Magánovik? Pro-kontra: mik a tapasztalatok? Érdemes?
A kérdésem háttere röviden és tömören, hogy van egy 2,5 éves, csacsogó, nagyon kíváncsi és nagyon értelmes kislányunk. A tudása meghaladja a kortársaiét, ezt látom a játszótéren, játszóházban, vagy amikor ismerősök korabeli gyermekeivel játszik. Arra gondoltam, hogy érdemes lenne esetleg egy magánovival próbálkozni szeptemberből (akkor kezdenénk egyébként is az ovit), mivel úgy az óvónénik jobban tudnának rá figyelni, az ő szintjéhez mérten tudnának vele foglalkozni. Míg egy hagyományos oviban 25-30 gyerek között erre egyszerűen nincs lehetőség, és ezt el is fogadom, hiszen az óvónő is ember. Párom szerint azonban fölösleges magánoviba küldeni, mivel így szembesül azzal, hogy vannak dolgok, amelyekben ő jobb az átlagnál, ezzel fejlődik az önbizalma is és természetesen azzal szembesül, hogy van, amiben nem biztos, hogy ő a legjobb, és ezzel pedig egészséges, nem a világtól elszállt önképet tud magáról kialakítani a maga gondolkodása szerint. Míg, a párom szerint, a magánovikban sanszos, hogy nem szembesül ezzel, lévén eleve alig-alig vannak egy csoportban.
Szerintem, az, hogy az óvónőknek több ideje van a gyermekekre, csak a gyermekek fejlődését szolgálja, minden szinten.
De kíváncsi lennék, mik a tapasztalatok, akár közvetett, akár közvetlen.
Köszönöm szépen előre is!
Magán bölcsiről hallottam: a férjem kolléganője mesélte, hogy, amikor elkezdett a fiúk odajárni (ez tavaly történt) csak azt vették észre, hogy az amúgy válogatós gyerek, mikor hazaértek vele konkrétan kiette a hűtőt! Furcsállták, ezért egyik nap korábban mentek érte, ebédidőben és akkor látták, hogy egy adag ételt osztottak el 2 gyerek között! Arra hivatkoztak, hogy mivel kicsi a létszám, ezért csak fél ebédet rendelnek!
Unokahúgom járt magánoviba (40 ezer/hó+ ebéd), volt medence, meg saját lovaglópálya, lovardával. A gyerek imádta csak épp bele is fulladhatott volna a medencébe, mert le se tojták a gyerekeket! Az én kislányom államiba jár, az óvónőnk 50-nes, életvidám, mosolygós nő! Imádja a gyerekeket és tud is velük bánni! Tanítja, neveli és fegyelmezi is őket! A dadusunk 60-as nő! Ő nem az a mosolygós fajta, ő csak észreveszi, ha fel kell húzni egy cipzárat vagy be kell kötni egy cipőt, odapenderedik és mutatja, magyarázza, segít! Bátorítja a gyereket, hogy igen próbáld csak meg, és, ha nem megy? Nem baj megmutatom, majd legközelebb sikerül! Láttam, halottam!
Igen, minden gyerekkel másképp bánnak és másképp beszélnek! De nem a pénz miatt, hanem, mert ismerik a gyerekeket és tudják, hogy minden gyerek más!
Hétfőn verset tanulnak, kedden torna van, szerdán sétálni mennek, csütörtökön számolni tanulnak, pénteken dalokat énekelnek! Igen vannak fizetős plusz programok is: csütörtökönként zeneovi (1000 ft fél évre), a zeneiskola egyik tanára tartja, énekel, zenél, bemutatja a hangszereket a gyerekeknek! Van ovifoci is bár erről nem sokat tudok (kislányom van, nem focizik). Van koncert (300ft), híres gyerekzenekarok lépnek fel a kicsiknek. Az étkeztetés az egészséges életmód jegyében zajlik, teljes kiőrlésű pékárut adnak, minden nap van gyümölcs és zöldség is! Persze ez nálunk nem mérvadó, mert ebéd után hazahozom és, ha nem is kellett neki az óvodai ebéd, az se baj, mert itthon együtt ebédelünk!
Nagyon köszönöm a válaszaitokat. Igazatok van, ez ovitól függ. Én óvónő vagyok, így igazából a környékbéli állami ovikat ismerem, a magánovikat nem. Így azt tudom, hogy melyik ovi az, ahova érdemes vinni. Igazából most kardinál kérdés az is, hogy egy magánoviért keljünk-e korábban... Mert persze, hogy közel nincs egy sem. (Ami volt, bezárt.)
Ellenben a körzetes ovink közel van, kb. 10 perc séta. (És legalább ismerem az óvónéniket)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!