Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Tényleg indokolt kijönniük a...

Tényleg indokolt kijönniük a bölcsiből, hogy megnézzék hogyan viselkedik itthon, lehet problémát találtak a viselkedésében?

Figyelt kérdés

A fiam most 2,5 éves. Még nem beszél, de elég sok szót mond már. Most fogunk tornára járni vele. Pedagógia szakszolgálatnál voltunk, ott azt mondták beszédkésés van nála. 3 hónapja jár bölcsibe, nagyon könnyen megszokta, eszik, alszik rendesen ott, nem hisztizik és már nem fél a többiektől, először kicsit soknak találta a sok nagyobb 3 éves aktivitását.

Viszont ma furcsának találtam valamit. Mikor mentem érte délután akkor láttam, hogy a bölcsis néni és az igazgatónő erősen szugerálják ahogyan Milán játszik az autóval. Láttam rajtuk valami furcsát. Rákérdeztem és azt mondták, hogy kimehetnének-e hozzánk megnézni, hogy otthon hogyan viselkedik, mert feltűnt nekik, hogy mikor velem van akkor énekelget (nem érthetően de hallani hogy "énekelget"), meg "beszédesebb" (nem rendes beszéd még persze) és hogy a bölcsiben meg nem szól semmit, meg nem reagál sokszor a nevére. Kicsit megijedtem, hogy most akkor mit feltételezhetnem a gyerekről, meg rólam.

2021. júl. 12. 16:32
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy ezt így leírtad. Szerencsés vagy, hogy ilyen jó bölcsibe került a gyereked, ahol még fejlesztik is. Én őszintén szólva nem is tudtam, hogy bölcsiben is van ilyen. Remélem a fiam is kaphat ilyen fejlesztést, ha szükséges. Azt észrevettem, hogy mostanában minden lasabban fejlődő gyerekre ráhúzzák az autista gyanút. Az oldalon is rengeteg kétségbeesett anyuka jön azzal a kérdéssel, hogy vajon az ő gyereke is autista-e. Vannak, akik egyszerűen fejletlenebb idegrendszerrel jönnek világra, de behozható a lemaradás. Ezt már Vekerdy Tamás is megmondta. Ettől függetlenül úgy tartom, hogy a korai fejlesztés nagyon fontos.

Még annyit megkérdezhetek, hogy mikor kimentek házhoz akkor hogyan zajlott a "felmérés".

2021. júl. 12. 20:23
 12/16 anonim ***** válasza:
58%

Én őszintén, nem érzem azt, hogy autista lenne ( bár lehet, csak elfogult vagyok), de mindenbe belementünk amit ajánlottak, mert hátrányára nem válik. Én is úgy érzem, hogy egyszerűen csak később érik. De végig megyünk az úton, mert lehet, tévedek. Nem vagyok ezen a területen járatos.

Az egész annyiból állt, hogy megnézték a gyerekszobát, megkérdezték mivel szeret játszani, hol/hogyan/ mivel eszik. Hol alszik. Utána rátértek a lényegre. Mit vettek észre, és ők mit javasolnak. Esetünkben ez a fejlesztés volt, és közben elindítani az ügyet a szakszolgálatnál. Miután elmondták az érveiket, megkérdezték, hogy mi hogyan látjuk ezt, és beleegyezünk-e a fejlesztésbe. Semmi rossz szándék nem volt mögötte. Tényleg nagyon szeretnének segíteni a nevelők, és a fejlesztő pedagógus is végtelenül türelmes, kedves. Látszik, hogy mind elhivatottak. Egy rossz szavuk nem volt ránk, és nem könyvelték el hülyének a gyereket. Velünk együtt örülnek az apró sikereknek.

2021. júl. 12. 20:37
 13/16 A kérdező kommentje:

Értem! Én azért is aggódom, mert a mi házunk jelen pillanatban, nem a legszebb, erős felújításon megy keresztül, a nyáron szobát is csinálunk. Ez egy nagyon régi ház és eléggé tartok attól, hogy emiatt rossz szemmel néznek majd ránk, persze tudom nem ezért jönnek, de akkor is.

Én is van mikor izgulok az autizmus miatt, máskor meg teljesen normálisnak látom. Nagyon hamar járni kezdett, ügyes, mosolygós, nevetgélős, szeret játszani velünk, igényli is mindig, szépen eszik kanállal már régóta és már a villát is használja, igaz néha elég válogatós. Már nem olyan félős mint volt, az oviban megszokta a többieket, csak annyi hogy nem keresi a társaságukat és ott nem mond semmit csak itthon.

2021. júl. 12. 20:49
 14/16 anonim ***** válasza:
15%

12-es: az autizmus - ellentétben azzal, amit Magyarországon általában gondolnak - NEM értelmi fogyatékosság, hanem másféle agyszervezödési rendszer.

Emellett több fajtája is van, illetve igen nagy eltérések vannak egy enyhe meg egy súlyos eset között.

Ha egy gyereknél idöben felismerik az autizmust, a legtöbb esetben hozzáértö szakemberek segítségével nagyon jól fejleszthetö, és probléma nélkül be tud illeszkedni a mindennapos életbe.

