Óvodai hittanról kinek mi a véleménye?
A mi gyerekünk járt hittanra 8 évig altanos iskolában. Én vallásos vagyok (de templomba nem járok), az apja abszolút ateista.
De... Óvodában ez még korai szerintem.
Az általános iskolaban is minden év elején megkerdeztem tőle, hittanra vagy erkölcstanra szeretne járni. Minden évben a hittant választotta. Felsős korukban már egy csomó lány csatlakozott az osztályból a hittanra. Azt mondták érdekesebb mint az erkölcstan.
Most pedig egy elég neves vallási gimnáziumban végzős.
Tehát szerintem összefoglalva, óvodában még nem tartom ezt fontosnak. És később is a ti saját meggyőződesetek vezessen, ne mások véleménye.
Én határozott nemet mondok
Nalunk az általános suliba is iszonyúan tultolják. Minden reggel fel8ra be kell érni, 8ig imádkozás. Heti 3 hittan. Havi 2 kötelező templomba járás.
Sima falusi altalános suli, csak épp református fenntartóval. Na én hatarozottan ezt sem engedném.
Attól függ ki tartja és milyen.
Vannak vallásos tartalmú általános társadalmi normákat tanító példázatok, amik tulajdonképpen mesék.
Pl a Jézust jó pásztorként bemutatók, vagy van a 3 játék ólom katonás, amikor az egyiknekbazvegyik fülén bemegy a másikon ki Isten igéje (vagy a szüleink szava), a másiknak zárva a füle, a harmadiknak eljut a szívéig, vagy van egy olyan is, amiben egy majom próbálja az üvegből az eleséget kiszedni, de csak úgy tudja ha egyszerre egyet vesz ki, ha marokra szorítja akkor nem fér ki a keze.
És vannak nagyon kedves gyerekdalok is (pl kis telefonom van nekem).
Ezekkel semmi károsat nem ültetnek el a gyerekekben, alapvető erkölcsi és társadalmi normákat tanítanak vallásos meséken keresztül.
Persze lehet "rossz" hittanoktató, aki leülteti a gyerekeket és felolvassa a Bibliát majd a hozsannából énekelte, de attól ha van egy rossz hittanoktató attól még nem lesz az összes rossz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!