Fiús anyukák,valóban nehezebb a fiú gyermekkel? Nyugtassuk meg egymást anélkül hogy vitáznánk.
3 éves fiam úgy gondoljuk elég sok butaságot vagy mondjuk úgy fusztráló dolgokat csinál..elöszőr is nehezen figyel arra amit mondunk. Vagy olyan mint akit nem is érdekel.Boltba nemlehet vele bemenni az nélkül hogy ne futkozna el esetleg ne hisztizne be valamiért.Itthon is pl olyan akaratos hogy szerintünk túlzás. Tudom tudom ebbe a korszakba van és stb..mégis úgyérzem totál kiégtünk mellette.Lányom egy áldás volt hozzá képest..
Ha valami nemúgy van ahogy elképzeli eladja az egész lakást de még a várost is szerintem úgy ordít,őrjöng.
Eszement érdekes rigolyái vannak,pl wcbe nyúl és úgy akarja a wc papírt lekotorni,vagy belehajol a wcbe..rászólunk kinevet.
Jelenleg ott tartunk hogy a gyermekpszichológiára járunk ez lesz a 2.alkalom. De ott is csak pislog a hölgy tőle már.. kicsit elvagyok keseredve már hogy sose lesz jobb,könnyebb talán..örökké ez a pörgés marad?:( Az a baj a 6 éves lányunk is sajnos néha úgylátjuk "menekül" előlle azzal hogy inkább egyedül akar játszani. Én tényleg már annyi könyvet,fórumot olvastam de "úgyérzem egy kelepcébe vagyok ahonnan nincs kiút" . Megnyugtat mikor más anyukák is elmondják hogy náluk mik zajlanak..mert olyankor úgy érzem nemvagyok egyedül. De mikor a boltba vagy az utcán néznek ránk tágas szemekkel mert úgy ordít a gyerek és nemjutunk vele semmire háth elég idegesítő tud lenni..
A másik dolog hogy éjjelente van hogy járkál hozzánk. 1x esetleg 2x pisilünk oké,de utána is van hogy hajnalig képes futkozni mert ő nem alszik. Elég fárasztó már..:(
"elég sok butaságot vagy mondjuk úgy fusztráló dolgokat csinál"
3 éves. Nem 10. Abszurd "okos" viselkedést elvárni tőle. Ne a 6 éves iskoláshoz (vagy minimum iskolaérett nagycsoportoshoz) hasonlítsd!
"..elöszőr is nehezen figyel arra amit mondunk"
Kíváncsi leszek, hogy mit szólsz majd a kamaszkorhoz...
"Boltba nemlehet vele bemenni az nélkül hogy ne futkozna el esetleg ne hisztizne be valamiért."
Hány hónapos kora óta viszitek boltba? Mit reagáltatok eddig, amikor "nem megfelelően" viselkedett? Kifordultatok akár egyszer is, hogy na akkor hazamentek?
"Itthon is pl olyan akaratos hogy szerintünk túlzás. Tudom tudom ebbe a korszakba van és stb.."
Ha tudod, tudod, akkor kezeld. Az, hogy egyszer már megúsztad "nem neveléssel" a dackorszakot, nem mentség.
"Lányom egy áldás volt"
Így kell megalapozni a testvérféltékenységet a kicsinél, amire még "polgárpukkasztóbb" viselkedést talál majd ki.
"úgy ordít,őrjöng"
Megesik egy dackorszakos, az érzelmeit még koordinálni nem tudó gyerekkel. A kérdés a reakció. "Jaj, a tesód ezt sose csinálta, te biztos hülye vagy" nem jó reakció.
"Jelenleg ott tartunk hogy a gyermekpszichológiára járunk ez lesz a 2.alkalom."
Inkább nevelési tanácsadó kellene ÉS NEKTEK, NEM NEKI.
"A másik dolog hogy éjjelente van hogy járkál hozzánk."
Na bumm. Nálunk két gyerek járkál át rendszeresen éjjelente. A 6 éves és a 2,5 éves egyaránt.
Én is azt hiszem, a 11-gyel értek egyet. Persze lehet adhd, de azért 3 évesen azt nem igazán lehet még megmondani, pont mert a tünetek (hiperaktivitás, figyelemzavar, impulzivitás) ebben a korban egészségeseknél is előjöhetnek.
