Óvodai hittanról kinek mi a véleménye?
Én fontosnak tartom, hogy már kisgyermekkorban megismerjék a Bibliát és a keresztény vallást. (Sajnos nekem nem volt rá lehetőségem, és csak felnőttként találkoztam vele először. Vagyis középiskolában, amikor irodalomból egyesre feleltem a bibliai történetekből..)
Az már más kérdés, hogy a keresztelőt ne erőltessék ilyen kicsiknek, majd saját elhatározásából keresztelkedjen, amikor szeretne.
Hívő katolikusként igazából az intézményi hitoktatást fölöslegesnek gondolom, egyébként a plébánosunk is mindig ezt mondja. Persze, kivéve, ha kifejezetten egyházi az intézmény (már úgy értve, hogy ténylegesen az, nem csak a fenntartó változott).
Az a család, ahol fontos, hogy hittanra járjon a gyerek, az úgyis a templomi hitoktatásra fogja vinni, mert abban a közegben tud ez jól működni. Az iskolai (vagy óvodai) hittanra sok nem igazán vallásos iratja be a gyereket, hogy "majd ott megnevelik". Pedig nem ez lenne a célja, gyakorlatilag így értelmetlen.
Én nagycsoportos koromtól jártam hittanra, egy nagyszerű hitoktatóm volt, aki óvodapedagógus és szerzetesnővér volt. Nem akarok általánosítani, de az ilyen intézményi hitoktatást nem mindig az erre alkalmas emberek tartják...
Minket kiscsoportban megkérdeztek és nem írattam fel rá a gyerekemet, mert nem tartunk otthon semmilyen vallást és ő például nincs is megkeresztelve. Aztán pár hónappal később felhívtak az oviból, hogy a lányom megtudta, hogy a hittanon meséket (nyilván bibliai történeteket) mond a hittanoktató néni és néha el is bábozza azokat és most nagyon sír, mert ő is akar menni a bábozásra, engedem-e. Engedtem. Most már nagycsoportos, megtanult talán egy-két imádságot és mindig kap valami kicsi színezőt, neki nagyjából ennyit jelent a hittan. Néha beszélünk róla, hogy ki miben hisz, meg hogy nem ettől jó vagy rossz egy ember.
Annak idején én is jártam hittanra, saját akaratomból, nekem is csak az ajándékba kapott szentképek maradtak meg és az, hogy "meséltek" nekünk. Később voltam elsőáldozó és bérmálkozó is, aztán azóta nem az életem része a vallás. Sosem tiltották, sosem bátorították, én is valahogy így szeretném aztán majd a gyerekem kitapasztalja, hogy mi a jó neki. Persze kicsit terelgetem azért, és például iskolában nem hittanra, hanem etikára írattam be.
"sok nem igazán vallásos iratja be a gyereket, hogy "majd ott megnevelik"."
Mért baj, ha a nem vallásos hittanra íratja a gyereket?
Etika és hittan közül egyet kötelező választani, és az etika oktatás jelenleg politikai agymosás.
Akinek kettőnél több agysejtje van, az inkább a hittant választja nem vallásosként is.
De nem, véletlenül se azért, mert ott megnevelik (köszönöm, megy az vallás nélkül is), hanem mert az a kisebb rossz.
Mondjuk a katolikus egyháztól mentsen meg a...(nem az isten), de a református nem próbál erőszakosan téríteni és nem tekinti alsóbbrendűnek a nem hívőket.
Plusz pont, hogy a Biblia ismerete az alapműveltség része a nem hívőknek is és hittanon játékosan, meséken keresztül megismerkedhetnek vele.
"Mért baj, ha a nem vallásos hittanra íratja a gyereket?"
Nem baj, csak totálisan értelmetlen.
A hittan nem "bibliai mesék" megismeréséről szól, hanem arról, hogy a gyermek az Egyházhoz kapcsolódjon, felkészülten az elsőáldozásra, bérmalásra, protestánsok esetében a konfirmálásra. Sajnos az iskolai bevezetéssel a hittan lényegi funkciója veszik el, arról nem is beszélve, hogy ha 24.000-es településen egy hitoktató van, akkor azt nem is lehet minőségi módon csinálni. Nem véletlenül tiltakozott az egyház az iskolai hittan bevezetése ellen (csak ez anno semmilyen publicitást nem kapott, mert ellentétes volt a kormány propagandájával).
A Bibliáról tanulni magyarórán is lehet teológiától teljesen mentesen.
"Mondjuk a katolikus egyháztól mentsen meg a...(nem az isten), de a református nem próbál erőszakosan téríteni és nem tekinti alsóbbrendűnek a nem hívőket."
Szerinted mennyire van értelme, ha a gyerekedet egy katolikus hittanár tanítja, miközben otthon tőled ezt hallja? Vagy akár ha református, mert ők sem a másik felekezet utálatára nevelnének... Bocsánat a fájó hasonlatért, de mintha egy kreacionista, evolúciótagadó otthon úgy nevelné a gyerekét, hogy marhaság, amit biológia órán tanulnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!