Egy ismerös kisgyereknél 3 évesen diagnosztizálták az asperger autizmust, ma 15 éves, tökéletesen beilleszkedett a többiek közé, a gimnáziumban az egyik legjobb tanuló és szociálisan sincs vele komolyabb probléma.

Remélem, nálatok is segít a fejlesztés.

2021. júl. 12. 21:35
 15/16 anonim ***** válasza:
19%

Előző, jót írsz, kivéve, hogy a Kanner (súlyos) autizmus nem igazán fejleszthető, hacsak nem enyhíthető. Az aspergert lehet érdemben fejelszteni, leszámítva az érzékszervi alulingereltséget, illetve túlingereltséget.

Idézet egy válaszból:

"Semmi rossz szándék nem volt mögötte. Tényleg nagyon szeretnének segíteni a nevelők, és a fejlesztő pedagógus is végtelenül türelmes, kedves. Látszik, hogy mind elhivatottak."

Nem haragudj, jóból mondom, segítségből, hogy hiszékeny vagy kissé. Az egyetemi tanulmányai a gyógypedagógusoknak úgy van szervezve (fentről pénzelik az egyetemek, főiskolák működését), hogy akkor is fejlesztésnek tegyék ki a gyerekeket, ha nem igazán indokolt. Több a fejpénz akkor, ha fejlesztésre

nem szoruló gyereket is kitesznek korai fejlesztésnek, ami neurotizálja a kisgyermekeket, sokszor később jön ki rajtuk a neurózis és megfelelési kényszer.

Szeretnének segíteni a gyerekeken, na igen. Általában PÉNZÉRT. Pénzért sokan kedvesek. Kell nekik a statisztika. Ha állami, akkor a strigulára kapják a lóvét. Ébresztő. Hogy ne legyen feltűnő, nem mindenkit nyomnak be korai fejlesztésre.

Nem szabad indokolatlanul fejleszteni, mert idővel neurotizálja a gyereket, megfelelési kényszer okoz tehát!

A korai fejlesztés remek dolog és szükséges, de csak akkor, ha indokolt, és csak azon téren, amiben valóban fejlesztésre szorul.

Kedves kérdezőt idézem:

"A fiam most 2,5 éves. Még nem beszél, de elég sok szót mond már."

Akkor mégiscsak beszél! Ne hagyd magad megtéveszteni a gyógypedagógusok által! Ha már majdnem három, és csak akkor szólal meg, az is rendjén való, és minél késpőb szólal meg, annál gyorsabban érik a beszéd, hiszen annál régebb óta ÉRTI, amit hall maga körül felnőttbeszédet, gyerekbeszédet (azaz régebb óta gyűlik a passzív szókincse). Más téren előbb ért be, mint az átlag, így beszédben meg kicsivel lasabban érik, az ég világon semmi bajt

ez önmagában nem jelent.

Ha más tényezők EGYÜTTESE utalna bajra, akkor kell csak korai fejlesztés!

A gyógyedagógusok és védőnők szeretnek bajt látni a gyerekekben, mert arra kapják a pénzt! Ha elhitetik a szülővel, hogy baj van, akkor van munkájuk! Más szóval: sok esetben a gyerekek rovására van jövedelmük.

A kisgyermekek többsége oviban, bölcsiben félélnk, visszahúzódó, különféle oka van, egyéni oka is lehet, de általában a közösségben sokan vannak, ez a fő oka, tehát elvárásokhoz, egymáshoz alklamazkodniuk kell stb. Otthon viszont felszabadulnak. A családlátogatás ezért hasznos plusz infó a szakembernek.

Jól látod, kérdező, még a 3 évesek se nagyon játszanak egymással, és ha még szorong is az idegen környezetben egy gyermek

(a bölcsőde nem tesz jót a legtöbb gyereknek, habár a jó szakember kárpótolni tudja valamelyest a szülő jelenlétének hiányát), a szülők mnkába járása miatt találták fela bölcsődét mint nevelési intézményt.

De ettől függetlenül is természetes, hogy esetleg annyira szorong, hogy nem reagál, ha szólítják. Elég ritka, ha szervi gond volna, csak azt tudom javasolni, ha egyáltalán vinni akarod valahova, hogy kiszűrni, jó-e a hallása, de, mondom, a szervi baj a legritkább oka ennek, más szóval általában lelki az oka, és nem az, hogy rosszul hallana.

Átlagban 3 és fél éves kortól szoktak egymással foglalkozni, és játszani a gyerekek, más eset többnyire viszont, ha testvérekről van szó. 3 éveseknek még mindig a felnőtt a legfőbb játszótársa, máskor meg magában eljátszik.

Itt szólnék minden jószándékú embernek, vigyázzatok, mert szokott itt trollkodni egy érvelés nélkül kötözködő, politikailag megfizetett oltáspropagátor, aki a 12 év alattiakat is szeretné beoltatni mindenáron. Önjelölt "gyermekpszichológus", aki érvelni nem, okoskodni, kötelekedni és ész nélkül lepontozni embereket annál inkább szeret.

2021. júl. 13. 18:19
 16/16 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Végül mi volt? Hogy zajlott a családlátogatás? Esetleg állapítottak meg valamit?

2021. aug. 29. 02:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!