Mennyire szigorú nálatok az ovi a reggeli érkezést illetően?
A nagy többség nyolc óra körül érkezik, beérni 8,30-ra kell, utána reggeliznek.
8.30-9.00 között nem fogadnak gyereket, reggeliznek. Aki otthon reggeliztet vagy más miatt mennek később (státusz, doki, kistesó), annak 9-re. 9-kor csukják a kaput.
Én biztosan megejtenék egy beszélgetést az óvónénivel, hogy a szar hangulatát ne a gyereken vezesse le. Ha gond van, nekem mondja, a gyereknek hiába mondja, mert úgyse tud semmit csinálni. Vagy talán gondolta, a kicsi vezényel reggel? Megértettétek, igyekeztetek, sajnos késtetek, ez van. Egy kis hó is meg tudja borítani az indulást, egy ónos eső pláne...
Az empátia teljes hiánya. Kár, hogy ilyen az óvónéni...
A nagycsoportos fiam jóhírű, normális magánóvodába jár Budapesten.
1/2 8-tól van nyitva késő délutánig.
A reggeli 8 után van, kb. 9-1/2 10-ig lehet enni- folyamatosan- ez sem nagyobb megterhelés az ott dolgozóknak. A kis asztalok özül pár meg van terítve, a reggelizők folymatosan leülhetnek, vehetnek a zsúrkocsiról eszközöket, teát, ételt stb.
Kötelező- iskolaelőkészítő jellegű- foglalkozások általában 1/2 10-kor vannak, vagy ekkor indulnak ők is úszni, eddig kell tehát beérni.
Nincs vasszigor, mégis normális hangulat, érthető szabályok és rend van.
Nonszensznek tartom, hogy 8.00-ra kötelező a beérés- ésszerű magyarázat nincs is rá.
Ha valakinek a munkaideje pl. 9kor kezdődik, akkor miért?
Az óvoda nem iskola, nem a kötelezettségeken, a percre pontos időbeosztáson van a hangsúly és irreális elvárás droidként kezelni a családokat gyerekeket.
Mondom mindezt úgy, hogy az esetek 90%-ában az én gyermekem az első 1/2 8 körül- mert nekem ilyen a munkarendem/elfoglaltságom.
A csoportban viszont van olyan anyuka, aki mindig a foglalkozások előtt, kb. 1/4 10-re hozza a gyermekét, mert neki meg olyan a napirndeje. Értelemszerűen ők reggeliznek otthon, mi meg inkább csak egy kakaót iszunk.
Nem arra kapacitálnálak, hogy erővel menj neki az óvópedagógusnak (mert nem sok értelme van, nem elegáns és nem válik sem a te, sem a gyermek hasznára), DE: bele van ez a 8.00 írva az intézmény házirendjébe is?
Nem hinném, azért meg kell nézni az óvodai nevelés programját, nincs és nem is lehet ilyen óra/perc jellegű elvárás, nincs ilyen jogszabály, ilyen kötelezettség a szülő felé, ezért a házirend sem tartalmazhat ilyet.
Nagyon higgadtan, nyugodtan én azt jelezném vissza az óvónőnek:
- ne a gyerekkel rendezze el
- szóljon nekem, ha gond van
- ha ezek után is érezném a "megvetést", presszionálást akár a gyerekkel, akár magammal szemben, akkor segítséget kérnék a döntést megalapozó jogszabály, SZMSZ hivatkozás vagy házirend tekintetében. (szinte 100% hogy ilyen objektív dolog nem lesz)
- egyébként pedig mosolyogva közölném, hogy emberek vagyunk, időnként a hóhelyzet és a közlekedés mindannyiunk életét megnehezíti- ennyi és nem több
:)
nekem fura ez a vasszigor. iskolából nyilván ne késsen a gyerek, na de óvoda az egy lazább dolog, nem értem mire jó ez...
enyém f9-re jár, mert a férjem csak 9re megy dolgozni, így ő viszi, hogy kevesebbet legyen bent :) mondjuk én se sokkal előbb indulok, suliba majd én viszem, hn8ra :)
nálunk egyébként annyi, hogy aki akar reggelizni az f9-re, aki nem, az 9-ig érjen be.
nekünk olyan is szokott lenni, hogy 10re viszem be, mert orvoshoz viszem, persze előtte szólok az óvónőnek, de nem problémázik ezen :)
Hát ez borzasztó... Házirendben mi van? Kő keményen ki van jelentve, hogy kötelező 8-ra beérni?
Nálunk csak nagycsoportban kérik, hogy amikor reggel tornáznak LEHETŐLEG érjen be mindenki 8-ra. De senki fejét nem veszik, ha mégis késne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!