leghatékonyabb fejlesztés a korai fejlesztés, ami 3 éves KORIG elérhető!!

Ettől fosztja meg a gyerekét az az anya,aki szerint 3 éves korig minden ráér.

2023. jan. 19. 15:45
 19/21 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Korai fejlesztő lett a vége, mert a kommunikációja egy 10 hónapos szintjén van a felmérés szerint. A többi korának megfelelő (nagymozgás, finommozgás, gondolkodás, szocializáció). Kifejezőbeszéd és beszédmegértés egy 10 hónapos kornak megfelelő. Beadtam a Pedagógiai Szakszolgálathoz a vizsgálati eredményt, úgyhogy azt mondták majd keresnek.

Van két nagyobb gyerekem is, velük nem volt ilyen gond, de már korábban feltűnt, hogy valami nem stimmel. Meglátjuk mit tudnak kihozni belőle :)

2023. febr. 6. 22:06
 20/21 anonim ***** válasza:
Nagyon sajnálom, hogy valóban le van maradva, de szuper vagy, hogy elkezdtél utánajárni! Remélem, hogy hamar el tudjátok kezdeni a fejlesztést.
2023. febr. 6. 22:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!