Autista tünetek 1.5 éves korban?
Sziasztok! Tudom, rengeteg kérdés kering ezzel kapcsolatban, de nagyon félek, hogy nálunk is fennáll az autizmus esélye.
Tehát, kisfiam 18 hónapos. 16 hónapos kora óta mutogat ezerrel mindent, előtte csak tenyérrel, de azt sem mindig tette. Egy szót nem beszél még de kifejezi magát, egyértelműen mutatja mit szeretne. Szokott sikongatni, elég sokat, de inkább amolyan figyelem felhívás miatt. Mindent eszik, szeret játszani, autót tologatja, bújócskázik, sok tárggyal telefonálást imitál, takarít,főzni próbál, a kéréseket megérti és teljesíti (dobd ki a kukába,hozd ide, stb) gyerekeket nagyon szereti. Viszont amikor örül, mintha repkedne. Vagyis nem az a klasszik repkedés, hanem amikor izgatott, örül, hadonászik merev karral előre hátra, meg igazából össze vissza, és közben mintha grimaszolna is. Ezt azóta csinálja, mióta megtanult mászni, ülni. (Hozzáteszem egyszerre tanult meg ülni mászni,felállni) Védőnő, orvos szerint talán kicsit fejletlen az idegrendszere, oké de akkor nem kellene torna? Elvittem magamtól egy neurológushoz is 2 hónapja, de ő ott leragadt, hogy nem beszél, sos vigyem fejlesztőbe. Ezzel a furcsa "öröm mozgással" nem is foglalkozott... Sosem láttam még egy gyereknél sem ilyen féle furcsa szokást, rettegek, hogy valami baja van :( 1-2 hónappal ezelőtt sokkal többet csinálta, most mintha enyhült volna, de még csinálja, ha izgatott. Úgy érzem mindenki elbagatelizalja körülöttem, és nem akarnak ezzel foglalkozni, de az is lehet, hogy nekem kellene orvos. Figyelem szegényt egész nap, minden mozdulatát, nem-e kóros :( Túl sokat olvasgatok. Elnézést kérek, hosszú lett! Kérlek ne sértő válaszokat írjatok, nagyon aggódó típus vagyok és első egyetlen gyerekem!
Kedves Utolsó!
Elég rég jártam erre, de most reagálnék. Nagyon köszönöm ismét, hogy válaszoltál! Igen, nem adtam túl sok infót, az 8 oldal lett volna, próbáltam a lényeget tömören :)
Heti 3x kell itthon tornasztatni jatekosan a gyereket, mert kissé le van maradva a beszédben. (20 honapos) pár napja mondogat 1-2 értelmes szót, állathangot, úgy gondolom alakulunk :)
A pszichológussal azóta többször konzultáltam, (az én mérhetetlen aggódásomban próbál segíteni), ő is azt mondta, hogy rosszul tudom, nagyon sok gyermeknek van ugyanilyen "tünete", hogy izgalmában hadonászik. Attól, mert én nem láttam eddig, még létező jelenség, mindenféle betegség nélkül.
Részletesen kikérdezett, többször látta a gyereket, semmi kórosat nem vélt felfedezni, szóval meg kell nyugodjak.
Igazából attól félek /féltem, hogy ha közösségbe megyünk és felporog a gyerek, esetleg elkezd izgalmában hadonászni kinevetik, hogy ezt miért csinálja. Ismerek 1 2 "tökéletes" gyerekkel megaldott anyukát...
Hozzateszem, tényleg abszolút ritkul ez a cselekvés.
Egyébként tényleg okos, ügyes, szépen fejlődik. Meg kell tanulnom nem ennyire aggódni!
"Heti 3x kell itthon tornasztatni jatekosan a gyereket, mert kissé le van maradva a beszédben. (20 honapos) pár napja mondogat 1-2 értelmes szót, állathangot, úgy gondolom alakulunk :)"
Megint én vagyok, és idéztelek, most erre reagálok. Most kb 20 hós a gyermeked, ezek szerint.
Ez esetben megint rájátszott valami csaló fejlesztő a felesleges aggodalmadra (bár ahogy írod, találkoztál téged alappal megnyugtató szakemberekkel is, szerencsére).
A beszédfelődéssel semmi gondja a gyermekednek, azonban ha nincs alapja a korai fejlesztésnek -és ahogy olvaslak, abból következtetve nincs alapja-, jobb ha tudod, hogy ártalomnak teszed ki gyermeked!