Meg amit leírsz, az mindegyik egy élénkebb gyereknél előjön.
A kérdére: a lányom 3 éves lesz, ő is képes mindenre, de leginkább imádja feszíteni a húrt és nagyon kis rafkós is, meg nagyon élénk is. Ő pl csak akkor alszik 11 előtt, ha nem alszik dèlutàn. Ez nem dac, mert befekszik az ágyába, de vergődik duruzsol, még mesélni is próbál magának meg énekelni (csak hangos picit), meg ha én énekelek, akkor minden sor újabb gondolatokra ösztönzi pl "de mért köti meg a lovàt? Mi az hogy eloldja?" - persze ha nem alszik du, akkor meg nehezebb vele.
Nálatok menni levegő és mozgás jut?
A fiam ma egyéves 😊, hát ő sokkal akaratosabb mint anno a lányom, simàn sikítozva földhöz veri magát, meg felmaszik mindenre és nem hallgat a jó szóra semennyire. Másrészt kedveskedik, bújik, egy öleléssel, puszival lehet rá hatni. A lànyom sose hagyta ölelni magát igazából, csak röhög és rúgkapál es elszalad. Baba korában is "kiakadt", amikor már mászott, ha ah ölembe akartam ültetni.
Szóval nem tudom, az enyémek is rosszcsontok, de a temperamentum nem nemfüggő. Esetleg más módon rosszalkodik általában a lány mint a fiú de hát ez is àltalánosítas.
Nekem a fiúval sokkal könnyebb
De ez inkább természetfüggő talán és nem a neme miatt
Köszönöm a nem kötekedő típusú válaszokat:)
Én úgy gondolom mindenki más,nem kötekedésképp írtam ki amit írtam,csak engem ilyenkor lenyugtat valamiért a tudat hogy nem vagyok egyedül és nem csak nekem nehéz.
😌
Kedves 13as!
Nekem a most 6 éves lányom se csinálta ezt az éjjeli "kalandtúrát"amit a fiam,szóval hálaisten vele szerencsénk volt és van ilyen téren..
Dackorszak van igen tudom,attól még talán pár megnyugtató választ,beszélgetés jól tud esni az embernek! 😌 🤷🏻♀️
Hogy a gyereket mióta vittük boltba 🤨 nyilván kis kora óta ,de ez az egész amiket csinál most kezdett el kibukni nála..nehezebb vele sokkal és sokszor érezzük úgy kiégtünk,nem lesz jobb ,nem változik🤷🏻♀️😪 DE ugyanakkor azt is tudom hogy fel fog nőni és lesz ez másképp is..😏
Most ez egy nehéz korszak..több minden miatt is..én tanulok is,párom ha kell ha nem dolgozik,lányunk lassan iskolás lesz. Fiúnk meg elkezdte az ovit 🤷🏻♀️ és akkor itt a covidozás..ez most szerintem senkinek se egyszerü időszak!
Épp ezért esik jól ha az ember tud egy kicsit a sorstársaival beszélgetni..szerintem😌
Vitákból meg beszólásokból köszönöm nem kérek.
Nem a negatív dolgokra van szükségem😏
Amúgy a bolt nem nyilván, az én lányom pl itt a covid időben lett egyéves, ráadásul nálunk a páromé a nagybevásárlás, és az nem gyerekprogram. Bkv-zni is alig szoktunk, egyszerűen vagy nem volt hová, vagy már majdnem szültem/újszülöttem volt vagy covidisok voltunk aztán újra lockdown volt.
Szóval sztem ez releváns kérdés, mert tavasz vegén kb 2-2,5 évesen kezdtem én szoktatni újra (nyilvàn az hogy 5 hónaposan a hátamon volt már kisboltban az irreleváns), és nem volt könnyű, mert nekem is elrohan meg tapperel meg ilyesmi, nagyon aktív, nehezen tudja a késztetéseit visszafogni, ami ebben a korban pont fejlődik (2-3 év között indul egyáltalan ez a készség) meg pl simán elkezd nyalni dolgokat, pultot (ez full gáz nála, a kistesó óta van, dolgozunk rajta), szóval tényleg rövid időre és àllandó interakcióban tartva lehet csak valahová elvinni.
