Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Hogy lehet egy szennyes...

Hogy lehet egy szennyes fantáziájú óvónőnek elmagyarázni, hogy nem az van, amit ő gondol, és ne zaklassa a gyereket?

Figyelt kérdés

3.5 éves kisfiam sajnos elkapott egy hányós vírust, és kúpozni kellett. Amikor meggyógyult, az oviban minden plüssel eljátszotta azt, hogy a plüss fenekébe dugdosott egy zsírkrétát.

Több se kellett az óvónéninek, amúgy sem a szívem csücske, és neki sem tetszik a gyerekem, azóta nem hagyja a gyereket békén.

Hol látta ezt, miért így játszik, tapasztalt - e már ilyet (!), sok tévét néz- e, stb.

Elmondtam neki, mi történt /véleményem szerint ezt először Velem kellett volna megbeszélni, nem a gyerekhez odaguggolni/, de a szemembe mondta, hogy ezt "nem hiszi el", mert a gyerek egy sima kúpozásnál nem mondaná, hogy fáj, meg nem akarom (amit a plüssnek mondott). Hát az enyém mondta, akkor is, amikor csináltam vele.

Azóta gyerekpszichológushoz, nev.tanba el lettünk küldve, és az óvónéni drága megfenyegetett, hogy szünet után ránk hívja a gyámügyet, mert a gyereket valami közeli férfi ismerőse/rokona rendszeresen molesztálja. Ezt így, mint tényt, megkaptam.

Mit lehet ilyenkor csinálni? Minden egyes szavamat félremagyarázza direkt, mindenre ilyen pszichológiai maszlaggal reagál. A vezető óvónő nem akar állást foglalni, de azt mondta, azért " a biztonság kedvéért" vigyem el a gyereket pszichológushoz. Az már nem zavarja őket, hogy a gyerek azóta nem játszik ilyet, csak akkor az egyszer, feldolgozásképp csinálta.

2014. júl. 22. 18:07
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
88%

Én megértem a szülő felháborodását, még ha az óvónőnek ez is a dolga, jól végzi a munkáját. Annyi pozitívum van benne, hogy ezek szerint figyel a gyerekekre, és ha ne adj isten, tényleg gond van, akkor az kiderül.De azért tegye minden normális szülő a szívére a kézét: nem háborodna fel, ha ilyet történéseket feltételeznének a családjában?!

Persze, menjenek el, legyen minden rendben, de ez mindenkit felzaklatna, ezért nem hiszem, hogy meg lehetne szólni a kérdezőt.

Sajnos elmagyarázni nem tudod neki, de ha a vizsgálatok után is ez lenne a mániája, és tovább zaklatna, lehet én beszélnék vele, ha nem használ, akkor az óvódavezetéshez fordulnék.

2014. júl. 22. 20:23
 12/39 anonim ***** válasza:
77%
Szerintem teljesen logikus, hogy a gyerek így játssza el a történteket, azért ha az óvónő kicsit kérdezgetett, rögtön rájön, hogy ez tényleg csak a kúpról szól. Egyébként a mai napig emlékszem, hogy sikítoztam kúpozásnál és nem akartam és fájt. Az a gond, hogy ha egy ilyennel megvádol az óvónő és ezt valaki megneszeli, akkor lesznek emberek,, aki előtt már soha nem mossátok le magatokról. Régen ismertem egy apukát, őt az elvált anyuka mártott be, teljesen ártatlan volt, mint kiderült, mégis voltak, akik kerülték már utána. Én a helyedben elmennék és a tisztázó papírral olyan panaszt tennék ellene, hogy lehetőleg észrevenné magát.
2014. júl. 22. 21:14
 13/39 anonim ***** válasza:
84%
Sajnos ez nagyon kényes helyzet. Megértem, hogy rosszul érint, mert ártatlan vagy, de tudnod kell, hogy sajnos az ilyen jellegű bántalmazások sokkal gyakoribbak mint gondolnánk, és ezért örülni kell annak, hogy vannak óvónők, akik figyelnek erre. Legjobb barátnőm ilyen területen dolgozik, és szörnyű emberi tragédiákról mesél (pl.: egy testvér párról, akiket éveken át molesztáltak, és még 18 évesen is rendszeresn ágyba vizelnek a trauma miatt stb.). Próbálj meg legalább te minél kisebb feneket keríteni neki, és szó nélkül elvinni, ahova kell, hogy minél kisebb nyilvánosságot kapjon. Mást sajnos nem tudsz tenni.
2014. júl. 22. 21:31
 14/39 anonim ***** válasza:
88%

Persze végezze a dolgát, igen vonjon be szakértőt, DE ha tényleg így kezelte a dolgot az szerintem igencsak durva.

