Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Harap a kisfiam az oviban!...

Harap a kisfiam az oviban! Mit csináljak?

Figyelt kérdés

2 éves kora óta bölcsis volt, a bölcsiben nem volt ez jellemző. Szépen beilleszkedett. Most nyáron lett 3 éves, szeptemberben kezdte az ovit. Viszont itt az első két hét után, ami viszonylag konfliktusmentesen telt, állandósult a harapása. Ha nem tud valamilyen helyzetet kezelni, harap. Hozzátenném, hogy vegyes csoport, és mindig a nagyfiúkkal van konfliktusa. Az intézmény nincs a topon, két óvónő van, az egyik totál ki van égve, a másik pedig most kezdte, ez az első csoportja. Úgy érzem, nem kezelik a helyzetet megfelelően. Sőt, inkább elvárják, hogy én oldjam meg otthonról a kisfiam viselkedését.

Beszéltem egy nyugdíjazott óvónővel, aki elmondta, hogy náluk az óvodában az volt a protokoll, ha volt harapós gyermek a csoportban, hogy az egyik nevelő rá fókuszált, és megfigyelték milyen helyzetek okozzák a harapást, és azt próbálták megelőzni. Itt az óvónők részéről semmilyen odafordulás nincs. Én partner vagyok mindenben, már 2x jártam fogadóórán is, de konkrétan azt sem tudták megmondani miért harapott. A konkrét szituációkat nem látták.

Mit csináljak vele itthon? Büntessem? Ő itthon nem beszél róla nagyon, ha kérdezem miért harapott, annyit mond, hogy elvették a játékát, vagy nem adtak neki oda valamit.

Teljesen kétségbe vagyok esve. Ha valakinek volt hasonló tapasztalata, kérem írjon. Köszönöm

nov. 27. 09:07
 1/9 anonim ***** válasza:
93%
Amikor elmondta, hogy miért harapott, te hogy reagáltál? Ráhagytad vagy elmondtad mit tegyen a harapás ellen? A te felelősséged annyi, hogy más, nem agresszív módokat tanítasz neki. Ha elveszik a játékát, jelezze az óvónőnek, ha nem akarják neki odaadni a játékot, akkor keressen más elfoglaltságot. Gyanítom, eddig nem igazán kellett játékokon osztozkodnia. Illetve beszélj újra a nevelőkkel, hogy a kisfiad szerint ezek, amik kiváltják ezt a szituációt. Figyeljenek erre, és ők is beszéljék át, ilyen helyzetben mi a helyes viselkedés a csoportban.
nov. 27. 09:22
 2/9 anonim ***** válasza:
81%
Elmondta az okot, elvették a játékot. Nem büntetni kell, hanem konfliktus kezelésről beszélni vele, nyilván az ő szintjén. Ha nincs megtanítva rá, hogy hogyan kezelje a különböző helyzeteket magától reagál. Kicsi, nem fogja magától tudni, hogy ne harapja meg azt akivel gondja van, ez a szülő feladata.
nov. 27. 09:24
 3/9 anonim ***** válasza:
15%
A magyarázáson kívül, annyit tehetsz hogy finoman a szájára csapsz. Majd kinövi.
nov. 27. 09:27
 4/9 anonim ***** válasza:
68%

Én annak idején megvontam 2 hétre az édességet teljesen, és minden nap beszélgettünk a lányommal arról, hogy nem szabad harapni. Soha többé nem harapott!

Pedig a lányom autista,és akkor még naaaaggyon el volt maradva. Alig beszélt még 3.5 évesen. Mégis megértette és be is tartotta.

nov. 27. 10:18
 5/9 anonim ***** válasza:
94%
Azt tenném még hozzá a korábbi javaslatokhoz, hogy dicsérd meg nagyon az olyan napokon, amikor nem harapott! Érezze azt is, hogy észreveszed, amikor betartja a szabályt, és büszke vagy rá.
nov. 27. 11:39
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Ugyanez volt lányommal is. Nálunk azért figyeltek az óvónők és volt pedagógiai asszisztens is a csoportban, és így kiderült, hogy indulat kezelési problémái voltak, ha vki elvette a játékot tőle, vagy nem úgy volt, ahogy ő szerette volna, akkor reagált így. Próbáltak mindent megtenni, én is folyamatosan beszéltem vele, de nem javult a helyzet. Elküldték a pedagógiai szakszolgálathoz kivizsgálásra. Ott kiderült, hogy SNI-s, idegrendszerileg vissza maradott, fejlesztéseket kell kapnia. Evvel nem azt mondom, hogy a fiad is SNI-s, de lehetséges nála is idegrendszeri fejletlenség is. Ha egyáltalán nem javul a helyzet, érdemes egy vizsgálat.
nov. 27. 17:29
 7/9 SZTANN ***** válasza:

Ha otthon ezt nem csinálja, sem máshol - csak az oviban, akkor nyilván csak az oviban van rá oka. Nagyon valószínű, hogy szokatlan neki a nála nagyobbak viselkedése, nem tudja felfogni, hogy ő kisebb, gyengébb, és néha engednie kell. Ez persze az óvónők feladata, hogy figyeljék és kezeljék a dolgot, te otthonról csak rábeszélést tarthatsz. Mégis többet kell beszélned az óvónőkkel, és ha lehetséges, kérj szakszolgálati vizsgálatot.

Ez vagy kimutat valamilyen kis problémát, és akkor fog kapni fejlesztést - tehát személyre szabott foglalkozást, ez simán megoldja, ezzel csak jól járhat. (Még nem örök "papír", nem kell megijedni!)

Vagy ha semmit sem mutat a kivizsgálás, megnyugtathatod az óvónőket, hogy a gyerekben nincs hiba, ők figyeljenek jobban. Minden bizonnyal kinövi (nem mindig ő lesz a kicsi, aki csak ilyen durván tudja az érdekeit védeni). Másik eshetőség, hogy egyszer egy nagyobb fiú megrakja - és attól leszokik a harapásról. Remélhetőleg ezt nem kell kivárni ...

nov. 27. 17:51
 8/9 SZTANN ***** válasza:
100%
3- nak: a szájraütés már csak azért sem megoldás, mert a szülő nincs jelen a harapás pillanatában! Ha konkrétan ott lenne, abban a pillanatban csapna rá, lehetne valami értelme, de akkor sem szokott segíteni a fizikális erőszak.
nov. 27. 17:56
 9/9 anonim ***** válasza:
74%

Diagnózis:

Zavarja hogy ö kissebb és kevesebbnek érzi magát a nagyobbakkal szemben. Ráadásul a nagyobbak jobban "otthon" vannak, nekik kellene befogadniuk a kisfiad.

Nem kap elég figyelmet úgy érzi.

Próbalja észrevetetni magát.

Megoldás :

a fentiekre kell megoldást találni, otthonról csak annyit tehetsz hogy jutalmazod és megdícsered amikor nem teszi. De büntetni te nem buntetheted , utólag büntetni gyereket amikor te nemis voltál szemtanú azt nem ajánlom.

Szívesen, nagy szeretettel!

Pszichológus

nov. 28. 10:50

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!