Miért nem értik meg az óvónők, hogy dolgozok?
Már csak nyári ügyelet van az óvodánkban és napi rendszerességgel megkapom a kérdést, hogy akkor ugye lemondhatják a gyerekemnek az ebédet, mert ugye már nem viszem?!
Minden egyes alkalommal erre azt válaszolom, hogy de viszem, mert dolgozok, de mintha nem értenék (vagy nem akarnák érteni).
Erre azzal jönnek, hogy de szegény gyerek már fáradt, nagyon meleg van... Egyszerűen, mintha nem fognák fel, hogy a szabadságom elmegy az 5 hetes nyári zárásra és a többi szünetre, nevelés nélküli napokra és már nem tudok hogyan otthon maradni. Nyilván én is szívesebben otthon lennék a gyerekkel, mintsem dolgoznék. De nagyon kevés a 27 nap szabadság, igazi kihívás beosztani. Segítségem nincs.
Az sem segít, hogy van egy nagyobb gyermekem, aki már iskolás és folyton azzal jönnek, hogy ha nagyobbnak meg tudom oldani a 10 hét szünetet, akkor kicsinek miért nem. A nagy is táborban lesz vagy bejön velem a munkahelyre, de a kicsinek miért fizessek méregdrága tábort, ha ingyen lehet az oviban? A nagy 8 éves, el van a munkahelyemen is, de a kicsi, alig 4 éves, nem lenne el, nem is engednék, hogy bevigyem.
Mindezt elmondtam az óvónőknek, de nekik csak az jön le ebből, hogy nehéz velem, mert nem is akarom megoldani, hogy a gyerekemmel legyek. A vezetőnek is már szóltam, de ő természetesen az óvónőt védi, hogy szegény óvónéni is menne szabadságra, azért próbálják csökkenteni az ovis létszámot és összevonják a csoportokat.
Egyébként viszonylag rugalmas a munkám, nincs benn olyan sokat a kisfiam az oviban, reggel 8 után viszem és délután már uzsonna előtt elhozom.
Komolyan mintha az óvónő szívességet tenne azzal, hogy vigyáz a gyerekemre és nem is ez lenne a munkája. Titeket is piszkálnak ezzel?
Amikor kisgyermeknevelőként dolgoztam egy magánbölcsiben, nekem az egyik dajkám volt ilyen meg sajnos a vezetőség is.
Állandóan cseszegették a szülőket, hogy nagyon meleg van/szépen hull a hó/hosszúhétvége jön, sokan haza viszik ebéd után a gyereket/van aki nem is viszi be pénteken és így tovább és így tovább.
Reggel 8-tól 5-ig voltunk nyitva, aki 4 után jött a gyerekéért azt kb keresztre feszítették.
Sőt fél öt után már nem volt szabad játszani a bent maradt gyerekekkel. Igen, jól látjátok, nem játszhattam a gyerekekkel, hogy unatkozzanak, és nekik sem volt szabad játékhoz nyúlni. Fel kellett őket öltöztetni és ki kellett ülni a folyosóra. Volt akivel fél öttől negyed hatig ültem a folyosón... hozzáteszem a szülei nem a fülüket vakarták otthon, hanem 5-ig dolgoztak.
Sokszor volt, hogy visszanézett a vezetőség és amikor azon kaptak, hogy játszom a gyerekekkel, másnap lecsesztek.
A mi csoportunkban nincs ilyen, de hallottam ismerősömtől, akinek nagyobb gyereke ebbe az oviba jár, hogy náluk meg igen.
Én azon csodálkozom, hogy 24 gyerek van a csoportunkban, de ebből a kisfiamon kívül még 3 gyerek fog ügyeletbe menni.
Mi alig tudjuk megoldani a 4 hét leállást is, vagy az 1-1 nevelés nélküli napot vagy, hogy előbb menjünk érte, ha úgy van, 20 szülő meg ezek szerint ráér egész nyáron vagy mindenkinél van nyugdíjas nagyszülő. Általában kisfiam reggelente az első negyed 8 körül, és fél 5 előtt érek érte az oviba, és kb ő az utolsó is. Komolyan nem értem, hogy mások mit dolgoznak.
Igen, de nem az ügyet miatt rugóznak a fenti posztban, hanem az 5 hét ügyeleten kívüli időszakon.
Nekem erről az a véleményem, hogy nem jogos, nincs joga a család életébe beleszólni az óvónőnek.
Egy dolog egy megértő, normális beszélgetés, amikor odafigyelve fordulnak egymás felé, másik amikor így odaszúrogatnak.
Ebből a szempontból mindegy, hogy mit gondol magánemberként egy jelenségről, szakemberként van egy formája annak, ahogyan ügyféllel/pacienssel/szülővel stb bánunk.
Elég egyszer leírni, nálunk mentették, hogy aki tudja, biztosítson hosszabb szünetet, 5o fok van, fáradtak a gyerekek blabla, hidd el, aki tudja, megteszi.
Ha van kisebb testvér, akkor is lehet jobb megoldás ha a nagy jár óviba is. Megodljak az 5 hetet, ők, de azon kívül az óvodában "tanév" van, nálunk kikérőt kell minden évben a plusz hetekben írni például.
Ne az óvónő véleményezze már egy család életét futólag 3 gyerek feje felett átkiabálni. Ha releváns probléma van a családdal, egyeztessen egy időpontot és beszélje meg velük udvariasan vagy szóljon a vezető óvónőnek.
Ez az önbíráskodas sajnos a magyar közoktatás (és közegészségügy) rakfenéje, egyrészt benne van a levegőben és q hozzáállasban, másrészt ezzel kompenzal sok frusztrált dolgozó a rossz munkakörülményekért. Véleményem szerint ez nem elfogadható.
Én a nevelés nélküli munkanapoktól vagyok ki újabban az oviban. Nem tudom mi van velük idén, de havonta van minimum 1 ilyen. Eddig félévente akadt 1-2.
Szerencsére nálunk van nagyszülő, így a nyár nem problémás, de sokszor én se értem, hogy a többi szülő hol/mit/hogyan dolgozik. Mi fél 8 körül érünk be reggel, én 16:30-ig dolgozom, tehát menni már eleve nem tudnék érte, mert addig van nyitva az óvoda. A férjem megy érte, mert ő 15:00-ig dolgozik. Kb. 15:20-ra van ott, és a lányunkon kívül már csak 1-2 gyerek szokott lenni ilyenkor. Komolyan mondom, érthetetlen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!