Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Ovonenik es az ovoda felelossege?

Ovonenik es az ovoda felelossege?

Figyelt kérdés

Udvozlet!

Tortent a heten az ovodaban, hogy a delelott folyaman a kisfiam leesett a csuszda 2. fokarol, majd eltort a combcsontja.

Az az ovono, aki nem a csoportjat kezeli, latta a tortenest, de az eses utan elment mellette, mert arra szamitott, hogy majd felkel, mert hat esett mar el maskor is.Csak mivel hasra esett, az ovonoje vette eszre, hogy nem kel fel, majd odaszaladt hozza es fel probalta emelni es lybra allitani, de osszecsuklott. Mento, majd irany Pest es mutes lett belole. Minden nap hivtak az ovibol, ma mar itthon vagyunk es mar el is jottek latogatoba. A furcsa csak az, hogy a jegyzokonyv is mintha a gyereket hozna ki hibasnak, mert allitasuk szerint koordinalatlan a mozgasa. Ez biztos, hogy nem igy van.

A kerdesem az lenne, hogy mire veljem ezt a viselkedest, vagy csak egyszeru buntudat, amit latok bennuk?

Az az igazsag, hogy a felesegem biztosan nem tud jonni addig dolgozni, mig a kicsi nem jarokepes, mert most csak kezben tudjuk mozgatni, sajat magatol keptelen egyenlore labra allni.

Koszonettel

2015. dec. 4. 20:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Balesetek előfordulnak, nem állhatnak ott minden gyerek mellett. Az udvaron van körülbelül 100 gyerek és legjobb esetben 6 óvónő. Én nem hibáztatnék senkit, ez akkor is megtörténhetett volna, ha ti vagytok vele a játszótéren. Annak meg külön örülnék, hogy érdekli őket hogy van a kisfiam. Biztosan van bennük kis lelkiismeret furdalás, bennem is szokott lenni, ha elesik a rám bízott gyerek, pedig tudom, hogy elkerülhetetlen volt. A gyerekek bohóckodnak, lehet ő is hebrencs volt, nem kapaszkodott megfelelően, vagy sietni akart, esetleg másik gyerek lökte meg...
2015. dec. 4. 21:04
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Baleset volt, rosszul esett a kicsiked.

Sajnalom szegenyket, hogy viseli?

Nem hiszem, h az ovoda felelossege, nem tortent mulasztas, nem loktek le, nem tehettek volna semmit, ha veled van, akkor is megtortenhetett volna.

Az, h koordinalatlan a mozgasa, szerintem arra utalhat csak, h kicsi meg, es nem jol esett, es nem arra gondoltak, hogy ugyetlen.

2015. dec. 4. 21:06
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek az elsővel. Sajnos balesetek előfordulhatnak! Nálunk két óvónéni van 24 gyerekre. Természetes,hogy nem tudnak mindenki mellett ott állni. Az én fiam a minap úgy elesett a rollerrel az oviban,hogy vérzett az orra. Szerencsére nagyobb baj nem történt, de nyilván elfogadtam,hogy ez van. Itthon is elesik, most ott éppen annyira szerencsétlenül,hogy így járt. De itthon is esett már úgy el,hogy konkrétan 4-en voltunk körülötte és úgy beverte a fejét, hogy pukli lett a vége.
2015. dec. 4. 21:08
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Ezt ennyiből nem lehet eldönteni. Ahhoz ott kellett volna lenni, hogy tudd, hogy pontosan mi történt. És rendszeresen ott kéne lenni, hogy tudd, hogy elhanyagolják-e a gyerekeket.

De ilyen szerintem bárkivel előfordulhat. Szerencsétlenül esett.

Szerintem az pozitív, hogy hívtak és elmentek meglátogatni, én ebből arra gondolnék, hogy foglalkoznak a gyerekekkel és tőrödnek velük és ez csak egy véletlen baleset volt.

2015. dec. 4. 21:10
 5/11 anonim ***** válasza:
53%
Hát, lassan 50 évesen, három gyerekkel tudhatnád, hogy balesetek előfordulnak...
2015. dec. 4. 21:20
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Először is nagyon sajnálom ami a kisfiaddal történt! Remélem hamar felgyógyul.

Óvónőként én annyit mondhatok, hogy bár árgus szemmel nézem mindig a gyerekeket és nem a padon ücsörgök, hanem velük együtt játszok. Balesetek előfordulnak, főleg, hogy nem lehetek ott egyszerre 25 gyerek mellett. Fizikai képtelenség. Az, hogy egy kisebb esésből nagy baj lett, pedig végképp a szerencsétlenség kategóriájába esik. Szerintem itt senki sem hibás és felelős. Kérdés mennyi idős a fiad? Ha kicsi, természetes, hogy a mozgása koordinálatlan még, így helytálló a jegyzőkönyvben (bár akkor célszerű lett volna oda írni, hogy az életkorából adódóan). Jelezték már előtte is, hogy gond lenne a mozgásával? Vagy most hallasz róla először?

