Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Titeket zavarna, ha a gyermeke...

Titeket zavarna, ha a gyermeketek nem játszana a kortársaival az oviban?

Figyelt kérdés

Vegyes csoportba jár a gyermekem, nagy csoportos, iskolába készül. Értelmes, okos.

Nem játszik a kortársaival, egész nap a 3 éveseket istápolja, tanítja őket beszélni -igen, több gyerek még nem beszél a csoportban-; ha kimennek az udvarra, akkor 'sétáltatja' őket. Engem zavar, hogy nem a korának megfelelő dolgokat csinálja az óvodába, ami pl. felkészítené az iskolára. Ez így olyan, mintha beadnám egy gyerekmegőrzőbe.

Csak én problémázom ezt túl?

febr. 7. 09:15
 1/8 anonim ***** válasza:
85%

Ugyan nem ezért nem vittem vegyesbe, de na ez benne volt a pakliban, nem számoltál ezzel?

Ha nem istápolná, se foglalkoznának úgy vele mint egy korcsoportosban. De nem is az óvoda feladata felkészíteni, mindent megtanulhat(na) tőled is.

A szociális készségeinek meg nagyon jót tesz a mostani is. Kvázi babázik, csak sokkal érdekesebb, élő babával.

febr. 7. 09:36
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

"Engem zavar, hogy nem a korának megfelelő dolgokat csinálja az óvodába, ami pl. felkészítené az iskolára"

Pont a korának megfelelő dolgot csinálja: szerepjátékozik (élőben) - anya, óvónéni stb szerepet játszik.

Olyan dolgot is csinál az oviban, ami felkészíto az iskolára: azt az óvónőkkel kell csinálni irányítottan - különböző finommotorikai gyakorlatok, ceruzavezetés, rajzolás, vágás, színezés stb.

Hagyd a gyerekedet, hogy azt csinálja még ebben a korban, amit szeretne és érdekli. Később úgyis rengeteg indokolatlan elvárás nehezül majd rá. Miért presszionálod már ezzel most?

febr. 7. 09:37
 3/8 anonim ***** válasza:
91%

Igaz, hogy az én fiam még csak most készül oviba, de úgy hallom sok ismerőstől (szülőktől és óvónőktől, dajkáktól is), hogy ez a viselkedés nagyon gyakori a vegyes csoportokban.

Szerintem ez átlagon felüli szociális fejlettségre utal, és nem lesz a gyerkőc hátrányára.

Gondolom ettől függetlenül vannak nekik irányított foglalkozások, amik koruknak megfelelők, de mikor szabad játék van, akkor nem fejlődik sokkal többet mondjuk akkor sem, ha fociznak vagy ilyesmi.

Ha máshol (játszin, vendégségben) amúgy megtalálja a hangot a nagyobbakkal, akkor én nem aggódnék, szerintem ez simán lehet nála valami szerepjáték (ő az óvónéni, dajkanéni, logopédus, bármi).

Az óvónőket amúgy kérdezted erről?

febr. 7. 09:39
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Én is pont ezt csináltam nagycsoportosan. Vegyes csoportban 7-en voltunk nagycsoportosak, egyedül én voltam lány, a többiek fiúk. A húgom kiscsoportos volt, őt és a többi kicsit irányítgattam.

Az igaz, hogy később is nehezen barátkoztam, de szerintem az nem ettől alakult így, hanem attól, hogy a szüleimnek sincsenek barátai, elég elszigetelt típusú emberek, szerintem nem láttam megfelelő példát.

Iskolában kitűnő tanuló voltam, diplomás ember lettem, az egyetemen a párom is megtaláltam. Nem érzem, hogy bármi problémám lenne abból, hogy 6 évesen 3 évesekkel játszottam...

(Ha lenne kisebb testvére otthon is ugyanezt csinálná. Vannak olyan szakemberek, akik pont ezért tartják jobbnak a vegyes csoportot, mert "természetesebbnek" tartják, hiszen évszázadokig így nőttek fel a gyerekek, vegyes korosztályban, testvérekkel, unokatestvérekkel, szomszédokkal játszva, egymástól tanulva.)

febr. 7. 09:54
 5/8 anonim ***** válasza:
31%
Engem is zavarna, de azzal váltanám ki, hogy elvinném valami játékos sportra vagy szórakoztató foglalkozásra, ahol csak kortársak veszik körül. Fontos a barátság, az emberi kapcsolatok.
febr. 7. 09:54
 6/8 anonim ***** válasza:
89%
Nem zavarna, hanem aggódnék hogy vajon tud-e a kortársakkal kapcsolódni? Ha tud, akkor semmi probléma, terelgesse csak a kicsiket. Hidd el, nem kevésbé fejlesztő mint bármi más amit kitalál magának.
febr. 7. 10:12
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Én sem játszottam és mégis itt vagyok. Kényszeríteni a legnagyobb butaság.
febr. 7. 11:08
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Az óvónőknek kell őt fejleszteni, nem a kortársainak. Nagycsoportos fiam ugyanez, és azóta itthon az öccsét is mindig istápolja. Az iskola előkészítő feladatokat külön gyakorolják vele, nem a többi 5-6 éves tanítja rá.

Bár neki van barátja nagyobbak között is a szomszédok között, csak az oviban nem annyira jön ki velük.

febr. 7. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!