Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Van ehhez joga a szakszolgálat...

Van ehhez joga a szakszolgálatnak? Mire számíthatok?

Figyelt kérdés

A gyermekem fejlesztőjével nem képviselünk egy álláspontot, "vitatkoztunk", ahol számomra sértő dolgokat mondott és lekezelő volt, én meg csak érveltem, próbáltam logikusan felépíteni. Már 2 órán volt a gyerekem nála és mindkét óra úgy kezdődött, hogy rólam beszélgettek, a második órán le is rajzoltatta azt a "csúnya" dolgot, amit én csináltam(nem bántom a gyerekem sem szavakkal, sem tettekkel).

Sajnos a gyerekem nem teljesen érzékeli megfelelően, amik vele történnek, gyakran nem csak velem kapcsolatban színezi ki a dolgokat, vagy látja másként, egyszerűen máshogy érzékeli, sok félreértés volt már ebből.

Most esett le, hogyha csak simán érdeklődne, hogy a gyerekem megkönnyebbüljön, meg kapcsolatot építene, nem rajzoltatná le vele, amit mondott rólam.

Gondolom fel akar nyomni a gyermekvédelemnél vagy nem tudom, de valami célja biztosan van vele. NEM pszichológus, tehát nem is a szakterülete és abszolút nem a fejlesztési időben kellene ilyeneket csinálnia, meg egyáltalán nem is.

Tudom, hogy van itt érintett válaszoló, aki szakszolgálatnál dolgozik/dolgozott, tőle érdekelne egy két dolog, meg esetleg szülők véleménye, hogyan lehetne elrendezni a helyzetet. Tényleg csak látásmód béli különbség van(meg esetleg egy adag előítélet mindkettőnk részéről), az ő oldala erősítsük a gyerek önbizalmát, hagyjuk gyereknek lenni, minél kevesebb kötött feladat, felmérés, mindent játékosan, haladjunk az árral, majd alakul magától, örüljünk annak, hogy élünk, nem kell rágörcsölni, tervezni.(jelzem, hogy ő a fejlesztő, nem a szülő)

Az én oldalam a keressük meg a problémát, legyünk biztosak benne, mérjük fel, hogy hol a lemaradás és tegyünk meg mindent, hogy helyre tudjuk hozni amennyire lehetséges, hogy a gyerek jól tudja magát érezni, be tudjon illeszkedni.

Természetesen a gyerek sokat játszik, vannak barátai, programjai, a napjai nagy része szabad játékkal telnek egyedül, velem, vagy a barátaival, a macskával, tehát az életünk nem tér el attól nagy mértékben, mint amit ő gondol, hogy kellene, csak ezen kívül van egy rakás más dolog is, amivel haladni kell, mert az idő telik, a lehetőségekről pedig fontos tudni..

Mindenképp rendezni akarom a problémát, szeretném, ha a fejlesztési időben fejlesztés menne és nem szakemberként nem vájkálna az életünkben, na meg a hercehurca sem hiányzik és a gondolattól is tartok, hogy a gyerekem összehord mindenfélét és/vagy esetleg valami fejlesztőhöz hasonló értékrendű ember miatt el is vehetik ideiglenesen vagy bármi. Természetesen azt sem szeretném, ha random meglepnének a hétköznapokban ellenőrizni. Szóval ez az egész nagyon nem hiányzik.

Te kivel beszélnél a helyemben? Mit mondanál?

Se a gyerek kezére, lábára, fenekére nem csapok, nem pofozom, nem szorongatom, egyszerűen azt mondtam, hogy kidobom a kinőtt(nem a rendes!) zokniját, ha nem öltözik fel sokadszorra sem. Nem ez a fix nevelési módszerem, egyszerűen néha nekem sincs türelmem a helyes módszert alkalmazni, vagy nem hat. Jelzem, hogy 38 pár zoknija van a gyerekemnek, mert iszonyat hisztit levág, ha ki akarom dobni a kicsiket. Tudja, hogy ezt eladni és elajándékozni sem lehet. Nem dobtam még ki zokniját(úgy, hogy feltűnt volna neki).

Na mindegy, eléggé kivagyok, annyira tartottam ettől és most bekövetkezni látszik..

A gyerekem tiszta, ápolt, nagy saját szobája van, rengeteg játéka, napi szinten foglalkozok vele pár órát, társas, fejlesztő játékok, minden amit találok a neten, a gyerekem ÉLVEZI ÉS KÉRI a feladatokat, van, hogy egyedül csinálja órákat magától akár játék helyett is a pontösszekötősdit meg a színezést meg a különbségkeresést..

