Mit csinálsz, ha nem tudsz együtt érezni a gyerekeddel, mert ő a "rossz" a történetben?
Úgy érzem az érzései sokszor nem jogosak, és nem tudom ilyenkor megváltoztatna a gondolatait, csillapítani azokat, és csak távolabb kerülök tőle.
Példák: Ráül valaki a hintára játszón-az az ő hintája, nem ülhet oda, menjen el a játszótérről-féltékenység, ezt értem, és át is érezném, ha az övé lenne, de nem az övé, nem mondhatja meg, ki üljön rá, ráadásul nagy létére kicsi ellen félti, sokszor akkor is, ha nem is használja, lelökné a kicsit és ráülne.
Szóval a helyzetek, amikor nem tudok vele együttérezni ilyenek. Úgy érzem az érzései nem jogosak, rosszul látja a helyzetet, és nem megy vele az együttérzés, megértés, nem tudom átérezni a helyzetét, mert ő a "rossz" a történetben és ez ellenszenvet vált ki, hogy együtt kellene éreznem az ő oldalával.. nem megy. Csak csitítom és magyarázom, de tök feleslegesen, mert tudom, hogy érti, hogy nem az övé, hogy a másik szeretné használni, hogy a hinta üres volt, mégis zavarja, és tudom, hogy tisztában van a helyes viselkedéssel, elvárásokkal, a miértekkel, és mégis ez van.
Együtt kellene vele éreznem? Megtagadom az érzéseit? Annyi ilyen van, azt látom, ha azt látom, hogy ő a "rossz", nem tudok érzelmi támogatást adni neki, mert úgy érzem nem szabad így éreznie, mert a "rosszak" éreznek így, be kellene látnia és együttérezni a másikkal, és nem csak a saját érzéseivel és jólétével foglalkoznia.
Nyilván ledarálom a szöveget, amit mondani kell, hogy "megértem, hogy rossz neked, hogy más is hintázik a hintán, ami téged zavar, de a hinta közös, és nézd, hogy örül neki, az ő öröme is fontos" meg ilyenek, de nem érzem, hogy támogatnám a gyereket a helyzetben, és nem érzem, hogy szabad lenne támogatni ilyen helyzetben, hát tudnia kellene, hogy ez a viselkedés rossz, nem?
Régebben mondták nekem ezt a "megtagadom a gyerek érzelmeit" kritikát, és nem megy ki a fejemből, mert tényleg így van. Az van bennem, hogy ne legyél irigy, ne legyél önző, nem csak te számítasz, más öröme is fontos, ez csak apróság, megtagadnád mástól az örömöt? meg ilyenek. Persze nem mondom, de manapság már volt, hogy kicsúszott neki is.
Nem ovis, de oviban is ez volt, csak nem változik. Hogy kellene vele együttéreznem, amikor ő a "rossz" a történetekben? Hogy kellene támogatnom? Az nem segít, hogy elmagyarázom, mert nem az a baja, hogy nem érti, hanem hogy nem tudja félretenni a saját érzéseit a másikért, és van, hogy szeret is megbántani mást. Annyira előtérbe kerülnek a saját érzései, hogy csak az számít neki ilyenkor, és nem tudom, hogy kellene ezeket a "téves" érzéseket eltüntetnem, mert elmondani ki mit érez ilyenkor, meg mit kellett volna máshogy, meg megmondani a szabályokat nem elég, nem hoz változást.
Mit kell tennie egy "bully" szüleinek, hogy érzelmi támogatást nyújtsanak és együtt érezzenek azzal, hogy a gyerekük rosszat okoz másoknak? Értem, hogy azért csinálja, mert ez rossz neki, de nem kellene rossznak megélnie, mert nincs benne rossz!
Hát ezt elolvasni is kínok között sikerült..
Kérdező, elmondod neki egyszer, hogy irigykedni csúnya dolog, és a játszótéren közösek a játékok, neki sem esne jól ha így viselkednének vele.
Ha hisztizik,dirigál,parancsolgat, akkor egyszer szólsz aztán hazaviszed. Nem a te gyereked a világ közepe,más emberekkel is megosztjuk a játszóteret . Ha sír,dühös, hisztis hát legyen, de most őszintén miért is akarsz vele együttérezni egy ilyen helyzetben ? Szerinted tedd fel magadnak a kérdést,hogy mit szeretnél,milyen ember váljon belőle és aszerint neveld. A gyereknek nem a játszótársa vagy,hanem az anyja/apja.
Szerintem valahogy így:
"Az az én hintám, ne üljön bele" (indul, hogy kilökje a hintából a kisebbet, te pedig megfogod, és nem hagyod, hogy odamenjen)
"Nagyon tetszik neked az a hinta, és szeretnéd, hogy csak a tied legyen. De másnak is kell engedni használni."
vagy
"Nagyon szomorú vagy, hogy nem csak a tiéd a hinta."
stb.
Aztán megpróbálod elterelni, másik játékhoz hívni. De fontos, hogy először jelezd neki vissza a saját érzéseit, fogalmazd meg neki őket. Szerintem ez segít, hogy idővel pontosabban, helyesebben tudatosuljanak ezek benne.
Nem arról van szó, hogy igazat kéne adnod neki. Hanem hogy visszajelzed, hogy rossz érzései vannak. Szerintem expliciten kijavítani ("Nem is a tiéd a hinta, nincs igazad, rosszul gondolkodsz") nem érdemes, azzal csak növeled benne a feszültséget. Próbáld meg mindig egy szinttel érettebb nézőpontból megfogalmazni neki a helyzetet.
Gondolj arra, hogy maga a rossz érzés jogos: nem lehet az, amire vágyik. Normális, hogy ettől rosszul érzi magát az ember, függetlenül attól, hogy egyébként igazságos vagy igazságtalan a helyzet. Ahogy én is szomorú vagyok, mikor lemondok a második süteményszeletről, mert nem akarok elhízni.
A 14-es válász körüli vitára reagálva: olyat vársz el, ami ebben a korban még nem időszerű. Nagyon tipikus, még iskoláskorban is, hogy mikor meglátja, valaki hintázik, ő is bele akar ülni. Testvéreknek van 50 játékuk, de mindig az kell, amivel éppen a másik játszik. Ha van egy másik ugyanolyan, az se jó, az a példány kell. Mert amivel már játszik valaki, az érdekesebbé válik, kedvet kap hozzá, az önfegyelme meg még nem fejlődött ki, hogy ne akarja elvenni, vagy közös játékot javasoljon stb.
Sajnos ha azt próbálod elérni, hogy ne érezzen ilyeneket a gyereked, annak az lesz az eredménye, hogy nem fognak tudatosulni ezek az érzések. Elég, ha az ebből következő nem megfelelő viselkedést tiltod, akadályozod. Nyilván jó lenne, ha az a szerencsétlen érzés se lenne, de ehhez idő és fejlődés kell. Ha meg akarod szabni, mit érezzen, azzal pont hogy hátráltatod ezt a fejlődést.
Nem olvastam végig, de az az érzésem támadt, hogy túl sokat magyarázol.
Annyi elég, hogy "a játszón nem küldünk el senkit az üres hintáról". Pont.
Ami szerintem hosszú távon segíthet, hogy legyen módja minél több dologban a korához képest dönteni. A piros pólót veszi fel, vagy a kéket. Most megy fürdeni és hosszú mesét olvasol, vagy egy félóra múlva és akkor egy rövidet. Stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!