Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit csinálsz, ha nem tudsz...

Mit csinálsz, ha nem tudsz együtt érezni a gyerekeddel, mert ő a "rossz" a történetben?

Figyelt kérdés

Úgy érzem az érzései sokszor nem jogosak, és nem tudom ilyenkor megváltoztatna a gondolatait, csillapítani azokat, és csak távolabb kerülök tőle.

Példák: Ráül valaki a hintára játszón-az az ő hintája, nem ülhet oda, menjen el a játszótérről-féltékenység, ezt értem, és át is érezném, ha az övé lenne, de nem az övé, nem mondhatja meg, ki üljön rá, ráadásul nagy létére kicsi ellen félti, sokszor akkor is, ha nem is használja, lelökné a kicsit és ráülne.

Szóval a helyzetek, amikor nem tudok vele együttérezni ilyenek. Úgy érzem az érzései nem jogosak, rosszul látja a helyzetet, és nem megy vele az együttérzés, megértés, nem tudom átérezni a helyzetét, mert ő a "rossz" a történetben és ez ellenszenvet vált ki, hogy együtt kellene éreznem az ő oldalával.. nem megy. Csak csitítom és magyarázom, de tök feleslegesen, mert tudom, hogy érti, hogy nem az övé, hogy a másik szeretné használni, hogy a hinta üres volt, mégis zavarja, és tudom, hogy tisztában van a helyes viselkedéssel, elvárásokkal, a miértekkel, és mégis ez van.

Együtt kellene vele éreznem? Megtagadom az érzéseit? Annyi ilyen van, azt látom, ha azt látom, hogy ő a "rossz", nem tudok érzelmi támogatást adni neki, mert úgy érzem nem szabad így éreznie, mert a "rosszak" éreznek így, be kellene látnia és együttérezni a másikkal, és nem csak a saját érzéseivel és jólétével foglalkoznia.

Nyilván ledarálom a szöveget, amit mondani kell, hogy "megértem, hogy rossz neked, hogy más is hintázik a hintán, ami téged zavar, de a hinta közös, és nézd, hogy örül neki, az ő öröme is fontos" meg ilyenek, de nem érzem, hogy támogatnám a gyereket a helyzetben, és nem érzem, hogy szabad lenne támogatni ilyen helyzetben, hát tudnia kellene, hogy ez a viselkedés rossz, nem?

Régebben mondták nekem ezt a "megtagadom a gyerek érzelmeit" kritikát, és nem megy ki a fejemből, mert tényleg így van. Az van bennem, hogy ne legyél irigy, ne legyél önző, nem csak te számítasz, más öröme is fontos, ez csak apróság, megtagadnád mástól az örömöt? meg ilyenek. Persze nem mondom, de manapság már volt, hogy kicsúszott neki is.

Nem ovis, de oviban is ez volt, csak nem változik. Hogy kellene vele együttéreznem, amikor ő a "rossz" a történetekben? Hogy kellene támogatnom? Az nem segít, hogy elmagyarázom, mert nem az a baja, hogy nem érti, hanem hogy nem tudja félretenni a saját érzéseit a másikért, és van, hogy szeret is megbántani mást. Annyira előtérbe kerülnek a saját érzései, hogy csak az számít neki ilyenkor, és nem tudom, hogy kellene ezeket a "téves" érzéseket eltüntetnem, mert elmondani ki mit érez ilyenkor, meg mit kellett volna máshogy, meg megmondani a szabályokat nem elég, nem hoz változást.

Mit kell tennie egy "bully" szüleinek, hogy érzelmi támogatást nyújtsanak és együtt érezzenek azzal, hogy a gyerekük rosszat okoz másoknak? Értem, hogy azért csinálja, mert ez rossz neki, de nem kellene rossznak megélnie, mert nincs benne rossz!

2022. júl. 3. 16:36
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
75%

"ami ösztönösen lehet, hogy tök jól menne"

Nincs ösztönösség. Amit annak hívunk, azok igazából hozott minták. Emellett lehet tudatosan. Nem minden hozott minta rossz, viszont kellő tudatosság kell, hogy ráláss és meg tudd szűrni őket.

2022. júl. 4. 10:03
 22/34 anonim ***** válasza:
54%

A 12-es vagyok. Nagyon érdekes, amit írsz, hogy "nem akarom, hogy azt érezze". Milyen jogon nem akarod? És én meg nem akarom, hogy te így érezz. Na?

Lehet, hogy neked se ártana pszichológushoz fordulnod, olyan, mintha (belőled is) teljességgel hiányozna az empátia. Felnőtt emberekkel kapcsolatban is így gondolkodsz, hogy "nem akarod", hogy valahogy érezzenek?