De ez pár hónap alatt javul, illetve már megjelennek a szociàlis normák.
Nàlunk vannak nagyobb barátai pl egy 7-8 éves lánytesópár meg egy masik 8 éves lány, meg a szomszéd 4 éves, és az tök sokaf segít, ha velük mész. Nekik meg akar felelni, és látja hogy x vagy y dolog nem a Te dilid, hanem tényleg ciki, és próbàlja nem csinàlni.
Pl ezt a száj dolgot én hiába mondom, de ha a 4 éves "nagy" Pannika fanyalog rá hogy túl kisbabas, akkor már jobban próbálkozik nem csinálni.
Nekem is 3 éves fiam van, 6,5 éves lánytesóval. Nálunk a fiam könnyebb eset, igazából a lányom se vészes, csak nagyon figyelemkövetelő, ingerkereső, állandóan valami extrára vágyik, valaki mindig foglalkozzon vele külön, utál egyedül lenni és bármit is egyedül csinálni. Ha olyat játszik, ami egyszemélyes, akkor is ülj ott és nézd. Egész picinek is olyan volt, hogy egy hangja nem volt, amíg valaki szórakoztatta, de amint magában kellett volna 2 percet ellennie, kitört a világháború. Nagyon szar alvó is volt, még most is előfordul, hogy átjön éjjel (bár nekünk ez nem probléma, alszunk együtt tovább). Könnyen kiborul és elsírja magát. Tavaly az iskolaérettség kapcsán mondták, hogy picit éretlen az idegrendszere, írtak elő gyógytornát, sokat javult a helyzet.
A fiam jóval egyszerűbb személyiség, tök nyugodt, néha robban, akkor mondjuk nagyon (általában akkor, ha fáradt), de amúgy cuki, mosolygós, vidám gyerek, bárhova lehet vele menni. Éjjel ő is ébred néha és jön mellém, hát, annyi baj legyen :)
Amit leírtál, az nekem, ha nem is ADHD-t vagy ilyen nagyobb problémát, de idegrendszeri éretlenséget sugall. A lányomnak van/volt egy pici, de ennyire nem volt ő sem durva, 3 éves korában azért lehetett vele beszélni. Persze, dackorszakos, de nekem ebben a leírásban ahhoz képest is vannak dolgok, amiket túlzásnak érzek a sima dackorszakra fogni. Szerintem egy felmérés nem árthat neki, akár egy egyszerű torna is sokat segíthet a helyzeten.
Van lányom köszönöm és 6 éves 🥰 és sokkal könnyebb volt minden téren vele. Most viszont ő neki se könnyü a tesó kiszámíthatatlan viselkedése miatt! DE kedves 18as válaszadó már ne is haragudj de honnan tudod hogy nevelünk? Szerintem meg épp az a probléma hogy túl szigorúak vagyunk..falusiak voltunk. Panelba élünk x éve ami eléggé megvisel minket de nemtudunk ilyen árak mellett sajnos lépni. Ezért nyilván a szomszédok miatt elég sok mindenért rájuk van szólva..😒következetesség..mikor aztán egésznap magyarázza az ember a dolgokat mit miért hogyan miért ne stb... de persze sokan tudnak úgy megkövezni másokat hogy nemis ismerik..🤢🙄 !
Nem értem miért jó a magyarnak tényleg mindenbe a kötekedés lehetőségét keresni..más nemzetiség 1000x különb😣
Az értelmes beszélgetős válaszokat pedig köszönöm ;)
18-asra ne figyelj. Persze, hogy könnyű következetesen nevelni egy szófogadó gyereket. A húgomnak a lányának azt mondod ne csináld, és nem csinálja. Szó nélkül odébb megy. Az én fiamnak ha azt mondom ne csináld, akkor 2 dolog lehet, vagy folytatja, vagy elkezd ordítani. Ehhez képest a húgom totál ki van borulva, hogy milyen rossz a lánya, mert néha hisztizik. Szerintem nekem százszor több türelmem van a gyerekemhez, mint neki az övének, de mégis ő a minta anya, mert az ő kislánya tud viselkedni. Ez sokszor vérmérséklet hiánya is.
Amúgy azt írod, hogy vittétek gyerekpszichológushoz, és ő mit mondott?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!