Jogosan akadt ki az óvónő a gyerekemre?
Egy 5 évesnek már nem biztos, hogy szüksége van délutáni alvásra. Valószínű, hogy a fiad ilyen, nem egyformák a gyerekek. Ezt az óvónőnek tudnia kellene.
Beszéld meg vele, hogy ha a fiad képtelen aludni ebéd után, /és nem lehet egy ekkora gyereket rászorítani, hogy csendben feküdjön 1-2 órát /, akkor van -e lehetőség arra, hogy az alvásidő alatt csendes tevékenységet végezhessen. Persze ha már a többiek elaludtak.
Mivel sík látókörű az óvónő, tartok tőle, hogy nemet mond:-(, de próbáld meg.
Esetleg próbáld este kicsivel később letenni.
Jobb ötletem nincs, de kényszeríteni az alvásra nem szabad és nem is lehet a kicsit.
Mindkét részről megértem a problémát.
Téged is megértelek, ha egy gyerek egyszerűen nem igényli az alvást, nem álmos, akkor az ember a fejére is állhat, akkor sem fog a gyereke aludni. A fiam 3 éves, igényli még a délutáni alvást, viszont vannak olyan napok, amikor egyszerűen képtelenség ágyba tenni és nem alszik olyankor.
Viszont az óvónőt is valamilyen szinten megértem, mivel a többi gyerek meg igényli az alvást, viszont ha másik gyerek zavarja őket, akkor ők nem tudnak normálisan pihenni.
Viszont az arrogánst stílust én sem szeretem.
Mondja meg normálisan, hogy mi a gondja.
De amúgy annyit megbeszélhetsz tényleg a fiaddal, hogy ez így nem jó, hogy zavarja a többit, ha nem álmos, nem kell aludnia, de akkor se hangoskodjon. Csak pihenjen.
A te gyereked nem hibás semmiben. Ha nem akar aludni, akkor nem is fog akkor se, ha leszidja az óvónő, ezt nem lehet ráerőltetni és nem szófogadás kérdése, hanem ilyen a gyerekek természete, ők még nem képesek hosszabb távon koncentrálni, nyugton maradni. (Milyen óvónő ez??? Nem tanult a főiskolán gyermekpszichológiát?)
Nálunk (én is óvónő vagyok) olyan a csoportszoba, hogy van egy kisebb előtér, és utána a rendes szoba. A mi gyerekeink szerencsések (és persze mi óvónők is), mert így könnyen meg lehet oldani, hogy amíg a kisebbek, akiknek kell az alvás, pihennek, addig a néhány nagyobb gyereket, akik nem alszanak kint csendben lekötjük valamivel. De nyilván más óvodákban is vannak ilyen gyerekek, ott is meg tudják oldani. Ha ennek az óvónőnek nem megy, akkor még mindig lehet tanácsot kérni a kollégáktól, az óvodavezetőtől stb. A lehető legrosszabb, ha a délutáni alvást úgy állítják be az óvodában, mint valami kötelező tevékenységet, és aki nem alszik, azt elkönyvelik "rossz gyereknek".
Egy 5 éves gyereknek már nem feltétlenül kell aludnia - lehet, hogy jövőre iskolába megy!!!
Ha nem igényli, nem lehet kényszeríteni, és egy ötévestől nem várható el szerintem, hogy órákig csendben, egy helyben feküdjön. Akkor ő unatkozik. Ennyi önuralmam szerintem még nekem, felnőttként sem lenne.
Megoldás lehetne, ha lenne egy olyan kis szoba, ahova azok a gyerekek, akik nem alszanak, különvonulhatnának csendben játszani. Az már elvárható lenne persze, hogy ilyenkor ne zajongjanak annyira: nézhetnének mesét, vagy csendben rajzolhatnának/könyveket lapozgathatnának. Az megértethető velük, hogy ilyenkor nyugalomban kell kicsit lenni, de az nem, hogy feküdjön egy helyben.
Ez sok óvodában így is van amúgy. Egy óvónőnek pedig ezt tudnia és kezelnie kell!
A másik óvónénivel beszéltem, Ő nagyon megértő volt, mondta, hogy igen, van ilyen gyerkőc több is a csoportba, de Ők azért sokszor mégis elalszanak, míg az én fiam szinte soha.
Az az óvónő, aki beszólt, most kezdte a pályafutását, most végzett a főiskolán. Szerintem még abban a hitben él, hogy a gyerekek úgy viselkednek, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Ő semmiben nem partner, látom rajta, hogy be is skatulyázta a gyereket rossznak, szófogadatlannak, és innen már nincs menekvés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!