Pólya kontra nem pólya? Tapasztalatok?
Sajnos lemaradtam a ma reggeli Rtlklubos témáról,pedig érdekelt volna.Mikor érdemes használni,mikor kell elhagyni,mit sikerül vele elérni,jó e vagy nem a babának
34 hetes kismama vagyok,nagylányom rossz alvó volt,szeretném valahogy elkerülni ismét ezt
Szerintem ez babafüggő is. Én nagyon sok pólyázási technikát próbáltam /a youtubon is van fent/+ hagyományos pólya, de egyikben jobban ordított, mint a másikban.
Sok babát megnyugtat, ha be van csomagolva, de csak alváshoz használható.
Én néztem, túl sok mindenről nem maradtál le! Van amelyik baba igényli, vagyis kipróbálni mindenképpen jó, van amelyik üvölt benne, hát náluk nem kell erőltetni - ennyi volt a lényege. Meg persze pár mondattal elmagyarázta Ági, hogy miért szerethetik ezt a babák (anyaméh, biztonság, stb).
Kérdéseidre válaszolva:
- mikor érdemes használni - ha a baba nyugtalan, sokat sír, illetve altatásnál jó kipróbálni, gyorsabban elalszik, és tovább is, mivel nem zavarják a babát az önkéntelen mozgásai
- mikor kell elhagyni - ha már a babát zavarja, sír benne. Illetve max 6 hónapos korig ajánlotta Ági, mivel ott már testtudata kezd lenni a babának, tudja kontrollálni a mozdulatait, illetve, már az egész testével tudatosabban bánik, elmaradnak az újszülöttekre jellemző önkéntelen mozgások, rángások.
- mit sikerül vele elérni - a baba jobb esetben megnyugszik, jobban alszik, nem sír annyit
- jó e a babának - amelyiknek szimpatikus, annak jó az adott életkorban (0-6 hónap), de erőltetni nem szabad.
Még annyi volt benne, hogy nagyon sok pólyázási technika és pólya létezik, arra figyeljünk, hogy ne túl szoros legyen, a baba fel tudja venni a számára kényelmes testhelyzetet benne. Lehet elég csak egy takaróba bebugyolálni, már megnyugszik. Illetve még egy mondattal kitért Ági arra (a túl szoros témakörnél), hogy a bölcsőhalál egyik lehetséges tényezője lehet, mivel nagyobb százalékban voltak bepólyálva a bölcsőhalált halt babák, mint a pólya nélküliek.
Ja, és még annyi, hogy nem biztos, hogy elég "csak" bepólyálni a kicsit, lehet hogy a testközelségre is vágyik, olyankor a hordozás a legideálisabb.
Talán összefoglaltam a lényegét a pár perces interjúnak.
Nekünk hagyományos pólyánk volt, ajándékba kaptuk, de sosem használtuk. Kipróbáltuk (alvásnál), de nem szerette a kislányom. Szerintem is babafüggő.
Venni nem vennék, max. kölcsönkérnék, ha van a családban valakinek pólyája. Kipróbálnánk, ha bejön, akkor esetleg beruháznék egyre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!