A Waldorf pedagógia hogy vélekedik elméleti és gyakorlati tanításával is az óvodás gyermek otthoni erőszakhullámai kezeléséről?
Waldorf pedagógia iránt érdeklődő óvodapedagógusként egy baráti család esete miatt merült fel ez a kérdésem, ahol az ötéves óvódásnak kistestvére született, akit rendszeresen inzultál.
Úgy tudom, hogy a Waldorf 12 éves korig nem is beszél a gyerek fejéhez, miközben a testvérféltékenység fogalmával értelemszerűen teljesen tisztában vagyok, csak azzal nem, hogy egy Waldorfos pedagógus mit tenne ilyen helyzetben, hogyan segíthetem a barátnőmet és kisfiát.
Az anyuka szerint az állami óvoda tette erőszakossá a kisfiút, őt verik, emiatt otthon a kicsin vezeti le a feszültségét.
Persze tudom, hogy erre nem lehet egyszerű választ adni, hiszen minden eset egyedi és kismillió részlet lényeges a gyerek környezetéről és mindennapjairól, de nem hagy nyugodni a kérdés, hogy vajon egy Waldorfos óvodapedagógus hogy reagálna az olyan esetekre, amikor ököllel támad a csecsemő kistestvérére, és újabban már a szüleit és engem is inzultál, láthatóan hirtelen jövő negatív energiaáradattal, a miért kérdésre meg értelemszerűen nem válaszol, nem tudja, csak úgy...
Nem szeretem a tanácstalanság és tehetetlenség érzését...
"Úgy tudom, hogy a Waldorf 12 éves korig nem is beszél a gyerek fejéhez"
Na ez az amikor az elvakult hit felülbírálja a józan észt. Ki a fenét érdekel, hogy Rudolf Steiner milyen, amúgy totál tudománytalan, emberképet állított fel ami alapján elképzelte a nevelést. Ez az ő vallásából (antropozófia) fakadt. Azért mert vannak jó dolgok is a pedagógiájában nem kéne elvakultan minden hülyeségét is elfogadni.
A kérdésben szereplő gyereknek sürgős segítségre van szüksége. És ehhez szükség esetén egy jó pszichológusra is, aki segít feltárni a valós okokat és megoldást is találni.
A gyerek amúgy kap végül is segítséget azzal, hogy az anyukája barátnőm elkezdett egy szülői coach folyamatot.
Probléma van, megoldási módja meg minden bizonnyal több is, ahány oktatási és nevelési módszer, annyiféle.
Engem itt most pont az antropozófia nézőpontja érdekel, pont ezért tettem fel itt a kérdésem, de tán nem a megfelelő kategóriában (már megint...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!