Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Jogosan akadt ki az óvónő a...

Jogosan akadt ki az óvónő a gyerekemre?

Figyelt kérdés
5 éves, középsős a kisfiam. Akármit csinálok, itthon nem alszik délután, és most már az oviban sem akar. Elbeszélgettünk, hogy akkor pihenjen gondolkodjon, de ez is nehezen megy neki. Múlt héten az óvónő nagyon arrogáns stílusban közölte, hogy beszélgessek el a fiammal. Aznap egy másik kisfiúval együtt nem aludtak, beszélgettek, nevetgéltek, zavarták a többieket is. Mondtam neki, hogy megteszem amit tudok, de aludni otthon sem akar, és hiába beszélek neki, akkor sem. Erre közölte, hogy Ő nem szereti, ha a gyerekek nem fogadnak szót neki.
2013. nov. 20. 10:29
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok, én is hozzászólok a kérdéshez, nekem 3,5 éves kicsi ovis fiam van, aki vegyes csoportba jár.

Egy-két alkalommal előfordult, hogy ő sem akart aludni (felpörgött)- sőt még azt is eljátszotta egyszer, hogy elkezdte módszeresen lehúzálni a mellette fekvőkről a takarót, felállt a kiságyára és énekelgetett, hogy keljenek már fel a lusták :)

Természetesen nem kaptam érte beszólást vagy arrogáns megjegyzést az óvónőtől. Megkérdeztem mi volt ma és elmesélte. és ami a legfontosabb: azt is, hogy ő maga mit tudott csinálni az adott helyzetben.

Fontos az, hogy a csoport többi tagja nyugodtan pihenjen (fordított esetben én is joggal várom másnap, hogy a kisfiam aludni tudjon).

Azon túl, hogy elbeszélgetsz a kisfiaddal, esetleg reggel minden búcsúzáskor mondod, hogy legyen jó és próbáljon meg aludni vagy legalább csendben feküdni- mást nem tehetsz, hiszen nem vagy ott.

A problémát a pedagógusnak kellene megoldani.

A mi csoportunkban a nagyok nem alszanak, ha nem akarnak, DE csendben kell lenni. Feküdni sem muszáj, de rohangálni nem szabad. Ilyen időszakra vannak előkészítve mindenféle egyéni elfoglaltságot jelentő kis színezők, feladatlapok stb.

Akkor ki lehet ülni az asztalkához és egyedül csendben könyvet nézni vagy színezni vagy a nagyoknak valami iskolaelőkészítős vonalvezetőset vagy hasonlót játszani stb.

Érdekes, működik és az óvónők meg tudják oldani helyben és nem a dolgozó szülőt vonják felelősségre.

Fontos az alvás, tényleg nagyon fontos, én is ezt tartom- de adódnak rosszabb napok, illetve a nagyobbak már nem mindig igénylik- ezt tudomásul kell venni. Az alvásigény nem feltétlenül neveléssel befolyásolható tényező (pedig az oviban még jó hatással is lehet a "csordaszellem").

Legközelebb kedvesen jelezném az óvónőnek, hogy beszélgetünk a témáról otthon, kérem, hogy fogadja el, hogy 5 évesen neki már nem akkora az alvásigénye, mint a 3 évesnek- de biztosítson számára egy kis sarkot, ahol fekve könyvet nézegethet vagy az asztalnál távolabb egy kis részt, ahol színezhet. Esetleg ajánld fel, hogy beviszel neki erre az időszakra valamilyen matricás füzetet, fénymásolt színezőket, letölthető feladatlapot, LÜK vagy Logico készletet- amivel tud játszani csöndben és önállóan, ha minden kötél szakad.

...ja és biztosan megjegyezném, hogy én is arra nevelem a fiamat (vele karöltve), hogy szót fogadjon és én sem szeretem a szófogadatlan gyerekeket, de a konok felnőtteket sem :)

Nagy konfliktust nem generálnék belőle, mert még legalább 1,5 évig élvezitek egymás társaságát.

Szép napot.