Ha ilyen gyanúja van, akkor:

1. A szülővel beszéljen először ne a gyerekkel

2. Hogy lehet egy anyának kerek-perec kijelenteni, hogy a gyereket molesztálják és tuti nem a kúptól van???

Az ha elmondja az anyukának, hogy "sajnálom, de erre gyanakszom és óvónői kötelességem utána járni a dolognak, stb-stb", az teljesen oké... de ez a "Nem hiszem" hozzáállás igencsak gáz. AZ meg, hogy ilyen tapintatlanul ezt kijelenti egy anya előtt (attól függetlenül, hogy igaz, vagy sem), az igenis undorító szerintem.

2014. júl. 22. 21:37
 15/39 anonim ***** válasza:
74%

Anyám borogass!:)

Én meg nem ismerek olyan gyereket, aki szeretné, ha kúpot dugnak a fenekébe. Szerintem baromi kellemetlen, és jogos, hogy a gyerek azt mondja, hogy nem akarja, és fáj. Az enyémek is utálták, nyilván csak akkor adja az ember, ha nincs más megoldás. Szerintem mondd meg az óvónéninek, hogy egész nyugodtan küldözgesse a gyámügyet, bár ez ma már nem pont így működik. Ezt talán tudhatná is, vannak gyermekvédelemmel foglalkozó emberek valóban, ahová jelentheti az esetet. Amit indokolni kell (mivel is?). És miért a szünet után, miért nem most, ha annyira tűrhetetlen a helyzet, vagy molesztálhatja nyáron, az nem baj? Szerintem jól tetted, hogy szóltál a vezetőnek, de azt is mondd meg, hogy amennyiben kiderül, hogy nincs semmi (márpedig ki fog), te fogsz panaszt tenni az óvónő ellen, ha nem száll le rólatok.

Egy szakmabeli

2014. júl. 22. 23:47
 16/39 anonim ***** válasza:
77%
Ja és még valami: a bántalmazott gyermek jellegzetes tüneteket is mutat, ezt is tudhatná a kolléganő. Egy ilyen reakciót nem szabad ész nélkül kiragadni.
2014. júl. 22. 23:49
 17/39 anonim ***** válasza:
58%

Úúúúúristen b*zmeg.

Akik szerint igaza van az óvónőnek, azokhoz intézném a következő kérdést: NÓÓÓÓRMÁLIS vagy, Maaaargit?

A kisgyerek nagy valószínűséggel most volt először jobban beteg egy szimpla náthánál, elvégre egy fosós-hányós vírus mély nyomokat hagy egy gyerekben.

3 évig tanultam a középiskolában pszichológiát és a pszichó tanárom hasonló példát mesélt. Azt mondta, hogy a gyerek így dolgozta fel a maga szintjén a betegséget.

Én annyi idős voltam, mint a Kérdező gyereke, amikor elvágtam az ujjam. Nagyon megijedtem, mert eléggé vérzett. Anyukám ellátta a sebet, lefertőtlenítette, bekötötte. Én pár nap múlva elkezdtem kendőkkel bekötni a babáim, plüssállataim karját-lábát, mert azt játszottam, hogy megsebesültek és én vagyok a doktor néni, aki ellátja őket.

Továbbmegyek: az 5. szülinapomra apukámtól játék orvosi műszereket kaptam ajándékba, és hónapokig csak azokkal voltam hajlandó játszani. Na bumm...

Kérdező, ha kell, vidd el az oviba legközelebb a férjedet is, hogy ő maga mondja el a normálatlan óvónőnek, hogy nem molesztálja a gyereket és nem pedofil b*zi.

28n

2014. júl. 23. 02:05
 18/39 anonim ***** válasza:
36%

Árulja mar el valaki, hogy miért kell elhordani a dolgát végző ovonot mindennek??? A feladatai koze tartozik, hogy figyelje a bántalmazásra utaló jeleket. Lehet, hogy ennél a gyereknel téved, de inkabb tévedjen, minthogy legkozelebb el nézzen egy valodi bantalmazast. Mindenkinek a sajat gyereke a fontos, de gondolkozz átok egy kicsit: amikor felröppent a hír, hogy egy gyereket molesztaltak/bántalmaztak, az elso reakció mindig az, hogy "hol voltak a szakemberek???" . Hat itt. Osanyuka kiborult a feltételezés miatt, hat nem figyeltek többet.

Mellesleg ahhoz, hogy nevelesi tanacsadoba küldjék a gyereket pl hiperaktivitás gyanú miatt, nem eleg egyetlen ovono véleménye. Kell a párjáé is. Ja, persze, ilyenkor az szinten rossz, vagy épp megalkuvó, ismerjük ezt, kifogás mindig van.

"Miért vagyok anyatigris, mert feleslegesen nem teszem ki meghurcolásnak a gyereket?"