2022. júl. 4. 10:32
 23/34 anonim ***** válasza:
Huha!Vannak gondok..
2022. júl. 4. 12:07
 24/34 anonim ***** válasza:
88%

Nézd kérdező, vannak emberek, és vannak gyerekek is, akik bár nem mondják, de belül készítenek valamilyen tervet, hogy előbb homokvárazni fogok, utána hintázni, és legvégül a sarokban lévő hangyákat fogom megnézni. Aztán amikor megérkeztek az üres játszótérre, akkor elkezd homokozni, és ha közben érkezik valaki és az elkezd hintázni, akkor dühös lesz, hogy az érkező romba akarja dönteni az ő terveit. Nem elég rugalmas ahhoz, hogy cseréljen, és a homokozás után hangyát nézzen, míg vár a sorára, hogy hintázhasson. Az én fiamra szerencsére rá lehetett beszélni, hogy nézd csak, megérkeztünk és szabad a hinta. Kezdjük a hintázással, ne kelljen várni rá, ha valaki megjön és elfoglalja. Szóval én megengedő vagyok, és szerintem érezhet dühöt, mert nem minden gondolatát kommunikálja le a gyerek, és fogalmunk sincs, milyen gondolatözön van a buksijában. Nem állíthatod határozottan, hogy nem is akart hintázni. Akart ő, csak letapadt valami más tevékenységben, és amikor valaki megjön és egyből elfoglalja a hintát, akkor arra a másikra is dühös, meg magára is, hogy na, jól elszüttyögtem az időt, és közben megjött ez az ebadta, és elfoglalta a hintát, pedig én terveztem hintázni rajta.

Szóval szerintem maga az érzés, amit a gyerek érez, nem helytelen. Ez a legfontosabb üzenetem a számodra!

A viselkedés, amit az érzés okoz, esetleg az lehet helytelen. De ezt könnyebb helyre tenni.

Biztosan te sem örülsz, ha a már messziről kinézett szabad parkolóhelyre éppen az előtted közlekedő autó kanyarodik be és parkol le. Nem az van benned, hogy de jó hogy a másiknak lett egy jó parkolóhelye. Hanem azt érzed, hogy a francba, de jó hely volt, most kereshetek egy másikat. És leparkolsz máshová. És nem csapkodsz, nem kiabálsz, nem veszekedsz mással. Megoldod.

Ezt kell megtanítani a gyereknek is, hogy bosszanthatja, de a viselkedésével ne bántsa a másik gyereket. Vagy foglalja el a hintát, mikor megérkezik a játszótérre, és hintázza ki magát, vagy ha mással kezd, és valaki megjön menet közben és az új jövevényé lesz a hinta, akkor várja ki türelmesen míg a másik leszáll. De biztosan van még több lehetőség is...

2022. júl. 4. 17:51
 25/34 A kérdező kommentje:

Csak egyre reagálnék, mert a többi ugyanazt szajkózza, mint a 14es, illetve ÉN TUDOM, hogy nem akart hintázni, többször volt, hogy valaki leszállt a hintáról, mert az enyém elüldözte, az enyém meg nem ült rá. Ismerem a gyereket, néha csak gonoszkodik, irányítani akar, dirigálni, vagy a nem szimpatikus gyereket akarja piszkálni, amitől ő jobban érzi magát, hogy megmondhatja, ki ülhet a hintára és ki nem..(vagy bármi másra igaz lehet). Nagyrészt normális, de vannak ilyenek nála.

"Felnőtt emberekkel kapcsolatban is így gondolkodsz, hogy "nem akarod", hogy valahogy érezzenek?"

Nem, felnőtteknél, akinek nem normális gondolatai, érzései vannak, pl kiakad azon, hogy rövidnadrágot vagy szoknyát veszek fel, mert benne ez féltékenységet ébreszt(ami abszurd) vagy meg akarja szabni, mit hordjak, hogy hatással legyen az életemre, megszabna dolgokat, dühítik normális dolgok, azokkal megszakítom a kapcsolatot. Meg kb mindenkivel, aki szerintem helytelenül, bántóan cselekszik velem, vagy másokkal szemben. Nem tudom átérezni a helyzetüket, nekem nem fér bele, ha a barátnőm/párom bunkó a pincérrel és megalázza, csak mert szr napja van. Uralkodnia kell magán. De ezek még érthetőek, hogy valaki feldúlt mert kirúgták, ez valós sérelem és emiatt nincs energiája kedvesnek lenni. Az pl nem, hogy valaki beszól a másiknak, mert pl dühíti a hajszíne, ez nem érthető és nem normális, és bántó. Akinek ilyen abnormális érzései, gondolatai vannak, aki zaklat, bánt másokat, kisajátít, stb, azokat úgy kerülöm el, ahogy lehet, mert bántanak másokat és élvezik, helyesnek tartják, feljogosítva érzik magukat az érzéseikkel, gondolkodásukkal ilyenre. Az enyém is úgy gondolja, megteheti, hogy zaklat, bánt mást, elüldözi(lökdösődés is volt már, de azt már a jelenlétemben nem meri, de volt, hogy lelökött 2 évest, vagy rácsapott egy 1,5 évesre, mondjuk akkor még ovis volt). Ez nem rugalmasság kérdése, a gyerekem ritka rugalmas, sosem szokott tervezni meg ilyesmi, birtokolni szeret, irányítani, dirigálni, néha rájönnek ezek. Persze mondom, ez csak néha van, máskor tök normális az értékrendje. Ha felnőtt lenne, elkerülném, de még változik, jó irányba kell terelnem, azért vagyok az anyja, hogy ne maradjanak benne olyanok, amiket ilyen esetekben gondol/érez.