Ha valami rossz érzés van benned célszerű beszélni az óvónőkkel. De azért azt tartsd szem előtt, hogy egy ilyen baleset akkor is előfordulhat, ha veletek van a gyermek. Itt senki sem hibás, sem a gyerek, sem az óvoda és az óvónő sem.

Mielőbbi felépülést a fiadnak!

2015. dec. 4. 21:20
 7/11 anonim ***** válasza:

Sajnos, balesetek előfordulnak.

Persze, hogy van bennük bűntudat, hiszen szeretik a gyerekedet, féltik, magukat okolják, pedig nem tehettek róla.

A mi ovinkban tavaly pont úgy tört el az egyik kisfiú combcsontja, hogy a mögötte haladó gyerek megbotlott a küszöbben, véletlen meglökte őt és máris megvolt a baj. Vagy a szomszéd kislány, ment be a teraszról a lakásba, a lépcsőn ült az anyukája, megbotlott és arccal levette a járólapot, 3 foga elmozdult.

Az én kisfiam két hete kifelé menet a bölcsiből taknyolt, letört egy picike darab a fogából. Pedig én voltam ott, az anyja.

A jegyzőkönyvbe csak a történteket tudják leírni. Megcsúszott a gyerek, vagy túl nagyot akart lépni, esetleg kicsit hebrencsek voltak mászás közben (azért legyünk reálisak és őszinték, a 3-6 évesek nem nyugton ülő kisangyalok), megesik.

Most már a gyógyulásra koncentráljatok, a baj megtörtént, sajnos, visszaforgatni az időt nem lehet.

Ne vádolj senkit, ne keress "felelőst", mert ebben a szituban nincs.

2015. dec. 4. 21:32
 8/11 anonim ***** válasza:

Nem minden gyereknek egyforma az egyensulyi fejlettsege, igy nemelyikre többet, masokra kevesebbet kellene sztem figyelni, es sztem az ovonök nem mindig figyelnek ugy, ahogy a kevesbe fejlettebbekre kellene... Sztem sokan nem is tesznek különbseget, talan eszre sem veszik, h nehanyukra több figyelem kene. De a lenyeg, h ez nem bizonyithato!! Tovabba, aki 25 gyerekre kell figyeljen, sem feltetlenül tud a többiek mellett a kevesbe ügyesekre neki megfelelö figyelmet forditani, ahogy esetleg a szülök otthon teszik.

Sztem barmi van, meg a lelkiismeretes ovonök is mentik magukat mindenben, ahol lehet - nem is tudok elkepzelni olyan jegyzökönyvet, h barmelyik beismerne, h hibazott, meg amikor valoban hibaznak is! Sztem az erdeklödesük nem kompenzalni akarjak a hibajukat, hanem csupan kedvesseget, figyelmesseget mutatni. Hogy mi ilyen figyelmesek, jo ovonök vagyunk.

Az ovonö viselkedese, aki elment mellette, nyilvan a töres allapotan vegülis nem valtoztat, ha az az eses miatt törtent, sztem kar csomot keresni a kakan.

A gyerek erdeke viszont sztem, ha kedvesen fogadjatok az erdeklödest es jo viszony kialakitasara törekedtek az ovonökkel.

2015. dec. 4. 21:50
 9/11 anonim ***** válasza:

már leírták a többiek, én se hibáztatnék senkit. sőt ha az én gyerekem leesne a csúszda 2. fokáról, én se rohannék oda, mert elképesztő szerencsétlenség, hogy ebből a kisebb esésből törés lett, nagyon sajnálom :(

viszont arra felhívnám a figyelmed, hogy mivel óvodáás gyereked és törése volt, meg műtéte is, ezért kérhettek biztosítási pénzt, járj utána, anyuka tp-e mellé azért jól jön. jobbulást

2015. dec. 4. 22:42
 10/11 A kérdező kommentje:

Koszonom szepen a valaszokat!

Nem is tudok mindenkinek valaszolni, ezert megprobalok egyben.

Persze a baj megtortent, ezt visszaforditani sajnos nem lehet mar. Bar lehetne...

3 es fel eves a kicsi es meg egyik gyermekem sem jart hasonlokepp, mint o, de meg a csaladban sem senki. Az volt a borzaszto, hogy ott fekszik a kisagyban es latszik, hogy nagyon szenved es nem tudok neki segiteni. Hat ez szornyu.

Koszonom a jokivansagokat, remelem hogy mielobb meg fog gyogyulni, mert most egy egesz embert lefoglal. De hat ez van, az ido mindent megold.Az utolso kommentelonek koszonom a tippet, ez eszembe sem jutott, hogy talan valamifele juttatast a biztositotol lehessen kerni.

Mindenkit udvozlok! Es koszonom a valaszokat!

2015. dec. 5. 00:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!