Annyi a "kellemetlen" háttér, hogy egyedül nevelem, az eladott lakásom árából élünk az anyám NAGY lakásában(amit én újítottam fel), nem dolgozok, most nem is tanulok, mert oviban csak délelőtt lehet, eddig mindig így volt. 30 alatt vagyok(viszonylag fiatal), alacsonyabb, vékonyabb, csendesebb, szorongóbb, könnyen elnyomhatóbb típus.

Nem tudom mit tudnék csinálni, nem érzem rossznak a hátterem, pénzem van még, de erősen fogy(én kerestem, a lakást hitelre vettem, anyám csak a kezes volt), igaz, hogy itt lakunk nála, de itt vannak a legjobb intézmények, ezért költöztünk erre a településre, mert máshogy itt nem tudtam volna megengedni a lakhatást hosszútávon, a lányomnak meg ha meg tudom szerezni a legjobbat, akkor megpróbálom.

Túl hosszú lett, a lényeg, hogy hogyan kezeljem a helyzetet? Szembesítsem, hogy tudom mit csinál a gyerekkel? Vagy menjek a főnökéhez? Vagy hátulról menjek, mintha nem tudnék semmit és próbáljak haverkodni? Igazából egy ideje "kinyílt a csipám" nem akarok már mindenkinek fejet hajtani, szóval ez annyira nem tetszik, úgy érzem nincs rendjén, amit csinál és majdnem biztos vagyok benne, hogy igazam van. Igaz, hogy ketten vagyunk, hogy még nem vagyok harminc és nem kettesben élünk már a gyerekkel, meg nincs férjem, meg hogy az én türelmem sem végtelen, és néha vannak nem túl szép húzásaim, de egyáltalán nem gondolom hogy ezen kellene átmennie a gyerekemnek vagy nekem, pláne nem egy fejlesztő szakember által..

Kérem írjon rám az a válaszoló, aki szakszolgálatnál dolgozik(dolgozott), nem hivatalosan van szükségem információra név nélkül!

2020. okt. 14. 17:59
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
63%

Mindig ennyire kényszeres vagy?

Nyugodj meg.

A lényeget le lehet rövidebben is írni. Nem kell a többi kis regény. Felesleges magyarázkodás.

Akkor tehát azt állítod, hogy a gyereked kitakál dolgokat rólad (magyarul hazudik)?

Azt állitod, hogy van egy szakember, aki pár rajz hatására a fejébe vette, hogy te bántod a gyereket és az a mániája mostantól, hogy elvegye tőled?

Szerinted, te reálisan gondolkosz?

Adok egy jó tanácsot.

Engedd el egy kicsit a gyerek dolgait. Mikor foglalkoztál utoljára magaddal?

Látszik, hogy teljesen be vagy kattanva. Csak a gyerek, gyerek, gyerek. Csak a fejlesztés, fejlesztés, fejlesztés. A gyerek rajzai. A gyerek fejlődése. A gyerek játékai. A gyerej konfliktusai. A gyerek kitalált hazugságai. A kötelességek és miegymás.

Nyugodj meg.

Annak a gyereknek nem egy idegbeteg, kényszeres nőre van szüksége.

Szánj időt magadra. Kezdj el olyan dolgokkal törődni, mint a felnőttek. Ne a gyerek játékok és az ovódai csete-paték körül pörögjön az agyad, hanem menj el, igyál egy kávét. Egyedül.

Nem fog semni tragédia se történni a gyerekeddel, ha a 45 perc fejlesztés nem 100%-ban csak a fejlődésről szól.

2020. okt. 14. 22:26
 22/42 A kérdező kommentje:

Az első ami volt, rólam szólt! A nő engem szidott, az én viselkedésemet és nevelésemet, úgy adta elő, mintha a gyereket meg kellene menteni tőlem!

Ez volt az első beszélgetésünk. Nem a gyerekről szólt, hanem rólam, szerinte mit csinálok rosszul, én meg elmondtam szerintem az miért jó, amit teszek.

A második dolog, mikor a gyerekem elmondta, hogy a nővel rólam beszélt. A harmadik dolog, hogy a gyerekem elmondta, hogy rólam kellett rajzolnia.

Ezek mind rólam szólnak, ezért is akaszt ki! Semmi köze nincs hozzá, se hogy hova iratom, se hogy miért, se hogy hogy nevelem, se hogy miért! Logopédus!