2013. nov. 20. 11:03
 12/23 anonim ***** válasza:
A fiammal ugyanez volt a probléma, ott az óvónő egy idő után - cca 15 perc az alvásidőtől számítva - kiültette a dada felügyeletével a reggeliztetőbe rajzolni, színezni a nem alvókat.
2013. nov. 20. 11:05
 13/23 anonim ***** válasza:

...előző vagyok (hosszó válaszoló)- azt elfelejtettem, hogy a mi esetünkben az óvónő "kiemelte" az éneklős, takaróhúzgálós szituációból a kisfiamat (és mert tudta, hogy neki szüksége van az alvásta, így), szépen fogta a kiságyát és áttette a szoba másik, távoli felére. Ez bejött, elaludt.

De volt olyan is már, hogy másik kisfiút kiköltöztettek aludni az előterükbe (öltöző)- ahol nem volt közönség az előadásához és kb. 5 perc alatt elaludt. :)

Szerintem ez a jó megoldás ilyenkor.

Az óvónőnek kell tudni mérlegelni azt, hogy az adott gyereknek szüksége van-e az alvásra (akkor kiemelni stb.) vagy nem (akkor hagyni vsendben tevékenykedni).

Büntetni nem kell, nem szabad, de megoldani meg kell, az alvók és a nem alvó érdekében is.

2013. nov. 20. 11:08
 14/23 anonim ***** válasza:
Az én lányom sem aludt 5évesen már az oviban,de megértette ,hogy a többiek alszanak és nem lehet zavarni őket....mindig mesélte ,hogy csendben feküdt és ha arra sétált az ovónéni még a szemét is lecsukta:)
2013. nov. 20. 11:31
 15/23 anonim ***** válasza:
15%
Az ovónő egy lusta idóta jövöre ugyis iskolába megy ahol bírnija kell 4 ig nem is lenne szabad altatni már délutánra csak így kevesebb a melója.
2013. nov. 20. 19:32
 16/23 A kérdező kommentje:

Nem megy iskolába, mert szeptemberi születésű.

Ma büntetésben is volt a nemalvás miatt, addig nem kelhetett fel amíg nem mentünk érte. Ott feküdt az ágyában amikor ment érte a mama.

2013. nov. 20. 20:51
 17/23 anonim ***** válasza:
43%
Átíratnám máshova...
2013. nov. 20. 21:15
 18/23 anonim ***** válasza:
31%

Ha pályakezdőről van szó (meg ha nem az lenne persze akkor is), jelezném a vezető óvónőnél a problémát. És hogy ne a háta mögött panaszkodj róla, hármasban beszélném meg, hogy a módszerei nem megfelelőek. Ha a gyerek nem alszik és zavarja a többieket, akkor ezt a helyzetet neki kell megoldania. Ha nem megy, kérjen tanácsot tapasztalt kollégáitól.

Ágyba kényszeríteni büntetés gyanánt meg óriási szakmai hiba.

És mi az, hogy ő nem szereti, ha nem fogadnak szót neki a gyerekek? Senki nem szereti, de aki tudja az eléri náluk szép szóval, kedvességgel, vagy határozott fellépéssel, ami nem egyenlő a büntetéssel.

2013. nov. 22. 14:34
 19/23 anonim ***** válasza:
35%

Azért gondolkozzatok el azon is, kicsit az óvónő szemszögéből nézve a dolgot, hogy amikor x gyerek alszik, akkor igencsak zavaró, ha két gyerek beszélget-nevetgél. Természetesen nem kötelező aludni az óvodában, de a csendes pihenő azt jelenti, hogy akkor csendben pihen, nézelődik, stb.

Más kérdés, hogy a két nem alvó ágyát nem tenném egymás mellé, vagy odaülnék az mellé, aki nem alszik.

Az arrogáns stílus valóban nem célravezető, ebben igazad van, hogy nem kellett volna.

Esetleg nem tudod a kisfiadat hazavinni ebéd után? Akkor nem kellene másfél órát végigszenvednie, míg a többiek alszanak, és otthon tudnál vele fejlesztő könyvezni, mesélni, játszóterezni.

2013. nov. 22. 17:13
 20/23 anonim ***** válasza:
53%

én is átraknám máshova (ha nem lehet délben elhozni)..

sajnos az unalom veszélyes dolog (a túlterhelés is, de azt szokták látni, ezt nem). Még 2 év! neee.

2013. nov. 22. 18:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!