Tehát NE fejlesztesd! (Értsd: speciális fejlesztésnek ne tedd ki! A válaszom végén utalok arra, mit tehet ilyen esetben szakember, illetve te mit tehetsz, azaz átlagos esetben, mert átlagos az esetetek, ezt tudnod kell! Azaz semmi baja a gyerekednek,
és nem szabadna fejlesztésre vinned!!)
Csak akkor szabad, ha baj van! De nincs baj nálatok! MÉG! Azonban ha elhiszed egyes ál-szakemberek általi riogatást, és miattuk korai fejlesztésnek teszed ki gyermeked, akkor 1, 2, vagy 3 év múlva, ennek következményeként egyre inkább neurotikus lesz nagy esélyel, és megfelelési kényszere lehete!
Van pár szerencsés kivétel (általában a tsmt nem árt),
de ne kockáztass, azaz NE vidd fejlesztésre! Hagyd abba! Csak a fejlesztők pénztárcáját hízlalod, a gyermeked meg ettől lesz megfelelési kényszeres és gátlod evvel a fejlődését! Még talán időben abba tudod hagyni a járatást fejlesztésre!
Te döntesz, de ha rám hallgtsz, akkor sürgősen abbahagyod a szakember általi fejlesztést! Látszólag magam ellen beszélek, ugyanis én is szakember vagyok, mégis lebeszéllek a speciális fejlesztésről.
CSAK általános és SZINTE CSAK indirekt módon szabad fejleszteni olyan, hét év alatti gyermeket, akinek vagy nincs semmi baja, vagy az életkora miatt bizonyos problémák léte egyelőre
nem deríthető ki, nem diagnosztizálható. (Ez utóbbiak a gyerekek legalább 99.9%-a.)
Nyilván csak abból van lehetőségem kiindulni, ami infókat megadtál, az alapján írom, hogy most nincs baj a gyermekeddel, de baj lehet, ha speciális fejlesztésnek továbbra is kiteszed!
Azon szakembereknek esélyesen igaza van azok közül, akik látták gyermeked, akik azt mondják, hogy nyugodj meg, HAGYD ÉLNI, ÉS SOKAT SZABADON JÁTSZANI a gyermeked, legyél derűs és játssz vele, amikor van időd és igényli a gyermeked!
Ha feleslegesen aggódsz, avval ártanál neki, mert átragad rá. Még a 10 évesekre is elég könnyed átragad a szülőjük aggodalma akor is, ha nem láttja a szülőn. (Azon szülőé, akli neveli.) Ha tényleg van miért aggódnod, olyankor ne fojtsd el, egy kevés, indokolt félelem és aggódás természetes része az életnek, így nem kell képmutatónak se lenned felé.
De ne legyél stresszesebb, mint indokolt, ez fontos, a gyermeked érdekében is!
NINCS LEMARADVA BESZÉDBEN A GYERMEKED! Értsd meg.
Sok gyermek, akiről utólag is bebizonyosodik, hogy egészséges alapvetően (legalábbis érésben), azok közül sokan már majdnem betöltik a hármat(!!), mire megszóolalnak! Hol van mér három évesa tied?!
Az, hogy ha 36 hónaposan szülal meg először valaki, az épp olyan normális, mint ha valaki 12 hósan már mondikál szavakat! Mire 3 és fél éves lesz mindkettől, szinte pont ugyanolyan szinten lesznek beszédérésük tekintetében, csak a különféle érési folyamatokat egymástól eltérő sorrendben kivitelezte a tudatuk, és hát mindketten 3 és fél éven át hallották addig a beszédet.
(BeszédÉRTÉSük ugyanannyi ideig tartott, ezért tök mindegy, mikor szólalnak meg. NE téveszd össze e három fogalmat egymással:
beszédérés, beszédértés, beszéd.)
VÉGIG az alábbi tíz percet erősen javaslom figyelmesen meghallgatnod, és az iróniát is értsd persze, zseniális szakember előadása (a 3 évesek beszédéréséről is megállapításokat közöl):
https://www.youtube.com/watch?v=Pq6Z5e_25DQ
Csak az életkori határ számít, azt meg szeretik egyes (csaló) fejlesztők elsumálkolni. (Az indokoltnál korábbra tenni, anyagi haszon okán, plusz struguláért, mivel ebből élnek meg.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!