ADHD-s gyerekek szüleit kérdezném, milyen volt a gyerek csecsemőként?

Szabolcsba(nyíregy melletti falu) lakik az összes unokatesóm meg a gyerekeik, a fél ovi, bölcsi a falujukban ismerős, sokat jártunk össze, cigánygyerekek is. Uncsitesóm jópárszor elverik a gyerekeiket, kéz, fenékrácsapás, néha pofon, ott is van, aki ugyanúgy balhés, mert olyan típus, nem fogad szót, nem tanul, verekeszik, az is kap, meg az is, amelyik csendes, visszahúzódó, irányítható, ő is ugyanúgy kap. Vannak haver romagyerekek, tökmindegy milyen az anyja, nem függ a gyerek viselkedése tőle. Van olyan, akit áthívtak Vikihez, de az anyja csak lerakja, mert nincsenek jóban a szülők a barát gyerek anyja "kattant", de a nehezebb eset uncsitesóm gyereke és a roma kislány a problémás anyával tök jól kijön, mert a kislány könnyen irányítható, csendes, így a rokongyerekkel könnyen tudnak barátkozni.
A gyermek fejlődésére nincs hatással az őt gondozó érzésvilága! Negatív szülőnek lehet pozitív gyereke, szigorúnak lehet csapongó, verekedős, engedékeny szülőnek lehet jólnevelt, visszahúzódó csendes. Értem én, hogy megnyugtató lenne azt gondolni, hogy van lehetőségem hibátlanul csinálni, és akkor olyan gyerekem lesz, mint amilyet elképzeltem, de az a nagy helyzet, hogy a gyerek kémiai beállítása a génlottótól függ, lesz egy alap típus, amit kapsz, aztán minimális mértékben tudod formálni jó vagy rossz irányba! Nincsenek olyan rossz szülők(bántalmazást leszámítva), akik miatt a gyerek elmarad vagy előrerohan mozgásfejlődésben, vagy akik hátráltatják a beszédfejlődést, vagy akik miatt a gyerek eleven, hangos, heves, verekedős lesz!
Eszem megáll, mikor anyuka előttem fenyegette a gyerekét, hogy így meg úgy odacsap, mert lassan öltözött, aztán a gyerekét megdicsérte az óvónő, hogy a kis Petra annyira rendes kislány, sosem verekszik, szépen oldja meg a helyzeteket, látszik, hogy foglalkoznak vele otthon. Fel tudtam volna robbanni.. Anyukának mázlija volt a kis Petrával, aki a verekedés, fenyegetés, feszült légkör ellenére is egy csendes, visszahúzódó szociálisan érzékeny gyerek.

Az a baba MOROG!
Semmit nem aggat rá az anyuka, aggódik, viszi szakemberekhez, akik nem tudnak semmit mondani, nyilván mert ennyire kicsi a gyerek, az meg látszik, hogy nincs testi eltérése, de ez anyukát nem fogja megnyugtatni..
Igazából semmi sem fogja megnyugtatni, csak ha 2 év körül lesz a gyereke, mikor már fixen be lehet lőni, hogy van e durva elmaradása, aztán majd 3 évesen, mikor azt lövik be, van e enyhe elmaradása.. Addig csak nagyon szélsőséges esetek tudnak diagnosztizálni.

Ugyanilyen volt ennyi idősen a lányom. A babakocsit, hordozást nem szerette. Az autóban is a 20 perces utat végig üvöltötte. Sokat nyűglődött, sírdogált. Ő sosem nézelődött el " csak úgy" magában, folyton ölben akart lenni. A pihenőszékben is kb 5 percet bírt. Dúrva egy időszak volt. Folyton dünnyögött, elégedetlenkedett.
Most másfél éves. Sokat szaladgál, nevetgél. A mai napig tud méltatlankodni, de nem vészes. A hisztik is abszolút viselhetők, bár még mindig ilyen nyüzsis természetű. A babakocsi sportrészét imádja, napi 1,5-2 órát simán elnézelődik benne. Ahogy nőtt, úgy lett könnyebb vele. Bár magában még mindig nem igazán van el, csak ilyen 5 perceket, de azért e téren is már könnyebb. Szerintem ilyen fiatalon nem kellene mindenféle nyavaját ráaggatni. Fog még változni a babád.

Az általatok felsoroltakat minden baba csinálja. A morgást nem!
Kinek a babája morgott?
Nem lehet kijelenteni, hogy nem autista, nem adhds, nem akármi, egyrészt mert nem biztos, ahogy az sem, hogy az lenne, másrészt meg itt senki sem szakorvos! Ha azt mondod, hogy autista vagy adhds, ráhozod a frászt, ha azt hogy nem, akkor megvezeted. Azt lehet csak kijelenteni, hogy ilyen korán nem lehet megállapítani ezeket, csak idővel, de bármi lehet! És megnyugtatni, hogy ő jól látja, a babája viselkedése szokatlan, nehéz gyerek, a morgás pedig abszolút intő jel és rendkívül ritka, de ez sem jelent 100ból 100 esetben rosszat! Egyébként nem csak ez a két betegség van, hanem lehet értelmi sérülés, valamilyen szindróma, gyermekkori skizorénia, egy rakás dolog, ami miatt viselkedhet eltérően egy újszülött, de nem feltétlen az attól, hogy lehet!
Jól veszed észre a dolgokat, nehéz vele, de ez nem azt jelenti, hogy biztosan mindig nehéz lesz, hanem azt, hogy érdemes figyelni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!