Gyermeknek a személyi igazolvànyhoz kell az apa aláíràsa is. Ha ehhez ö nem járul hozzá és igy nem állitanak ki személyit, az büntetést von maga utàn? Vagy jelenteni kellene? Vagy?
Elvileg kortól függetlenül kötelezö a szemèlyi igazolvàny.
Az apànak is van felügyeleti joga.
Igy kérik a hozzájáruló nyilatkozatot. Anélkül nem állítjàk ki.
És ha nem írja alà?
"– A hatályos szabályozás értelmében minden magyar állampolgárnak – amennyiben nem rendelkezik más személyazonosításra alkalmas okmánnyal, pl.: útlevéllel – életkorra való tekintet nélkül rendelkeznie kell személyazonosító igazolvánnyal "
Iskolában is kèrik ugy tudom.
"Fő szabály szerint köteles állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel.
Ez alapján a kötelező igénylés nem a 14. életév betöltéséhez kötött, hanem életkortól függetlenül minden magyar állampolgárnak rendelkeznie kell személyazonosításra alkalmas okmánnyal (személyi igazolvány, kártya formátumú jogosítvány, útlevél)."
Én is így tudom
De miért ne járulna hozzà?
Milyen okból?
Sztem
Ilyen esetben gyámhivatali engedéllyel
Is lehehet. De ez csak tipp
A gyàmhivatal is felügyeleti jog szerint jàr csak el.
Azert nem irnà alà, mert eleve megteheti, hogy nem irja alà.
"A gyàmhivatal is felügyeleti jog szerint jàr csak el."
Nem egészen. A gyámhivatal ugyanis epp azert van, hogy felülbírálja a szülői felügyeleti jogot és alkalmanként fel is függessze a gyerek érdekében. Evidens, hogy ha a törvény kötelezővé teszi a szemelyi igazolványt, akkor azt a szülő akarata vagy hisztije nem írja felül, ergo a gyámhivatal engedélyezi. De ilyen pl a kiskorú végleges külföldre költözése, házassága, vagy a szülői ház elhagyása, abortusz kérelem elbírálása is. Ezekben a kérdésekben a gyerek érdeke és az utolsó esetben az ő kívánsága a leglényegesebb tényező, ezért ilyenkor nem az számít elsősorban, hogy a szül ő mit akar.
Tehát ha apuka nem hajlandó aláírni, besétálsz a hivatalba és közlöd a problémádat, hidd el, megoldják.
"A gyàmhivtala is azzal kezdi hogy hozzak rola birosàgi végzést, kié a felügyeleti jog.a gyamhivatal nem irja felül egy szülö jogait. Nem àll a birosàg felett."
De, leírtam,hogy bizonyos esetekben felülírja. Ilyen pl az, ha egy törvény álltál előirt igazolványt akarsz a gyereknek csináltatni.
Amúgy meg ha apuka enniyre nem segítőkész, akkor a bírósághoz kell fordulni és kerni a szülői felügyeleti jogának a felülvizsgálatát
A gyámügy határozottan elutasított hogy ebben nem tud segíteni.
Csak bírósági úton intézhetö. Ami nálunk kb 1 év lesz.eddig is évekig ment a per hasonló miatt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!