Igen, ha az embert nyílt kritikák érik kéretlenül nem szakembertől, akkor az kiakad rendesen, pláne ha a kritikus el is intézheti, hogy elvegyék a gyerekét!

Most egy iszonyat nehéz szakasz van egyébként, az autizmus diagnózis féléves, a szakszolgálatosdi 1 hónapos sincs, most van az iskolai jelentkezés(problémás gyerekeknek korábban kell lobbizniuk), kóstolókra kell járni, hogy kiválogassák a gyerekeket, be kell hozni a lemaradást, amit lehet, hogy ezeken jobban teljesítsen, és mivel most kapott kódokat hivatalosan, most tájékoztattak, hogy ezzel a két kóddal vagy szegregáltba megy, vagy a körzetes 32 fős osztályba. Ez nekem nem felel meg, minden suliról tudnom kell, hogy el tudjunk járni a válogatásokra, máshova is felvegyék, és helyesen tudjak dönteni. Van olyan iskola, amit kizárhatok, mert 2 évvel ezelőtt kellett volna jelentkeznem, nagyon frusztrál. És nem az van, hogy 3 suli közül kell döntenem, hanem 75 db sulit írtam össze, hívogatok, rangsorolok, mellette viszem fejlesztésre és próbálok alakítani a kódokon. Mert nem a gyerek viselkedése miatt nem tudják fogadni, hanem az aktuális kódjai miatt, amúgy normális közegben néha kicsit undok, kicsit dacos, kicsit hangos, de alapvetően be tud illeszkedni itt is, és vannak barátai, igaz néha nincs képben teljesen, de átlagosan tűnik. Szóval a diagnózis nélkül vagy más diagnózissal könnyebb lenne neki, épp azt is intézem, hogy később változzon a diagnózis. És erre kapom a nyakamba ezt a nőt, a megalázó kéretlen kritikát és az áskálódást és a gyerekemtől ellopott fejlesztési időt.

2020. okt. 14. 22:49
 23/42 anonim ***** válasza:
93%

Mar másik kérdéseidnél is írtuk, hogy kérj segítséget te is. Itt van például egy:

https://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgy..

Valószínűleg érzi a logopédus is, hogy gond van es összetett probléma. Nem tudom te milyen közegben mozogsz, de nem emelnek ki gyerekeket a családból, küldik rájuk a gyámügyet,ha nincs probléma. Ez már üldözési mánia szinte, ahogyan írsz.

2020. okt. 14. 22:52
 24/42 A kérdező kommentje:

Egyébként tényleg kitalál dolgokat, talált már ki korábban, nem csak rólam, de pl a zoknissal szoktam zsarolni, tudom, hogy szemét dolog, de nekem sincs mindig türelmem végigjátszani a helyes módszert.. de konkrétan a kukában egy zoknija sem végezte(amiről tudott, mert nyilván az évek alatt párat kidobtam).

Nehéz megmondani, mert sok dolgot nem kitalál, hanem félreért vagy máshogy él meg, de igen, egyértelműen tartok attól, hogy valami olyat mond, ami nem úgy történt, és ezzel, vagy akár a lelki bántalmazás alapján elveszik, esetleg kapom a gyámügyes vagy családvédelmis látogatásokat a nyakamba.

Egyszerűen ez egy veszélyes terep, nem akarok belekeveredni olyanba, ahol elveszthetem a gyerekem és annyira kivagyok a beiskolázástól, hogy nincs kapacitásom ilyenre a kéretlen durva kritika egy ismeretlen logopédustól pedig vérigsértett.

Nem vagyok idegbeteg, ritka türelmes ember vagyok, néha félek, hogy elrontom a dolgokat, de alapvetően jók a napjaim. Egyszerűen nagy a nyomás ebben a három hétben, sok új infó jött, már sok dologról lekéstem és most kell kapkodnom, és igen, nekem sem csak a gyerekből áll az életem, ott a felújítás, ott az idős rokonság, ott a kertes betakarítás, ott a gyerekem barátai koordinálása, meg egy csomó dolog, a vírus miatt meg lemondtak egy rakás csoportos fejlesztést, azt is néznem kell, meg tényleg millió dolog van, de most ez az iskolásdi és talán feljelentősdi a legdurvább. És mindre egyedül vagyok.

2020. okt. 14. 23:00
 25/42 A kérdező kommentje:

Aham, ezt is én írtam, épp ki volt készülve a gyerekem és nem tudtam neki segíteni, meg az az anyuka a játszón is betett, egyszerűen van, hogy kevés vagyok, és attól nem lesz jobb, hogy óránként 12 ezret fizetek terápiára, mert már próbáltam és nem jött be.

