Hogyan szoktassam le a 2 éves, hogy ne üssön meg?
Mostanában vált szokásává, hogy ha valami nem tetszik neki vagy nem úgy van, ahogy azt ő szeretné, akkor sikít és megpróbál bennünket megütni.
Próbáltuk szépen, rászóltunk, elvettük a kezét, próbáltunk csúnyán rákiabálni, rácsapni a kezére, hogy megijedjen, de semmi. Jön egy adag hisztis sírás és kb 10 másodperc múlva már röhög, de aztán újra csinálja.
Nem vagyok híve a verésnek, de már tanácstalan vagyok. Azért mégse a farok csóválja már azt a kutyát! Ne egy 2 éves terrorizáljon bennünket.
Tudom, hogy nagyon rossz anya vagyok és ezt mások kisujjból megoldották, ezért is kérdezem, hogy mit tehetnék még, adjátok valami tanácsot!
Köszönöm!
Gondold át, hogy nem túl sok-e a tiltás. Nem érdemes mindent megtiltani, mert az válthat ki komolyabb ellenkezést.
PL. a fiók kipakolása: ha nem veszélyes dolgokat rejt, akkor pakolja ki nyugodtan. Viszont legyen szabály, hogy utána neki kell visszapakolni. Akár ki lehet nevezni egy bizonyos fiókot, amiben olyan dolgok vannak, amiket szabad pakolászni. A többit le kell zárni, hogy hozzá se tudjon férni. Jó eséllyel előbb-utóbb meg is fogja unni, ha mást nem, akkor az elpakolást. Hidd el: amit szabad, az nem olyan érdekes. A veszélyes dolgok természetesen kivételt képeznek, illetve azok is, amelyekkel kárt okozhat (pl. virágcserép lerántása; könyvek, újságok tépkedése).
Amikor megfogod a kezét, nyugodtan lehet kicsit erősebben. Ne fájjon, de érezze az erőt. Arckifejezés közben legyen szigorú, a hangot is meg lehet kicsit emelni. És amikor elneveti magát, akkor nem vele nevetni, hogy "de cuki". Ezt nagyon következetesen, MINDIG így csinálni, nem kell váltogatni a szépen rászólást a kiabálással stb. Ugyanarra a cselekedetre következetesen, mindig ugyanaz legyen a szülői reakció.
Köszönöm utolsó (és a többi hozzászólónak is) igyekszem így csinálni.
Nem sok a tiltás. Ez a fiók épp ollókat, szúrós eszközöket tartalmaz. Van saját szekrénye játékokkal, de azt nem élvezetes kipakolni.
A fiók csak egy kiragadott példa volt. Szinte mindenen el tud durranni az agya: nem arra megyünk, amerre ő akar, nem ugorhat bele a csatornába, nem szaladhat ki az útra. Ha felveszem az a baj, ha leteszem az, szóval kiszámíthatatlan hogy mikor kezd el áriázni.
Mostanra eljutottunk odáig, hogy a hisztis sikítás kb 10 másodpercig tart (előtte komoly műsorokat le tudott vágni), de most jött hozzá a verekedés is.
2es vagyok.
Nem is azt írtam hogy az ütögetésre kell teret hagyni.
Egy két éves még az érzelmeit nemtudja kifejezni,elmagyarázni hogy mi az ami éppen frusztrálja. Azzal hogy rákiabáltok csak azt üzenitek neki hogy ez is egy módja az érzelmeinek a kimutatására..kvázi ő is majd kiabál tovább. Amikor mérgesek,csalódottak akkor ők így tudnak még reagálni.
Nagyon fontos hogy ilyenkor nyugodtak maradjatok,bár tudom nehéz. Ha kell sétálj ki a konyhába,mély levegő,aztán visszamenni hozzá.
Mivel ő olyankor feldúlt állapotban van így először próbáld meg meghallgatni ha mondana valamit,aztán elmagyarázni hogy ez még nem ok arra hogy megüssön bárkit is.
Nem fog ez működni rögtön 1-2 hiszti után,viszont ha következetesen minden ilyen alkalommal ezt teszitek akkor megtanulja hogy ha dühös is akkor odamehet hozzátok elmondani
15 vagyok: ja és nyugi nem lettem tőle se rossz ember se erőszakos se lelkisérült :) a mai gyerekeknek az a bajuk hogy már nem nevelik őket rendesen
23/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!