Hogyan nevelnétek meg 10 éves neveletlenné vált kisfiamat?
Kisfiam 10 éves és nagyon problémás sajnos. Mindenkinek visszabeszél. Párommal 7 éve élek együtt és nem sikerült összeszokniuk. Édesapja nagyon szigorú és ott mégis könnyedén betartja a házirendet és még jól is érzi magát. Félek, hogy elveszítem, mert Ő az én MINDENEM és válásunkkor is 5 évet harcoltam érte. Apukája szerint szerencsére jó helyen van nálam.
Sajnos nagyon neveletlenné vált, mindenkinek visszabeszél és nagyon tanácstalan lettem, hogy mit tegyek Vele???
Egyébként látszik rajta, hogy nagyon szereti és rendszeresen vágyik a szeretetre, megértésre, programokra és dicséretekre, de ezeken kívűl sajnos nem tudom mivel tudnám javítani még a helyzetet?
Köszönöm a válaszokat!
Példamutatással sajnos egy pici baj van nálunk a párom részéről, néha Ő is olyan, mint egy rossz kisgyermek.
A szigort azt megkapja páromtól, de nem tűri Tőle.
Köszönöm, ha hozzászóltok.
"Félek, hogy elveszítem, mert Ő az én MINDENEM és válásunkkor is 5 évet harcoltam érte. "
Na ezt érzi a gyermeked,és visszaél vele.Valószínűleg nem vagy elég szigorú,és következetes.Apa meri alkalmazni a fegyelmezést,mert nem fél.Te nem mered...
Beszélj az apjával,és kérdezd meg,hogy ő milyen szabályokat tartat be vele,mert szeretnéd,ha ez otthon is így lenne.Esetleg közös szabályokat is hozhattok.Az a lényeg,hogy megegyezzetek abban,hogy mit szeretnétek változtatni a gyermek viselkedésében.Esetleg még le is írhatjátok
pl:-ne feleseljen,
-használja a légyszíves,és köszönöm szót,
-tisztelje az idősebbeket,
-rakjon rendet maga körül,
-több időt fordítson tanulásra
Attól,hogy elváltatok,még közösen kell nevelnetek,jobb a megegyezés.
Amit tanácsoltam egyrészt saját magam is kipróbáltam.a hűtőre vannak kifüggesztve a szabályok,így sokkal könnyebb betartanom.Én sem voltam soha következetes és szigorú,de kb fél éve betelt a pohár,rájöttem,hogy hol hibázom el a nevelésüket,nem a haverja vagyok a gyerekeimnek,hanem az anyjuk.Nem fogok tiszteletet és figyelmet kapni,ha nem követelem ki.Azóta nagyságrendekkel könnyebb az életünk,az enyém is,és az övék is.
A gyerek mindig annak a viselkedésformának felel meg,amit a SZÜLŐ elvár tőle.Apának vannak elvárásai vele szemben,neked kevésbé...
Meg kell értened azt,hogy ha te is szigorúbb leszel nem fog kevésbé szeretni a fiad,mert a szülői és gyermeki szeretet FELTÉTLEN.
Nem lehetséges, hogy Te túlságosan engedékeny vagy vele, és emiatt a fejedre nőtt? Csak azért gondolok erre, mert írod, hogy milyen nagyon szereted és nem akarod elveszíteni, és az ilyen kétségbeesett hozzáállás sajnos szinte mindig oda vezet, hogy a felnőtt mindent ráhagy, mindent megenged a gyereknek, csak hogy ne kelljen konfrontálódnia vele, nehogy a gyerek megharagudjon rá. Csak sajnos pont ezzel lesz elrontva minden, a szülő elveszíti a kontrollt, a gyerek pedig a fene nagy szabadságával nem tud mit kezdeni. Ahogy írod, az apjánál, aki szigorú vele, jól érzi magát. AZ normális, hogy lázad a szigor ellen, de mégis vannak támpontok, hogy mit szabad és mit nem, vannak határok, szabályok. Ezekre szüksége van minden gyereknek, mert valahol ezek adnak biztonságérzetet, kapaszkodót ebben a nagy, ismeretlen világban.
AZ sajnos elég nagy baj, hogy a mostani párod rossz példával jár elől... elég kaotikus lehet így a családi életetek (ezt nem rosszindulatból írom), ami sajnos nem kedvez a gyerek fegyelmezettségének.
Beszélj a volt férjeddel, kérdezd meg, hogy nála pl. milyen szabályok vannak, mi a napirend, st. és próbáld meg ezt nálatok is bevezetni. Abban is kérhetsz szerintem segítséget a vérszerinti apától, hogy segítsen kicsit fegyelmezni, pl. amikor ott van, az apa elbszélgethetne vele a szófogadásról, tisztelettudásról, stb.
És nem ártana, ha mondjuk elkezdene valami sportot, ott megtanulná a fegyelmet, rendszert vinne az életébe, és ha jól megy a sport, akkor sikerélményekben is bőven lesz része.
Utolsó vagyok.
A nevelőapával való viszonyához meg az a véleményem,hogy valószínűleg őt sem hagyod beleszólni a nevelésébe.A fiad ezt tudja akkor is,ha nem mondjátok,mert a gyerek,csak kicsi,de egyáltalán nem hülye.A párod valószínűleg reálisabban látja a hibáit,mint te,ezért néha kérd ki a véleményét és hallgass rá.Amíg ezt nem teszed a gyerek mindig közétek furakodik,és kihasználja azt,hogy nem vagytok egy hullámhosszon a nevelésében.Amíg nincs a párodnak is egyenrangú szava veled a nevelésében addig mindig csak egy "betolakodó" marad a fiad "kis királyságában".
Gondolkodj el azon,hogy miért is ne lehetne beleszólása a nevelésébe,hiszen 7 éve, 3 éves korától viseli gondját?!
Rengeteg vér szerinti szülő nem teszi ezt ennyi éven át!!
Nem fogja tisztelni,és nem fog elfogadhatóan viszonyulni a nevelőapjához,ha ezt TE nem követeled meg tőle!
Szabályokra,következetességre,szeretetre,biztonságra,sok-sok beszélgetés veled,és sok-sok pozitív megerősítésre van szüksége ennek a fiúnak!
"az én Gyermekem és nem fegyelmezni, büntetni szeretném"
Pedig enélkül nem megy a változás...
Hidd el nem áll meg a növésben,ha a figyelmeztetésed ellenére helytelenül viselkedik,vagy agresszív,és te ezért 1 órácskára mondjuk megvonod tőle a számítógépet,gördeszkát,vagy a biciklit.
Igen valóban gond van ezzel, szeretnél egy fegyelmezett, szófogadó, tisztelettudó gyereket fegyelmezés nélkül? Egy jól nevelt gyereket nevelés nélkül?
De nem ez az egyetlen amit nem értek, apukája szerint jó helyen van nálad, akkor miért harcoltál 5 éven keresztül? Hogy elhiggye ezt?
De mondjuk szerintem is késő elkezdeni a nevelést, mert ha eddig nem tetted, most dacból csak megygűlölteted magad.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!