Senki sem fogja megkönnyíteni a dolgomat és intézkedni helyettem, de legalább ne gátoljon, mint ez a logopédus. Nincs varázsmegoldás, csodaterápia, szuper suli ahol elsőre felveszik, szuper gyakorlat, amivel könnyen veszi a nehézségeket, nekem kell mindent megoldani, kitaposni, utánajárni, mert senki sem csinálja meg helyettem, hogy találjon egy elég jót.. még jó, hogy sok a stressz.

Belinkelhetnék még pár pozitív kérdést és választ is, amit szintén én írtam, ha kell, nem csak negatív van ám.

A nő egyébként nem ajánlott segítséget, nem segítő szándéka volt. A legtöbb embernek az van, neki nem az volt. Az autispec gyógypedre egy szavam sincs, egy tünemény, nem mintha tudott volna iskolát vagy módszert ajánlani bármire, de azt mondta megpróbálja és gondolkozik, meg is mondta miket mér fel, hogyan, mit tudok tenni, hogy könnyebb legyen(semmit), hogyan fogja fejleszteni és milyen területre kell nagyon ráállni, hogy jobban menjen. Úgy csinálta, mint az ÖSSZES eddigi fejlesztő bármilyen területen. Kellemesen megnyugtató volt, hogy nem csak én próbálkozok a gyerekem érdekében.

2020. okt. 14. 23:17
 26/42 Derjaderja ***** válasza:
83%

Itt valami nem stimmel. Egészséges pszichéjű ember nem ír így.

Különbet is mondunk mindannyian néha a gyereknek, minthogy kidobom a zokniját. Mégsem gondoljuk, hogy elveszi emiatt a gyámügy...

Meg azt se hiszem, hogy tömegével indokolatlanul felügyelnek családokat.

2020. okt. 14. 23:38
 27/42 anonim ***** válasza:
91%
Kedves Kérdező, lesír az írásodból, hogy zavart vagy.Nem csodálom, egészséges gyerekkel sem könnyű egyedül nem még egy problémással.Valahogy lazítanod kéne...mert idegösszeroppanást fogsz kapni, ha még nem kaptál.Ez pedig a gyereknek sem lenne jó.Az én fiam 5 éves, egészséges, semmi baja, de úgy "hazudik" ő is, mint a vízfolyás.Utánajártam, nekem azt mondták, ebben a korban ez normális, mert egyrészt nem mindig tudja még a valóságot a fantáziától megkülönböztetni, attól sem, hogy mit álmodik éjjel, másrészt életkorából adódóan még nem ért meg mindent jól. A gyámügy nem veszi el olyan könnyen a gyereket, mint amilyen a híre, nem veszi el még egyetlen pofonért, de ha így folytatod, sajnos tőled tényleg el fogja, mert mint említettem láthatólag teljesen kivagy, a végén beleőrülsz az egészbe...
2020. okt. 14. 23:49
 28/42 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésedre válaszolva. Az egyik lehetőség, hogy a logopédus valóban túllépi a hatáskörét, a másik az, hogy rajzolással könnyebben tud kommunikálni a kislányoddal.

Van a szakszolgálatnak vezetője, lehet vele beszélni, akár felvetni, hogy ha a logopédus is hasznosnak tartja, akkor pszichológust is rendeljenek mellé és akkor a logopédus végezheti a beszédfejlesztést (nem lesz tovább indoka vájkálni az életetekben). De persze a vezetővel a logopéduscseréről is lehet beszélni.

Mennyi idős a kislány? Van bno kódja? Az óvodás/iskolás bno kódos gyerekeket már nem a szakszolgálat látja el. (Mármint mindig van kivétel, de jelenleg ez a jogszabály.)

2020. okt. 15. 04:27
 29/42 anonim ***** válasza:
19%

Ügyvéd. Nagyon jó, nagyon határozott fellépésű ügyvéd. Vagy TASZ.

Kérdező, én totál megértelek. Szintén autizmusban érintett, + ADHD gyanús, óvodában jól kompenzáló, cserébe itthon pokolian viselkedő lányom van. Egyedülálló is vagyok. Adott egy kötsög védőnő, aki egyszer már indított eljárást, bíróságig kellett vinnem, hogy leszálljon a hiénahorda a nyakamról. De az óvoda előtt így is befeketítettek, mondta a gyógypedagógusunk, hogy elképesztő, miket gondolnak rólam, szóval nekem is bármikor érik egy következő kör. Ezért írom, hogy legyen jogi képviselőd a biztonság kedvéért. És nem tudlak megnyugtatni: egy másik közeli óvodában azért vettek elő egy családot, mert a gyerek reggel beérkezés előtt majszolgatott, kicsit csokis maradt a szája, egyből nyomták fel őket, hogy elhanyagolááás, veszélyeztetééés. Agyrém, ami manapság Mo-on folyik.

