Hova fordulhatok ilyenkor? Ti sem hagynátok ennyiben, ugye?
Figyelt kérdés
3 éves a kislányom, nemrég kezdte az ovit. Többször jött azóta haza kakis, és kicsípett popsival. Bementem az ovónőhöz, mire az volt a válasza, hogy ő nem azért van itt, hogy az én gyerekem sz*aros seggét törölgesse (szó szerint így mondta)
Ezután bementem a vezetőóvónőhöz, aki erre azt mondta, hogy hát, igen, ideje lenne a gyereknek megtanulni kitörölni magának..
De könyörgöm, tanítom neki, de még nem ér oda a kis keze, akkor hogy???
Nálunk ez a dadus dolga, szerintem máshol is. Az más lapra tartozik, hogy óvónőnek mindig kell lennie, az nem szabályos, hogy csak a dajkák vannak velük.
2015. márc. 13. 16:16
12/20 anonim válasza:
Jaj, ez nagyon durva!
Nálunk szó nélkül segitenek a gyerekeknek, csak a középső csoportban szóltak, hogy most már ideje lenne egyedül törölni a gyerekeknek, de természetesen nem hagyják őket teljesen magukra.
A tankerülethez lehet fordulni, ha jól tudom, de persze csak akkor, ha tényleg nem lehet kulturáltan megoldani az óvoda falai között...
2015. márc. 13. 20:05
13/20 anonim válasza:
nálunk sincs ilyen kiscsoportban dadus/óvónénik törölték ki a gyerekeknek,illetve nálunk délután is van óvónéni a gyerekekel,olyan nem volt hogy ne lett volna óvónéni délután .
2015. márc. 14. 07:00
14/20 anonim válasza:
Kövezzetek meg, de én nem várom el az óvónőtől, hogy a gyerekem fenekét törölgesse. Gondoljatok bele. Mit csinál addig a többi 23-24 gyerek? Hagyja ott őket magukra a csoportban? Vagy vigye ki mindet a wc-re arra az időre?
A dajka más. Meg a ped. asszisztens is. Ők segíthetnének. Persze nem léphetnek minden gyerek után a wc-re. Úgy gondolom, az a normális, ha a gyerek szól, ha kimegy wc-re. Mikor ez megtörténik, jelezheti azt is, hogy kakilnia kell, és akkor szólnak a dajkának, ped. asszisztensnek, hogy segítsen. De akkor se az óvónő menjen már ki! Gondold végig, te mit szólnál, ha a gyerekedet azidő alatt érné baleset, míg az óvónő más gyerek fenekét törölgeti, mert a gyerekek egyedül voltak... Akkor is így éreznéd, hogy neki ez a feladata??
2015. márc. 16. 16:05
15/20 K_Verus válasza:
100%-ban igaza van az utolsónak!
2015. márc. 27. 11:53
16/20 anonim válasza:
Ez utóbbi két vélemény csak ott sántít (szerintem, bár már rég jártam óvodában, de nekem így rémlik), hogy egy csoporttal egy időben két felnőtt van, ez normális esetben egy óvónő+ 1 dadus. Mivel itt délelőtt-délutánban oszlik meg a műszak, akkor a két óvónő/két dadus felállásnak kellene működnie, ebben az esetben nem lehet probléma, ha az egyik kimegy segíteni. Ha viszont nem így van, tehát egyszerre csak egy felnőttel vannak, az szerintem abszolút nem oké.
2015. márc. 27. 23:18
17/20 anonim válasza:
Utolso, sajnos nem jol tudod! Egy csoportra (idealis esetben) ket ovono es egy dajka jut (aki onkormanyzati ovikban takarit is, es mivel altalabn csak egy konyhas van, de o nem tud (mert lehetetlen) megkenni reggeliig/ tizoraiig tobbszaz kenyeret, a konyhan is besegit). A ket ovono valtott muszakban van, az egyik megy reggelre es 1-2 ora fele vegez (6 es fel orat dolgoznak), a masik megy 10-re, fel11 re... es estig van. Szoval delelott, es delutan csak az ovono van, egy dajkaval. Dajka pedig nincs reggeli elott (kenyeret kennek), ebed elott (ebedet porcioznak a csoportoknak), ebed utan (takaritanak a folyosokon), uzsona elott (kenyeret kennek) es a zaras kornyeken (elkezdik feltakaritani a mar kiurult csoportokat (ugye osszevonasok vannak). Ovono vagyok, gyakorlatilag par orat tudok a dajkammal lenni, a valtosommal csak kint az udvaron (mire erkezik, kint vagyunk), ebedidoben es alvasnal. Oszevont csoportokban kb. 40-50 gyerekre vagyok egyedul! es sajnos ez egy standard onkormanyzati ovoda. Ettol fuggetlenuk -mint mar irtam- a kerdesben megnevezett pedagogus stilusa elitelendo!
2015. márc. 28. 09:16
18/20 anonim válasza:
Köszönöm a helyreigazítást, igazából még a főiskolás éveim alatt hospitáltam óvodában - ez nem tavaly volt - és úgy emlékszem, ott két felnőtt volt egyszerre egy csoportban, de akkor ezek szerint nem ez az általános.
2015. márc. 28. 16:41
19/20 anonim válasza:
Sajnos nem. :)
2015. márc. 28. 21:40
20/20 anonim válasza:
Óvónő vagyok én is. Egyedül vagyok a gyerekekkel. A dajka is csak akkor jön be, ha egy műszakban vagyunk. Màs csoport dajkája csak a reggelit hozza be, viszi ki. Van, hogy 5 órahosszáig nem néz ràm a kutya se, hogy esetleg szeretnék-e kimenni wc-re. (Termeszetesen reggeli időben nem mehetek, figyelnem kell, hogy rendesen esznek-e a gyerekek, eszik-e mindenki). Heti egy napot kivége, akkor miénk a ped.asszisztens. Délutános műszakban szintèna nem mehetek ki a teremből egy gyerekkel, mert van 2 nagycsoportosom, akik nem szoktak aludni, meg van 2 kiscsoportos is, akik még felriadnak, és sírnak, ha nem làtnak meg rögtön.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!