Ismerem a gyereket, tudom, hogy ez egy nem helyes érzés, nem az van, hogy a terveit(ami neki sosincs) húzzák keresztbe, nincs rá logikus, megérthető magyarázat, ami helyessé tenné az érzelmet.. Néha bekattan valami, hogy nem akarja, hogy az a gyerek ott legyen, és akkor mindent elkövet, hogy érvényt szerezzen az elképzeléseinek. Félek, hogy bántalmazó lesz felnőttként, nem olyan ember, aki mellett megmaradnak mások, hanem ő lesz az, akit elkerülnek, mert nem fogja megérteni, hogy mások érzései legalább annyit számítanak, mint az övéi.. Attól is félek, hogy a fejemre nő, hiszen már olyan nagy, és mégsem változott a gondolkodásmódja, érzésvilága. Megnézném, hogyha a ti gyereketekre kiabálna rá, hogy menjen innen, mert nem lehet itt a hintán, mert ő nem akarja egy nagyobb gyerek, mennyire lennétek együttérzőek.. egyszerűen rossz látni, hogy akár csak szavakkal is bánt mást a saját jólétéért, amikor még csak bele sem tolakodtak a személyes terébe, semmi sem történt, mégis úgy érzi, hogy fel van jogosítva arra, hogy dühös legyen a semmin..

Hamarosan még nagyobb lesz, a ti gyerekeitekkel fog együtt utazni a buszon, mi lesz, ha leüvölti valaki fejét, mert úgy gondolja megteheti, mert "az a szemét a velem szemben lévő székre ült le a buszon".. Tökre nincs tere a dühének, és ez az érzés-gondolatmenet abnormális és veszélyes, hogy a semmin így felhúzza magát, ilyen érzéseket, ellenszenvet, dühöt, birtoklási-irányítási vágyat vált ki nála az, hogy közterületen nem csak egyedül létezik..

És semmi bajom nem lenne, ha két éves lenne, azok ilyenek, de már 8 és nem változik.. mondjuk ezek ritkulnak, de akkor is, nincs rendben, és tartok tőle mi lesz később.

2022. júl. 4. 18:47
 26/34 anonim ***** válasza:
100%

Autizmusra vizsgálták már?

Az én lányom 6 éves,Asperger szindrómás. Ő ugyan így viselkedik. Pl voltunk 3 napja strandon. Fennhangon kiabálta az esetleg mellé merészkedőknek,hogy menjenek haza,mert itt csak ő strandolhat.

Ez tipikusan enyhe autistákra jellemző viselkedés.

2022. júl. 4. 18:53
 27/34 anonim ***** válasza:

26os vagyok. Az a hintás példád annyira tipikus...

Az én lányom nagyon okos, 6 évesen 120 feletti az IQ-ja. Csakhogy nehogy azt hidd, hogy fogyatékos.

De ez a tipikus viselkedése,amikor bekattan. Ugyanis nem mindig ilyen, tud teljesen normális is lenni!!

2022. júl. 4. 18:55
 28/34 anonim ***** válasza:

Kérdező! Megtennéd, hogy válaszolsz a kérdésemre?

2022. júl. 4. 19:41
 29/34 anonim ***** válasza:
53%

Akkor vidd el pszichológushoz! Viszont lehet, hogy ez a fajta viselkedés csak tünet valamire és nem a személyiségének a része.

Illetve még mindig összemosod a tetlegességet az érzésekkel. De ez már mindegy is.

2022. júl. 4. 20:40
 30/34 anonim ***** válasza:
58%
Nem olvastam végig mindent, csak az első oldalt. Nem kell együttérezni vele, a legrosszabb, meg hogy túlbonyolítod, túlmagyarázod, valószínűleg rettenetes módon a középpontban van a gyerek nálatok az élet minden területén, folyton figyeled, analizálod, próbálod legpszi-bb módon kezelni, stb, de ebből csak az jön le neki, hogy körülötte forog a világ. Változás akkor lesz, ha picit a saját életedet is éled, nem litániázol neki fél órát az érzéseiről egy sz.ros hinta miatt. Most a másik gyerek használja, nem a miénk a hinta, ki kell várni a sorodat, pont. Egyszerű, rövid utasítások, magyarázatok kellenek. Ő is sokkal biztonságosabbnak, áttekinthetőbbnek fogja látni a világot.
2022. júl. 4. 22:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!