2020. okt. 15. 05:45
 30/42 A kérdező kommentje:

Azért vagyok kiborulva, már kevésbé, mert a konfliktus tegnapi, mert nem azt mondta hogy “jajj anyuka, kicsit visszavehetne a fejlesztésekből, tudom hogy aggódik, de a gyereknek élnie is kell, meg hogy már nem olyan, higgye el, ember lesz belőle” volt a stílus, hanem az egész helyzet, a szóhasználat, a faggatás, olyan érzésem volt és utat is rá, mintha direkt arra játszanék, hogy a gyerekemnek gyengébb képességeket mérjenek. Nem nyugodt és elítélő volt, hanem támadó, ellenséges, elhangzottak olyanok a szájából, hogy gyötröm a gyereket. Egyszerűen látszott, hogy mennyire elítél, amiért ennyire keresem a fejlesztéseket és az iskolát és ezért magánutat is igénybe veszek, a gyereket meg hordom fejlesztésre meg felmérésre, hiszen mondta is.

Tudom, hogy jobban aggódok és többet járok utána, mint más érintett gyerek anyukája, akik megkérdeznem három sulit, de azt is tudom, hogy az én gyerekem milyen az érintett gyerekek között(pont az egyik fejlesztés miatt) kis csoportban és milyen átlagos gyerekek között kis csoportban, és milyen átlagos gyerekek között nagy csoportban. Szerencsére a tsmtnek köszönhetően azt is, milyen más problémás gyerekek között kis csoportban.

Csak ott nem borul ki, ahol a csoport kicsi, 15fő max és átlagos vagy más területen érintett gyerekek vannak, akik tudnak kapcsolódni vele, játszani. Ezt a környezetet kell előteremtenem, mivel okos, normál tanmenettel, mivel a beszéd gyenge, beszédfejlesztéssel. Nincs választásom, a válogatók kezdődnek, az idő szorít és ha elrontom jönnek a dühkitörések, tönkremegy a gyerek lelkileg, meg nem jókedvében csinálja kifejezetten olyan közegben, amúgy ritka nála.

Hatalmas a nyomás emiatt, sok a stressz is, hiszen nehéz vele, próbálok jó anya lenni, ha már nekem volt, meg nála fontosabbak a hétköznapi dolgok, mint másoknál, mert a sérelmeit máshogy éli meg és jó sokáig őrzi.

Az oké, hogy sok anya mond ilyeneket, de nem mindenkivel rajzoltatja le állami, nem szakmabeli személy. Ha a tornatanár kérne ilyet gyógytesi után, gondolom mindenki kiakadna, ott nyilvánvalóbb, hogy köze nincs hozzá.

Ha a gyerekem rajzokkal könnyebben kommunikálna, meg sem lepődtem volna ennyire, de rendkívül nyílt és barátságos mindenkivel, és egy dumagép, nem olyan auti, mint a többségnek először eszébe jut, ráadásul azért ez nem egy könnyű rajz, mint egy háromszög, hanem egy cselekvést kellett ábrázolnia.

Ennek egyértelműen célja van, hogy ez meglegyen papíron. Most, hideg fejjel is így gondolom. Az a kérdés, hogy mi a cél, és hogyan lehet megszüntetni.

Egyébként pszichológiai megsegítést csak az egyik fejlesztés rovására kaphat a lányom, azt is néztek tegnap, hogy elviszem pszichológushoz magánban, hogy a logopédus tudjon a saját területével foglalkozni, de azok után ahogy leszólta a magán felmérést és fejlesztést nem gondolom, hogy meghatná és leállna az anya miben rossz témával.

Mi olyan helyen élünk, ahol nem nagyon van kisebbség, válás, szegényebb réteg, tiniterhesség, meg alulképzettség(ezért is akartam ide költözni, mert ez meglátszik az oktatáson is, legalább is mielőtt államosították) így én, az anyjával élő 29 éves egyedülálló anyuka, aki nem dolgozik és le sem diplomázott számítok az egyik alsó rétegnek.

2020. okt. 15. 06:20
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!