A vizsgalat nehány alkalomnyi 45 perces játékot jelent a pszichológussal. Aki egyebkent az elso alkalommal felismeri, ha egyaltalan nem volt szó bantalmazasrol. A gyereket semmi trauma nem éri emiatt. Legyszives emeld ki, hogy hol van szó meghurcolasrol. A szulo bealdozhatna egy kicsit a hatalmas egojat a sajat gyerekéért, meg a tobbi gyerekért, akiket valoban bántalmaznak....

Árulja mar el valaki, hogy miért akkora problema ez, hogy végezné a munkáját???

Mellesleg privát üzenetre sosem válaszolok.

"Ha egy gyereket bántalmaznak, annak szerintem több jele is van, mint hogy EGYSZER zsírkrétázza a plüssök fenekét. Akkor nem kellene csendesnek, visszahúzódónak, ijedősnek, érzelmileg labilisnak stb. lennie? Ha egyetlen egy, egy napig tartó "gyanús" jelet meglátsz, már farkast kiáltasz? Hogy mekkora rágalmazó "emberek" vannak.

Fogadok, örülnél, ha egy másik ilyen, mint te, meg az óvónő, valami piti ügy miatt gázolna a családod becsületébe, Mert ezt ám híreszteli is a drága... köszönjem meg azt is?"

Ha meg látnék egy gyanús jelet, igen, azonnal jelenteném. Inkabb ezerszer feleslegesen, mint egyszer hagyjam ki es valoban baj legyen.

Ha te rágalmaz ásnak találod, máris mehetsz a rendőrségre feljelentést tenni. De ugye tudod, hogy bizonyítani kell? Tehat elso lépés a gyerek vizsgálata lesz.

Nem, nem örülnék, ha valaki a családom becsületébe akarna gázolni. Senki nem örülne. De a problema itt nem velem van. En ugyanis, ha ilyen felmerulne az ovonoben, en magam kérném a vizsgálatot, hogy kiderüljön az igazság. Nade nem vagyok egyformák.

Te csak pukkadozz, hord el mindennek az ovonot, mutasd meg neki, hogy te se vagy különb.

2014. júl. 23. 06:05
 19/39 anonim ***** válasza:
70%

Nem érted, hogy itt nem arról van szó, hogy szuper az óvónéni és tök jó, hogy figyel? Én is pedagógus vagyok, pontozzatok le nyugodtan, de óriási szakmai hibákat vétett. A baj az, ahogy kommunikál a szülővel és a gyerekre rá van szállva, idézem: "neki sem tetszik a gyerekem, azóta nem hagyja a gyereket békén." El kell olvasni az egészet, nem az a munkája, amit itt tesz.

Kíváncsi lennél, ha te kerülnél ebbe a helyzetbe, mennyire éreznéd kipécézve magad. Nem kevesebbet állít az óvónő, minthogy valaki molesztálja a gyereket, az anya pedig együttműködik vele, vagy eltűri és hazudik. Ezt nem lehet semmilyen óvónőnek, megvan az útja, hogy hogyan kell csinálni, ha ilyen gyanú áll fenn. Szakmaiatlan és etikátlan, ennyi.

2014. júl. 23. 10:36
 20/39 anonim ***** válasza:
82%

Én teljesen megértelek!

Tettem már fel itt kérdést pont ilyen témában,hogy az óvónő folyton pszichomókushoz akarta küldeni a gyereket,mert lehangolt volt kb 1 hétig a lányom húsvétot követve.

Ok: Rokonlátogatáson voltunk Húsvét hétvégén és a lányom imád ott lenni. Mikor indulás volt haza,akkor totál hiszti volt,mert nem akart hazajönni. Azon a héten rá sem lehetett ismerni a lányomra és az óvónő szóvá tette.Megértettem,de elmagyaráztam,hogy miért. Azt hittem,hogy felfogta.Teltek a hetek és a lányom már rég a régi volt,de egyszer felhozta megint a témát az óvónő,hogy azért orvoshoz el kéne vinnem. biztos bántotta valaki stb.Mondom ezt nem mondhatja komolyan,mert semmi baja nincs a lányomnak és senki az égvilágon nem bántotta és bántaná őt! Mindenki imádja és mindig ott vagyok.Ha vki bántja,az csakis az oviban történhetne meg.Akkor abbahagyta a dokihoz küldözgetést,de a hátam mögött az ismerősömet faggatta,hogy milyen körülmények között élünk,hogy viszonyulok a lányomhoz,nem-e bántom stb.

Akkor megmondtam neki,hogy nyugodtan kérdezzen engem és ha nem hisz nekem,sajnálni tudom.Ha meg érdekli,hogy hol lakunk,akkor jöjjön,nyitva az ajtó,de ezt ovikezdés előtt egy családlátogatás alkalmával megtehette volna,ha eljött volna.

2014. júl. 23. 11:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!